Milada (35): Rodiče mi zatajili ošklivé tajemství. Teď už vím, proč se nikdy nemluvilo o mrtvém strýci

Milada (35): Rodiče mi zatajili ošklivé tajemství. Teď už vím, proč se nikdy nemluvilo o mrtvém strýci
Zdroj: Freepik

Milada nechápala, proč její rodina vůbec nemluví o zemřelém strýci. Pak ale zjistila, že to s jeho smrtí bylo trochu jinak. A skutečnost se hodně liší od oficiální verze...

Michaela Hájková
Michaela Hájková 13. 06. 2023 07:00

Když jsme jezdívali na návštěvu k tetě Daně (69), vždycky jsem se divila, že vypadá tak šťastně, přestože je vdovou. O manžela přišla během tragické nehody. Všechno ale bylo trošku jinak, jen mi rodiče raději pravdu zatajili.

U tety vždy vládla podivná atmosféra

od puberty jsem si na každé návštěvě u tety vždy všímala zvláštního chování příbuzných. Měla jsem pocit, že si dospělí špitají a spiklenecky na sebe pohlížejí. Často se tak stávalo, když jsem se zmínila o strýci. Zemřel při autonehodě, když jsem byla docela malá.

Věděla jsem, že maloval obrazy a chtěla jsem nějaké vidět. Teta strnula a pak se pustila do hledání. Divila jsem se, že neměla v domě vystavené fotky ani obrazy nebožtíka. Ukázala mi abstraktní malbu a měla v tu chvíli nešťastný výraz ve tváři. Pomyslela jsem si, že jí asi strýček příliš chybí.

Jako dospívající mě moc zajímaly tragické příběhy a osudy a tak jsem chtěla vědět víc. Vyptávala jsem se mojí matky, jenže ani ta se o strýčkovi příliš nerozpovídala. Proč neměli s tetou děti, kam jel tehdy v noci autem a jestli to byl oblíbený člen rodiny, nic z toho jsem se nedozvěděla.

Během návštěvy u tety se stalo něco moc zvláštního

Jednou jsme u tety trávili prodloužený víkend. V noci mě vzbudil hluk ze zahrady. Vykoukla jsem okýnkem v ložnici a spatřila oheň, u kterého postávala teta s mojí mámou. Vykradla jsem se ze nimi, abych zjistila, co se to tam děje za seanci.

Teta něco vykládala, v uslzených očích se jí odrážely plameny, ale přes praskání dřeva jsem neslyšela ani slovo. Pak teta hodila obraz do ohně. Bylo mi jí líto a zmátlo mě, že se začala smát. Usmála se i moje máma a tetu objala. V tu ránu jsem měla husí kůži po celém těle a napadlo mě, že mám v rodině čarodějnice.

Na noční zážitek jsem myslela roky, ale nikdy jsem se na to mámy nezeptala. Cítila jsem, že šlo o nějaké rodinné tajemství, o kterém bychom neměly mluvit. Nebyla jsem daleko od pravdy. Ta se ale vynořila na povrch až v době mého rozvodu.

Smrt mého strýce nebyla náhoda

Z mého manžela se vyklubal agresor a já už s ním nedokázala žít. Po nepříjemném rozvodu moje máma pronesla, že nejsem jediná týraná žena v rodině. Myslela tím Danu. Když teta ovdověla, moc se jí ulevilo – dostala se ze spárů násilného manžela.

To měla štěstí, že se zabil v autě,“ řekla jsem, přestože to znělo děsivě. Jenže odpověď byla ještě děsivější. „Ona to nebyla tak úplně náhoda, ale leccos se dá zakamuflovat. Důležité je, když rodina drží pohromadě. Ale to bys v dětství nepochopila. Proto jsme ti nic neřekli,“ pronesla pochmurně máma. Z jejích slov mě mrazilo, ale zároveň mi konečně všechno začalo do sebe zapadat...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články