Markéta (35): Ve vztahu se mi líbilo, dokud mě přítel nepožádal o ruku. Teď už si tak jistá nejsem

Markéta (35): Ve vztahu se mi líbilo, dokud mě přítel nepožádal o ruku. Teď už si tak jistá nejsem
Zdroj: Unsplash

Markéta žije s Josefem, který je o 35 let starší než ona. Na začátku vztahu jí jasně řekl, že už se nikdy nechce ženit. Ona to brala jako fakt. Jenže teď se Josef po deseti letech vyslovil a chce se ženit. To Markétu rozhodilo a najednou si vztahem není vůbec jistá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 10. 2022 13:00

Už deset let žiji s mužem, který by mohl být můj táta. Josef sice nedávno oslavil sedmdesáté narozeniny, ale jsem s ním šťastná. Nebo jsem si to alespoň myslela. Pochybovat jsem začala až teď, když mě požádal o ruku. Jako kdybych prozřela a svazku s tak starým mužem se zalekla.

Starší přítel mi rovnou řekl, že už se ženit nechce

Před Josefem jsem většinou chodila s muži, kteří byli stejně staří jako já. Vztah nikdy nepřekonal hranici pěti let. Nedokázala bych jasně povědět důvod. Až když jsem před deseti lety poznala Josefa, můj život se změnil. Ukázal mi život z jiné perspektivy. Jeho zkušenosti a životní nadhled mi zcela učarovaly.

Netrvalo to příliš dlouho a my dva jsme spolu začali bydlet. Dokonce jsem navázala vřelý vztah i s jeho synem Petrem, který je pro vtipnost situace stejně starý jako já. Pepova bývalá žena je také celkem fajn ženská. Jenže právě kvůli ní mi Pepa hned na začátku vztahu řekl, že už se nechce nikdy ženit. Omlouval to špatnou zkušeností. Po rozvodu si slíbil, že už zůstane svobodný.

V prvních momentech mi to bylo líto, ale naše láska to přebila. Sama sobě jsem namluvila, že nějaký papír nic nezmění a smířila se s faktem, že nikdy nebudu vdaná paní. To mi pomohlo užívat si vztah i nadále.

Nečekaně mě požádal o ruku

Roky plynuly a já ve vztahu konečně překonala hranici pěti let. Josef nám pořídil menší domeček. I přes svůj vysoký věk byl aktivní. Jezdili jsme na dovolené, lezli po horách. Jediné, čeho jsem si moc neužívala, byly hrátky v ložnici. Tam už má muž v jeho letech limity. Stejně ho nemiluji pro sex, ale pro něj samotného.

Uplynulo deset let a my jsme stále spolu. Rodiče pochopili, že jsem vážně šťastná a Josefa přijali do rodiny. Máma mě přestala kamenovat otázkami na děti a svatbu. Prostě to všichni kolem brali tak, jak to bylo.

Pepa ale nedávno přišel s něčím, co mělo být zapovězeno. Pozval mě do luxusní restaurace, kde si i přes bolavá kolena klekl a požádal mě o ruku. „Vezmeš si starého dědka?" vyslovil se. „Pepo? Já myslela, že..." nedopověděla jsem, protože mi došla slova. „Tak vezmeš?" naléhal. „Ano," vykřikla jsem.

Já si ho asi nechci vzít

Když jsem se později ptala, co ho přimělo změnit názor, zalekla jsem se odpovědi. „Když budeš moje žena, budu mít větší jistotu," reagoval. „Jistotu čeho?" zajímalo mě. „Toho, že se mnou zůstaneš až do samotného konce," odpověděl. A já se cítila tak, jako kdybych se probrala z nějakého snu. Najednou si naším vztahem nejsem vůbec jistá.

Mám v sobě zmatek. Na začátku vztahu mě zaskočila zpráva, že se nechce ženit. Teď mě zase rozhodilo, že změnil názor a chce si mě vzít. Nevím, co se to se mnou děje. I když jsem na jeho žádost řekla ano, vlastně si ho asi brát nechci. Je o tolik let starší a je jasné, že nám moc času nezbývá. Svatbu zatím nechystáme, takže mám ještě čas vybruslit z toho. Mě totiž naprosto vyhovuje, že mám možnost zadních vrátek a mohu ze vztahu kdykoliv svobodně odejít. V tom bude zakopaný pes.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články