Páťa (32): Dostávala jsem od kamarádek sodu, co jsem za matku. Nakonec se ale směju já

Páťa (32): Dostávala jsem od kamarádek sodu, co jsem za matku. Nakonec se ale směju já
Zdroj: Freepik

Na to, jak správně vychovávat dítě, neexistuje žádný univerzální návod. Přesto si skoro každý myslí, že má patent na rozum. S tímto přístupem se setkala i mladá maminka Páťa, když porodila svého prvního potomka.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 10. 08. 2023 10:00

Svého syna Matyáše (10) jsem měla poměrně brzy: ve dvaadvaceti. Ve svém okolí jsem byla první, kdo zakládal rodinu, a od toho se odvíjelo i to, jak na mě a na moji výchovu okolí nahlíželo.

Byla jsem mladá matka

Především známí a kamarádi byli mým přístupem rozčarovaní. Nechápali, proč dělám to, co dělám, a často mě za to, jak k Matyášovi přistupuji, soudili. Byla to pro mě těžká doba, byla jsem mladá, chtěla chodit ven s kamarády, ale všude se na mě koukali vyčítavě, co sem lezu s tak malým dítětem.

Matyáše jsem poměrně dlouho kojila. Přestala jsem až v jeho dva a půl letech. Odstavování bylo náročné, byl na prso zvyklý, a když jsem mu ho odmítala dát, řval, jako by ho na nože brali. A vzteklý byl i v jiných situacích. Byl hyperaktivní a impulzivní a ukočírovat ho bylo někdy náročné.

Kamarádky mě soudily za výchovu

Kamarádky to prostě nemohly pochopit. „Proč jsi ho nepřestala kojit dřív? Ušetřila by sis tolik práce... A to ti ještě neusne sám v postýlce a musíš ho pořád houpat? Já bych to dělala jinak,“ nešetřily kamarádky svými postřehy a nápady, jak věci dělat lépe.

Byla jsem z toho zoufalá a častokrát si stěžovala na jejich chování mamince. Ta mě ale vždy uklidnila. „Nic si z toho nedělej, až budou mít svoje děti, určitě to pochopí,“ řekla mi tehdy. A měla svatou pravdu, teď se ukazuje, že kamarádky nejsou o nic lepší než já.

Teď už vědí, jaké to je

Postupně se jim rodí děti, které jsou na tom stejně jako Matyáš. Stejně pláčou, vyvádějí a dělají scény. Kamarádky, když okusily mateřství, konečně pochopily, jak jsem to měla náročné.

„Moc se omlouvám, jak jsme se k tobě chovaly. Výchova je náročná a neměla jsem ti do ní co mluvit. Teď teprve chápu, čím sis procházela,“ řekla mi jedna z nich, když jsme byly spolu o samotě. Docela mě to potěšilo a opravdu se cítím lépe, že nejsem až tak špatná matka, za kterou jsem se celou dobu považovala.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články