Radim (46): Ukázal jsem tátovi, kde může levně pořídit nejrůznější věci. To byla zásadní chyba

Radim (46): Ukázal jsem tátovi, kde může levně pořídit nejrůznější věci. To byla zásadní chyba
Zdroj: Freepik

S rodiči je to někdy opravdu náročné. Už jsou jiná generace a spoustě nových věcí nerozumí. Radim si se svým tátou opravdu užije. Přemek totiž nekontrolovaně utrácí svoje úspory za naprosté blbosti.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 31. 08. 2022 07:00

S mým tátou Přemkem (73) to není jednoduché. Moje mamka umřela před pěti lety a žádné sourozence nemám, takže jsem na všechnu starost sám.

Táta byl vždycky samotář

Táta, už když jsem byl malý, byl prostě jiný. Nikdy neměl moc kamarádů. Nejčastěji jsem ho viděl doma, jak si něco čte, nad něčím přemýšlí nebo něco spravuje. Neměl rád společnost. Já to vždy velmi těžce nesl, protože jsem povahově úplně jiný. Jsem extrovert a lidi ke svému životu potřebuji.

Jediný, kdo tátu plně chápal, byla mamka. Tvořili nerozlučný pár. Měli se opravdu moc rádi a trávili spolu veškerý volný čas. Dělali společně opravdu všechno, kde byl táta, byla i mamka. A proto když nás mamka před pěti lety opustila, velmi těžce to nesl. Uzavřel se do sebe a komunikoval s okolím ještě méně než předtím.

Chtěl jsem ho přivést na jiné myšlenky

Dlouho jsem nevěděl, jak ho přivést na jiné myšlenky, jak ho rozveselit. Před rokem jsem mu proto ukázal, kde se dají na internetu levně nakupovat různé věci. Myslel jsem si, že to využije při svém kutilství a všemožných opravách domu.

Byl tím neskutečně nadšený. Líbilo se mu, že může za velmi málo peněz koupit tolik věcí. Hned se dal do pořizování různého nářadí. Balíčky mu chodily skoro každý týden. A všechny věci využil, krásně zvelebil dům i zahradu a na smrt mé mamky a své manželky skoro zapomněl.

Táta už kupuje i to, co nepotřebuje

Teď se to ale začalo zvrtávat. Táta to přehání. Kupuje naprosté zbytečnosti, které doma vůbec nepotřebuje. Už to není tak, že by je k něčemu využil, kupuje je jen proto, že může a jsou levné. Už jsem se ho na to ptal, proč to dělá. „Je pravda, že většinu věcí nepotřebuju, ale jednou by se třeba mohly hodit. Proto si myslím, že bych je měl koupit,“ odpověděl mi na to.

Teď se z toho stal docela závažný problém, protože za tyhle zbytečnosti utratí značnou část svého důchodu. „Do hrobu si peníze s sebou nevezmu,“ opáčil, když jsem mu to vyčítal a prosil ho, aby se trochu krotil. Neposlechl mě a mně se zdá, že z toho bude pořádný průšvih.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články