Kamila (35): Ukázalo se, že nemůžeme mít s manželem děti. Přišel se šíleným návrhem

Kamila (35): Ukázalo se, že nemůžeme mít s manželem děti. Přišel se šíleným návrhem
Zdroj: Freepik

Kamila velmi toužila po dětech. Netušila však, že to bude tak komplikované. Když se jí dlouho nedařilo otěhotnět, zamířili s manželem k lékaři. A ten jim sdělil nemilosrdný verdikt.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 04. 2021 13:00

S manželem Frantou (37) se už tři roky snažíme o dítě. Tajně jsem doufala, že nás život jen zkouší. Nedávno jsme se ale dozvěděli krutou pravdu.

Lékařova slova nám vzala naději

Kdy mi došlo, že už je čas na dítě, bylo na návštěvě u mé sestry. Ta akorát porodila dvojčata. Zprvu jsem se jí snažila pomáhat, protože to byl vážně šrumec. Ovšem držet v náručí tak malé stvoření pro mě bylo něco úžasného. Franta o mém zbožném přání mít děti věděl. Nejsem žádná kariéristka. Raději bych se upíchla doma jako žena v domácnosti.

Proto když mi bylo třicet, začali jsme se snažit o dítě. Když se ale po téměř roce nic nedělo, znejistěla jsem. Nechala jsem se vyšetřit, zda není problém u mě. Doktor mě ale shledal zcela zdravou a plodnou. A tak přišla řada na Frantu. Ten k doktorovi nechtěl. Stále opakoval: „Dejme tomu ještě čas.“

Dali jsme tomu tedy ještě rok. Jenže otěhotnět se mi stále nedařilo. Nakonec jsme se dostali na kliniku, která se zabývá umělým oplodněním. Bylo třeba vyšetřit manželovy spermie. Byla jsem jako na trní, protože jsem se bála toho, co se dozvíme. Strach byl oprávněný. Manžel si vyslechl nemilosrdný verdikt. „Vaše spermie jsou mrtvé. Jste zcela neplodný,“ oznámil mu lékař.

Manžel odmítá dárce spermií

Oba jsme potřebovali nějaký čas na to, abychom to vstřebali. Já jsem pak přišla s návrhem, který nám naznačil i lékař. „Můžeme k oplodnění použít cizí sperma,“ řekla jsem odhodlaně manželovi. „Jako že by to dítě bylo vlastně někoho jiného?“ otázal se podrážděně.

„Nesmíš to tak brát. Je to vlastně jediná šance, jak mít dítě. Kdybych byla neplodná já, přistoupila bych na cokoliv. Klidně bych si nechala dát do těla cizí vajíčko,“ hájila jsem se. „To je jiné, protože bys to dítě alespoň odnosila. Já odmítám mít dítě, které nebude mít moje geny, a tečka,“ řekla nekompromisně Franta.

Postavil mě do pozice, kdy se mám navždy vzdát představy, že budu mít dítě. Přijde mi to sobecké. Hlavně proto, že moc dobře ví, jak po miminku toužím.

Vztah mezi námi se změnil. Já stále hledám možnosti a způsoby, jak mít dítě. Franta ale nehodlá ustoupit a dárcovství spermií odmítá. Rozhodl za nás za oba. Při slabé chvilce, kdy mi naplno došlo, že nikdy nebudu matkou, jsem dostala záchvat pláče. „Co je ti?“ zeptal se mě Franta. „Co asi. Představa, že nebudu mít dítě, mě zkrátka ničí,“ odvětila jsem.

Přišel s nečekaným návrhem

„Tak víš co? Uděláme to jinak. Podám žádost o rozvod. Najdi si někoho jiného, kdo ty děti mít může,“ prohlásil nečekaně. „Rozvod ti přijde jako řešení? Není lepší můj návrh a nechat se oplodnit cizími spermiemi?“ zeptala jsem se překvapeně. „To nikdy nedovolím. Takže jediné řešení je rozvod. Dostáváš tím možnost najít si schopného muže,“ prohlásil naprosto vážně.

Nebudu lhát. Dal mi tím brouka do hlavy. Jeho ego nám nikdy nedovolí dítě ani adoptovat. Nehodlám se smířit s tím, že nebudu matkou. Jeho návrh si v hlavě stále přehodnocuji a přemýšlím, že na něj kývnu. Nebude to ale lehké, protože Frantu miluji. Když odejdu, zničím tak nejen náš vztah, ale nejspíš i manžela. Sice se tváří jako grand, ale ustát takovou situaci nebude snadné.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články