Renata (49): Kamarádka se dlouho snažila otěhotnět. Teď má deprese, protože v přechodu už ztratila i tu poslední jiskřičku naděje

Renata (49): Kamarádka se dlouho snažila otěhotnět. Teď má deprese, protože v přechodu už ztratila i tu poslední jiskřičku naděje
Zdroj: Unsplash

Děti jsou pro spoustu lidí to nejdůležitější. Co když se to ale nepovede podle jejich představ? Kamarádka paní Renaty se dlouho snažila otěhotnět, a teď, když už je pozdě, má z toho všeho deprese.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 14. 07. 2023 07:00

Moje dobrá kamarádka Vlaďka (52) na tom není psychicky úplně nejlépe. Dlouhá léta se snažila o dítě. Když se jí to nepovedlo, tak se zhroutila. A já marně přemýšlím, jak jí pomoci.

Toužila po dítěti

Začalo to kolem třicítky. Měla manžela a vlastní bydlení, tak se naprosto logicky snažili o dítě. Přešlo pár měsíců, ale stále nic. Pokaždé, když jsem ji viděla, stěžovala si, jak je nešťastná. „Nemám tušení, kde je chyba. Je to ve mně? Nebo v manželovi? Co děláme špatně?“ ptala se mě zdrceně.

Utěšovala jsem ji tím, že i mně trvalo otěhotnět skoro dva roky. Nic není na povel. A tak se snažili dál. Docházeli k doktorům, ale bez výsledku. Po pěti letech marné snahy a pokusů o umělé oplodnění se rozvedli.

Stále doufala v zázrak

Pro Vlaďku to byla rána, ale její manžel si moc přál potomka a naléhal na ni, aby vyzkoušeli adopci. „Nechtěla jsem vychovávat cizí dítě, chtěla jsem vlastní dítě,“ vysvětlovala mi, proč se s mužem rozhodli pro rozvod. Od té doby to bylo všechno jen a jen horší. Vlaďce bylo přes pětatřicet. Není ošklivá, je to krásná a inteligentní žena, ale zkrátka si nemohla najít partnera na celý život.

Pokaždé, když na někoho narazila, objevil se nějaký háček. Měla pár dlouhodobých vztahů, ale nikdy neotěhotněla. A já vím, že to nadále zkoušela, protože se mi svěřuje se vším. Dlouho neztrácela naději. „Ještě nejsem v menopauze, věřím, že se to jednou zlomí,“ opakovala dokola.

Kamarádku trápí deprese

Teď ale ví, že je konec. Vlaďka se dostala do přechodu a to znamená, že už nikdy nebude mít dítě. Když mi to oznamovala, bylo mi jí hrozně líto. Měla slzy v očích a skoro nedokázala mluvit. Od té doby jí pravidelně volám a snažím se ji trochu rozptýlit.

Stále přemýšlí nad tím, co v životě ztratila a trápí se kvůli tomu, že už nikdy nebude mít manžela, dítě a rodinu… Dostává ji to do stále hlubších a hlubších depresí. „Nechápu, že moje tělo nedokázalo tu jedinou věc, pro kterou je stvořené,“ brečela mi v náručí na našem posledním setkání. Chci jí pomoct, ale nevím jak.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články