Mezinárodní den ženského orgasmu: 5 věcí, které se dějí, když nedosahujete vyvrcholení

Mezinárodní den ženského orgasmu: 5 věcí, které se dějí, když nedosahujete vyvrcholení
Zdroj: Freepik

Dosažení orgasmu, jehož oslavy propukají osmého srpna, je pravděpodobně nejlepší součástí milování. I přes mnoho fyzických i duševních výhod výbuchu slasti však k němu nedochází při každém intimním setkání. A to je průšvih hned z pěti vážných důvodů!

Jana Jánská
Jana Jánská 08. 08. 2023 05:00

„Ano, ještě, aáááách!“ Co když na něco takového pouze vzpomínáte? Existuje nespočet příčin, proč nemůžete vyvrcholit. Únava, vyčerpání či problémy ve vztahu patří k běžným překážkám, které brání vychutnat si sex i s bájnou sladkou tečkou. Bohužel platí, že když jednorázová epizoda absence orgasmu přeroste ve standard, tělo i mysl mohou trpět. Znáte všech těchto pět podivných věcí, které signalizují, že orgasticky strádáte?

Pokles sexuální touhy

Orgasmy uvolňují oxytocin, hormon, který podněcuje vznik příjemných pocitů a zvyšuje touhu po mazlení a blízkosti milostného partnera. Je-li jeho hladina nízká, snižuje se chuť na samotný sex. A čím déle jste bez něj, tím méně po něm prahnete. Bludný kruh v praxi!

Pánevní vazokongesce

Slyšeli jste o mužích, kteří si stěžují na „modré koule“? Jedná se o stav, při němž dojde k překrvení varlat vinou prodlužováním sexuálního vzrušení bez ejakulace. „Modré koule“ jsou na dotek bolestivé, což obvykle trvá několik hodin i několik dnů. A ne, ani ženy této přirozené reakce těla nejsou ušetřeny.

Podle odborníků z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře je vazokongesce neboli „modrá vulva“ poměrně běžnou záležitostí. Během sexuálního vzrušení vulva, děloha a vaječníky natečou krví. Pokud nevyvrcholíte a překrvení v pánvi neuvolníte, může to způsobit onen nežádoucí bolestivý pocit.

Úzkost a deprese

Při orgasmu se vyplavuje nejen oxytocin, ale i dopamin, hormon rozkoše, díky kterému jste jednoduše psychicky v pohodě. Nebo naopak. Jakmile dopaminový systém nepracuje na plné obrátky, dostavují se pocity smutku, sklíčenosti, lítosti a jiných emocionálních problémů, což nahrává depresi. Přidejte k tomu pracovní, finanční nebo partnerské starosti a riziko se nebezpečně zdvojnásobí. „Dobrý den, pane doktore, předepíšete mi antidepresiva?“

Infekce děložního čípku

Oceněná vědecká a lékařská spisovatelka Joann Ellison Rodgers z Bioetického institutu Johnse Hopkinse Bermana v Baltimoru ve své knize Sex: A Natural History (v originále vydáno v roce 2002) napsala, že ženský orgasmus redukuje cervikální infekce podporou dobrých bakterií a vyplavením těch nepřátelských. To naznačuje, že pokud nedosáhnete orgasmu, „breberky“, které ve vás zůstanou, vás vystaví zvýšenému riziku infekcí děložního čípku.

Nižší aktivita mozku

Barry Komisaruk z Princetonské univerzity, americký psycholog známý svými pracemi o sexuologii a sexuální terapii, ze snímků magnetické rezonance vyčetl, že mozek je během orgasmu aktivnější a v porovnání s klidovým stavem přijímá víc kyslíku, takže má ideální podmínky nejen pro své fungování, ale i regeneraci.

Ve světle těchto událostí není žádným tajemstvím, že neokysličené nervové buňky odumírají, což je spojeno s velmi vážnými psychickými a neurologickými příznaky, včetně ztráty paměti a rozumových schopností. I přesto sexuologové podotýkají, že není nutné z orgasmu dělat pána boha. Je sice slastný a opojný, ale žít se dá i bez něj.

Zdroje informací: romper.com, wikipedia.org, msdmanuals.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články