Monika (28): Po smrti kamarádky jsem z žalu zahodila náramek přátelství. O rok později jsem ho našla na jejím hrobě

Monika (28): Po smrti kamarádky jsem z žalu zahodila náramek přátelství. O rok později jsem ho našla na jejím hrobě
Zdroj: Pexels

Monika dostala od věrné kamarádky Sandry náramek přátelství. Měl je navždy spojovat. Sandra po letech nečekaně zemřela a Monika se náramku zbavila. Když ho později našla na Sandřině hrobu, pochopila, že jejich přátelství neskončilo ani smrtí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 09. 2022 18:00

Už od základní školy jsem měla věrnou kamarádku Sandru. Jednoho dne nám nechala na zakázku vyrobit náramky přátelství. Dávala mi ho proto, abych na ni nikdy v životě nezapomněla. Po její smrti jsem z žalu náramek zahodila. Místo, kde se nakonec objevil, mě velmi překvapilo.

Kamarádka mi darovala náramek přátelství

Sandra byla vždycky takový smíšek, dokázala mě vytáhnout z jakékoliv šlamastiky. Vždycky byla i zodpovědnější než já. Než něco udělala, několikrát si to pořádně rozmyslela. Já jsem se do všeho vrhala po hlavě a nad následky jsem nepřemýšlela. To ona mě svým způsobem chránila a hlídala. Když mi k osmnáctým narozeninám dávala náramek přátelství, přišlo mi to roztomilé.

„To je na stvrzení našeho přátelství," pronesla vážně a navlékla mi ho. Máš ho, abys na mě nikdy v životě nezapomněla," dodala a usmála se na mě tím svým láskyplným úsměvem. Roky plynuly a naše přátelství i nadále kvetlo. Sice jsme se odstěhovaly do jiných měst, ale pořád jsme se snažily být v kontaktu.

Sandra se po čase usadila a založila rodinu. Já jsem se pořád hledala. Střídala jsem muže jako ponožky, v žádné práci jsem nevydržela déle jak rok. Jako kdybych nevěděla, kdo jsem. Útěchu jsem vždycky našla u Sandry, která si mě vyslechla a podpořila mě. Byla to kamarádka s velikým K. A když jsme zrovna nebyly spolu, hladila jsem si na ruce náramek, který mi darovala.

Po kamarádčině smrti jsem zahodila náramek přátelství

Když mi jednoho dne volala, že čeká druhé dítě, radostně jsem jí gratulovala. V průběhu těhotenství se mi svěřila, že má divný pocit. Myslím, že je něco špatně. Bojím se," strachovala se. Já to brala jako obavy těhotné ženy a snažila se ji uklidnit. V tu dobu jí do porodu zbýval asi měsíc. Den, kdy mi volal její manžel, že Sandra během porodu zemřela, asi nikdy nezapomenu.

To, na čem mi nejvíce záleželo, bylo najednou pryč. Její telefon nikdo nezvedal... V tu nejtěžší chvíli mě nenapadlo nic lepšího, než pod návalem emocí vzít náramek a zahodit. Udělala jsem to kousek od svého bydliště. Jako kdybych to přátelství chtěla pomyslně ukončit. I když snad nebylo dne, kdybych si na ni nevzpomněla.

Byla jsem srab, nešla jsem ani na pohřeb. Bála jsem se, že bych tu bolest neunesla. Celý rok jsem se snažila dělat, že se nic nestalo. A pak jsem měla sen. Byla v něm Sandra. Prosila mě, abych jí přišla na hrob. Sen byl tak opravdový, až jsem se rozhodla, že za ní konečně zajedu. Cestou na hřbitov jsem si uvědomila, že nemám ten náramek a přepadla mě lítost.

Náramek jsem našla na jejím hrobě

Když jsem došla k jejímu hrobu, zhluboka jsem se nadechla a poklekla. „Ahoj, Sany,“ pohladila jsem náhrobní desku. Chtěla jsem odhodit hromadu listí, která na hrob popadala. A jak jsem do listí hrábla, našla jsem tam svůj zahozený náramek. „Panebože! Jak je to možné?" vykřikla jsem. Listí se zvedlo z hrobu a zavířilo ve vzduchu.

V něm se objevila Sandřina tvář. „Už ho nikdy nesundávej," zaznělo. Se slzami v očích jsem si náramek znovu navlékla. Ucítila jsem příval neznámé energie. Jako kdybychom byly zase spojené. Nikdy nedostanu odpověď na to, jak je tohle možné, ale stalo se to. Věřím na vyšší moc. A i na to, že nás dvě ten náramek skutečně spojuje.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články