Sexuoložka Laura Janáčková: Žena po pětatřicítce utáhne muže hlavně na vaření, atraktivita začíná klesat

Psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková byla hostem v talk show Na kafeečko.S Miluškou Bittnerovou probraly téma sex během mateřství nebo nevěry.Laura Janáčková je uznávanou odbornicí ve svém oboru.Je také autorkou několika knih, například Muži chtějí potvory nebo Muži chtějí milenky. + 2 fotky+ 3 fotky

Pozvání do talk show Miluše Bittnerové Na kafeečko tentokrát přijala sexuoložka Laura Janáčková (56). Promluvila o tom, jak má žena ideálně řešit nevěru svého partnera, o sexu v mateřství nebo proč si muži vybírají mladší milenky. Kolik máme za život v průměru sexuálních partnerů? A jak s dětmi mluvit o sexu?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 05. 2023 09:00

Psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková probrala s Miluškou Bittnerovou ožehavé téma sexu a nevěry. Podle jejích zkušeností muži za svoji posedlost mladšími ženami nemohou, protože jde o tisíci lety ověřené chování, aniž by o tom oni sami věděli.

Posedlost mladší milenkou ovšem podle Janáčkové trvá jen dočasně„Pokud se vám doma stalo, že se muž zamiloval jinde, tak to trvá dva, u retardovaných maximálně tři roky," radí Janáčková. Muž se prý po aférce pravděpodobně navrátí do lůna rodiny a ke své ženě, která mu vaří a zahrnuje ho pozorností a láskou.

„Co je vlastně nevěra? Říkalo se, že je nevěrných 74 % mužů a pouze 36 % žen, ale to bylo zavádějící. Bylo to v rámci manželství," uvádí sexuoložka. Poslední výzkumy podle ní ukazují, že nevěrných je v manželství kolem 34 % žen a mužů.

Lauro, kde jsou ti normální chlapi? Kam se nám vytratili?

Tohle slýchám denně a také odpověď: „Nejsou!" Ale oni nejsou proto, že někde je chyba také v nás. Myslím si, že to tak je. Možná také v matkách, které rozmazlí své syny, nebo v tom, že ty správné chlapy hledáme až ve věku, kdy už je chceme hledat. To je také špatně. Náš věk už je tak vysoký, že oni se raději poohlížejí po mladších. Jsou vizuálně vzrušivé a to je naprosto jasné. Vybírají si atraktivní ženy. Jestli si někdo z vás myslí, že si vás vybral proto, že jste hodná, laskavá a pracovitá, není tomu tak. Vybral si proto, že jste se mu v té době líbila.

Ale co v pozdějším věku?

Ženy nad 30 let už mají trochu problém, protože tam už je přebráno a vhodní muži hledají mladší. Atraktivita ženy je nejvyšší od 16 do 22 let a vysoko je ještě do 35 let. Potom začíná pomalu klesat. Proto nám nezbývá, než učit se vařit a předstírat trvalou atraktivitu. Ženy 16 až 22 let tohle nemusejí, jim stačí umět vařit čaj. Do 35 let zvládají špagety, možná trochu omáčky. Potom už jsou to omáčky, občas nějaké buchty nebo knedlíky. Od 45 let je to knedlo vepřo zelo, pečené, smažené, řízky. Základní pravidlo ale zní Nežrat to s nimi! Po 55 už doporučuji vařit jen z afrodiziak. Ta jsou zdravá a máme šanci.

Ale kde jsou pořád ti chlapi?

Málokterá žena přesně ví, co hledá. A potom také neumí dobře prodat sama sebe.

Proč nás muži podvádějí s mladšími ženami

Takže atraktivní čtyřicítka je pro muže stále méně vzrušivá než méně hezká dvacítka?

Říkáte méně hezká. Ale pokud je symetrická a má tělo ve tvaru přesýpacích hodin, potom bude víc atraktivní, než manželka, která je stejně stará jako on.

Proč muži podvádějí i stárnoucí ženy, které jsou bývalými modelkami a jsou pořád krásné? Příkladů máme kolem sebe hodně.

Protože na začátku je vizuální výběr. Když potom s někým žiji delší dobu, chci logicky poznávat také jeho vlastnosti. Ale muži se vždy budou dívat po mladších dívkách. Třeba to nejsou modelky, ale jsou krásné v rámci těchto parametrů, které jsou tisíce let uložené. A jestli jste si všimla, tak muži rádi tvoří. Když vidí v dívce potenciál, za čas si ji změní a ony jako by s nimi rozkvetly. To je nová taktika ve svádění mladých dívek. Muž pozná dívku, která je z našeho pohledu šedá myš. Ale má potenciál, spoustu věcí umí. Muži se zdá krásná a čistá a ona se od něj nechá vést. Většinou měla těžké dětství, starosti a problémy. On ji zachraňuje, vede. Dopomůže jí třeba k tomu, aby měla rovnátka a svoji krásu mohla zdůraznit.

Takže takový Pygmalion?

Muž si dívku vytvoří. Čím víc si ji tvoří, tím víc s ním dívka může manipulovat. To může vést k tomu, že se muž skutečně zamiluje. Když se zamiluje, krev se odplaví a muž už nic jiného nevidí. Ale trvá to jen nějakou dobu. Pokud se vám doma stalo, že se muž zamiloval jinde, tak to trvá dva, u retardovaných maximálně tři roky.

A potom se vrátí domů?

Mezitím to ona nevydrží, pokud ho nedostane. Potom už si ji nikdy nevezme a nikdy se nerozvede. Rozumný muž to nemůže udělat. To může udělat jen ten, komu se krev odplaví do spodní části kalhot.

Muži za to tedy nemůžou a krev se opravdu odplaví jinam?

Opravdu si myslím, že v určitý moment za to muži nemohou.

Co když je ta milenka strašně dobrá? Jak se můžu bránit?

Když je strašně dobrá, tak ta žena doma nemá šanci. Jedině že by byla také dobrá, byla dobrou ženou a bude muži ukazovat, jak skvělou má rodinu a že je s ním šťastná. Bude bojovat podobnými zbraněmi, jako ta milenka. Nejhorší je, když si žena řekne, že jí to za to nestojí, sbalí mu kufry a odejde. Rozbije se rodina, žena si myslí, že udělala dobře, ale ve skutečnosti dala někoho, koho má ráda, zadarmo někomu jinému - koho ráda nemá. Nepřítelem není muž, ale ta cizí žena.

Takže bojovat.

Bojovat, pokud nám ten muž za to stojí. Pokud ne, nemá to smysl.

No, ale pokud se dozvíte třeba o nevěře s kamarádkou, potom jste zraněná dvakrát.

To strašně bolí. Potom musím přemýšlet o tom, co vlastně chci. Ale když to kamarádka mohla udělat, tak nebyla dobrou kamarádkou. A neznamená to, že je čas na sobě pracovat a být také dobrá?

To ale musí být hrozně těžké.

Těžké ano, ale člověk si uvědomí, že dával víc, než přijímal a někde udělal chybu. A že je potřeba, aby si uvědomil svoji vlastní hodnotu a to, co skutečně chce. Když to ví a začne na sobě pracovat, potom neexistuje, že by to nešlo.

O sexu v mateřství

V dlouhodobém partnerství je těžké udržet mileneckou jiskru.

To nejde. V dlouhodobém partnerství to nejde. Změní se to v lásku, oddanost a laskavost. Do toho je potom nutné přidávat trochu dalšího koření.

O to těžší je to s dětmi. Děti kazí sex a probouzí se v nevhodnou chvíli.

Pokud chceme, aby náš vztah vzkvétal, potom musí být společné zážitky. Není možné jen pěstovat rodinu. Je třeba, aby se pěstoval vztah manžel - manželka. Občas je potřeba dát děti babičce na hlídání a vytvořit si čas jen pro sebe. Pokud se obětujeme jen rodině, hrozí, že vztah vyhoří.

Je nějaká doba, která se dá udržet bez sexu? Někomu se narodí trojčata a to mi neříkejte, že mají nějakou dobu ještě chuť na sex.

Pokud na něj mají chuť, většinou čas na sex mají. Když se někomu chce, tak si ten čas udělá. Myslím, že to jde i s paterčaty. Otázka je, jestli má člověk chuť. Když se narodí miminko, hormonální hladina nevede k tomu, aby se člověk chtěl třikrát denně intenzivně milovat. K tomu vyčerpání a únava. Ale žena touží po blízkosti. Muž touží víc po sexu. Žena chce blízkost, doteky a podporu. To vede následně k sexu. Když tohle partner ví a bude se trochu snažit, tak se čas vždycky najde. A vždycky je to o domluvě.

I s dětmi to jde.

I s dětmi to jde, možná je to těžší. Na druhé straně nemáme si na co stěžovat. Máme ložnici, dětské pokoje a jiné prostory. Jak to dělali dřív, když spali všichni v jedné místnosti?

Oni to museli dělat před dětmi?

Někdy ano, někdy si vyšli ven nebo počkali, až dítě usne.

Co je vlastně nevěra

Jaký je normální počet sexuálních partnerů? A je rozdíl mezi generacemi?

Tahle otázka je častá a fascinuje mě. Pro každého je počet různý. Protože je otázka, co ti partneři vlastně jsou. Chodíme spolu nebo jsem se s ním jen vyspala, a když jsem se s ním vyspala, byl to jen orální sex? Je to jen pusa? Jaká je přesná definice? Tohle zásadně mění čísla. Mám tam započítat toho, se kterým jsem měla orální sex, ale ne soulož?

Já bych ho tam dala.

To potom čísla rostou. Můj kolega Ondřej Trojan říkal, že moc už je tehdy, když měl muž víc partnerek než on. Takhle je to i u nás žen. Výzkumy ale neříkají velká čísla. Vejdeme se do desítky za celý život. Ale když se potom bavíte s přáteli, máte pocit, že se ne všechno započítává.

To je podobné jako průzkumy o nevěře.

To s tím souvisí, co je vlastně nevěra? Říkalo se, že nevěrných je 74 % mužů a pouze 36 % žen, ale to bylo zavádějící. Bylo to v rámci manželství. Bylo to špatně postavené. Poslední průzkumy ukazují, že je to kolem 34 % žen a plus minus také mužů, kteří jsou nevěrní během manželství.

Je to vysoké procento?

Kdybych to odhadovala podle své praxe, tak bych musela říct, že je každý nevěrný. V mé praxi se totiž scházejí právě lidé, kteří jsou si nevěrní a nevěru řeší. Nebo jsou tam lidé utrápení nevěrou a vztahem jako takovým. Na druhé straně také vím, že je hodně lidí, kteří dokáží vybudovat dlouhodobý a krásný vztah, vychovat děti v rodině.

To je nejvíc, co se jim v životě může podařit.

Když dětem předají poselství, že pokud máme problémy ve vztahu, ten vztah nezmačkáme, ale naopak na něm zapracujeme. Když jej zahojíme, můžeme zase žít dál hezkým životem. Neexistuje pár, který by byl naprosto dokonalý. Existuje, pokud jsou oba optimisté a oba si to namlouvají. Takže pokud chcete ideální vztah, hledejte na svém protějšku jen pozitiva a hodně ho chvalte a nechte ho, ať vás dělá šťastnou.

Jak s dětmi mluvit o sexu

Lauro, kdy mluvit s dětmi o sexu?

Víme, že člověk je tvor sexuální od narození až do konce života. To znamená, že i v domově důchodců.

Jsou tam orgie?

Jsou to skoro orgie, ale je to hlavně láska. Proč tomu říkat orgie? Je láska a je láska i tělesná. Když se dítě narodí, je logické, že ho pohlaví formuje od samého začátku. Podle něj ho oblékáme, dáváme mu jméno, chováme se k němu.

O tom by se dalo v dnešní době také polemizovat.

Příroda to tak zařídila. U šimpanzů se ukázalo, že samičky se více kontaktují s obličejem a vybírají si na hraní spíše panenky. Prostě jsme nějak nastavení. Potom se s vámi dítě dorozumívá, vy ho umýváte a říkáte mu, že mu myjete ručičky, zádíčka a učíte ho jednotlivé orgány, protože se s ním bavíte. Na začátku máme ta rodinná povídání o pindíkovi a pipince, ale když už se blíží školka, je dobré používat správné výrazy.

Takže vagína?

Myslím, že v první řadě by se měli učit rodiče. Je pro vás lepší vulva? Můžete říkat cokoliv, ale holčička ví, že má vulvu a chlapeček ví, že má penis. Tak to prostě je. Ve školce už by děti měly mít základní povědomí o tom, jak tělo funguje. Je to správné. Nedávno jsem byla zavolaná do školky, abych tam vedla sexuální výchovu a rodičům také vysvětlila, jak by měli sexuální výchovu vést doma. Protože tam byl chlapeček, který ztopořeným penisem honil holčičku. Ve školce se zkrátka může stát ledasco.

Ale co s tím, že?

Naštěstí tam byly učitelky, které si toho všimly a věděly, že je potřeba si vysvětlovat. Je důležité dětem vysvětlovat, co se s nimi děje, jak to mají kluci a jak holky. Existuje celá řada knížek, které jsou velmi hezké a které dělali psychologové a lékaři adekvátně věku. Může to být jen povídání v rámci pohádky. Posléze, když se děti neustále ptají, je třeba jim správně odpovídat.

O čem ještě promluvila Laura Janáčková?

  • Jaké typy žen si muži podvědomě hledají
  • Jak líčením předstírat vzrušení nebo ovulaci
  • Za jak dlouho vzbudí žena v muži zájem
  • Proč jsou muži vůči ženám kritičtí
  • Jak se úspěšně seznámit
  • Kdy si muž váží ženy
  • Když žena vydělává víc než muž
  • Jak děti seznámit s novým partnerem

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee/talk show Na kafeečko

Související články

Další články