Edita (31): Chci otěhotnět. Manžel mi hned oznámil, že na mateřskou půjde on

Edita (31): Chci otěhotnět. Manžel mi hned oznámil, že na mateřskou půjde on
Zdroj: Freepik

Pepovi nikdy nevadilo, že Edita vydělává o moc víc. Byl vlastně rád a nechával jí volný prostor na kariéru. Jenže teď se rozhodli pro založení rodiny. A Pepa přišel s tím, že až se jim zadaří, na mateřskou půjde on. Po Editě chce, aby dál vydělávala peníze. Ona s tím ale zásadně nesouhlasí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 09. 2022 13:00

Vždycky jsem se těšila na to, až přijde čas na rodinu. Jak budu doma s miminkem a mateřskou dovolenou si užiji se vším všudy. Sotva jsme si řekli, že už je čas, manžel Pepa (35) přišel s něčím, co mě rozhodilo. Vzhledem k tomu, že vydělávám o dost víc než on, chce, abych po porodu pracovala a on šel na mateřskou.

Vydělávám víc než manžel

Když jsem po škole hledala práci, vlastně jsem ani nevěděla, co chci dělat. Nakonec to život vyřešil za mě a já se díky kontaktům dostala na zajímavé místo. Prošla jsem si dlouhou cestu, než jsem se vypracovala k pozici marketingové manažerky. Práce mě neskutečně baví. To, že beru skoro sto tisíc korun měsíčně, je něco, co nám s manželem dává větší životní jistotu.

A právě můj plat zjevně rozhodne, kdo z nás dvou půjde na mateřskou dovolenou. Pepa je řadový pracovník jedné malé firmy. Jeho plat nepřesáhne částku dvacet pět tisíc korun. Díky bohu za to, že na mě nikdy nežárlil. Naopak. Vždycky mi dával prostor, abych měla čas na práci. Čas od času nastane doba, kdy musím práci dodělávat doma, nebo jezdím na služební cesty.

I když vím, jak je práce důležitá, určitě pro mne není vším. Vždycky jsem snila hlavně o rodině. O životě plném dětí. A toto téma jsme nedávno otevřeli. I když jsme s manželem spokojení a máme vlastně všechno, něco nám pořád chybí. A víme, že to jsou děti. Když Pepa nedávno přišel s tím, že bychom si už nějaké mohli pořídit, nadšeně jsem souhlasila.

Manžel chce jít na mateřskou místo mě

Vysadila jsem antikoncepci a řekli jsme si, že to necháme osudu. Uměla jsem si představit, že otěhotním a ty dva měsíce před porodem půjdu na mateřskou. Otevřeně jsem o tom básnila před manželem, který mě ale hned utnul. „Počkej, ty přece nemůžeš na mateřskou," zhrozil se. „Proč bych nemohla?" reagovala jsem nechápavě.

„Miláčku, vyděláváš tolik peněz, že si nemůžeme dovolit, abys byla doma," vysvětlil. „Vždyť budu brát mateřskou," namítla jsem. „To sice jo, ale ta sotva pokryje naše výdajeMyslel jsem si, že bych šel na mateřskou já. A ty bys dál chodila do práce," navrhnul. Když viděl můj vyděšený výraz, snažil se to dál hájit.

„Já se aspoň něco přiučím a ty budeš mít volné ruce. Určitě nebudeme první pár, kde šel muž na mateřskou," dodal. Byla jsem tím tak šokovaná, že jsem vlastně ani nevěděla, co říct. Od tématu jsem odešla a nechala si čas na rozmyšlenou. Těhotná zatím nejsem, takže nemusíme spěchat. Když se ale nad tím zamyslím, s jeho návrhem nesouhlasím.

Mateřskou si vzít nenechám

A než abych chodila kolem horké kaše, řekla jsem to. „Přemýšlela jsem nad tím, cos říkal. A já chci jít na mateřskou. Chci být s naším dítětem od samého začátku. Nechci se vracet domů večer, aby mi všechno uteklo," přiznala jsem barvu. Pepovi se to nelíbilo. On vidí jen peníze a na moje přání kašle.

„Pak ale nevyžijeme," reagoval naštvaně. „Jsou místa, kde se můžeme uskromnit a oba to víme," naznačila jsem a on moc dobře věděl, že mám pravdu. Jak se ale zdá, neshodneme se na tom, kdo má jít na mateřskou. Já se toho ale nevzdám. Pokud máme mít dítě, chci s ním být minimálně dva roky doma. A když se to Pepovi nelíbí, má smůlu. Tohle si vzít nenechám, ať to stojí, co to stojí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články