Sebastián (30): Kamarádům vadí, že jsem zůstal s dcerou na rodičovské. Prý jsem houby chlap

Sebastián (30): Kamarádům vadí, že jsem zůstal s dcerou na rodičovské. Prý jsem houby chlap
Zdroj: Freepik

Sebastiánovi a Kláře se před půl rokem narodila dcera. Dohodli se, že na rodičovské dovolené zůstane Sebastián. Jeho kamarádům ale jejich rozhodnutí nevoní a čerstvého tatínka dost nevybíravým způsobem napadli.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 31. 03. 2021 13:00

S přítelkyní Klárou jsme se na první miminko hodně těšili. Dítě bylo chtěné, takže žádná jiná reakce ani nepřipadala v úvahu. Hned jsme si začali plánovat, jak první roky s děťátkem budou vypadat.

Jednomyslně jsme se shodli, že doma zůstanu já

Když se Kláře přiblížil termín porodu, museli jsme se dohodnout, kdo s dítětem zůstane doma. Přítelkyně nejprve říkala, že by chtěla na mateřskou ona. V práci by jí volno dali, ale já jsem byl proti. A to hned z několika důvodů. Klára vydělává o dost víc než já, tak mi přišlo, že schůdnějším řešením by bylo, abych doma zůstal já.

Moje zaměstnání lze navíc částečně pokrýt i z domova. Nemám žádnou pevnou pracovní dobu a ke svým projektům si mohu sednout prakticky kdykoliv. Když jsem svůj návrh Kláře přednesl, nebyla vůbec proti. Dohodli jsme se, že přítelkyně zůstane s dcerou doma první půlrok a pak povinnosti převezmu já. Ani jeden jsme na tom neshledali nic špatného. Až moji kamarádi nás vyvedli z omylu.

Kamarádi si myslí, že jsem se zbláznil

Moje parta, se kterou se znám od základní školy, byla nejprve nadšená tím, že ze mě bude táta. Jejich rozradostnění ale postupně opadávalo, když zjistili, jak to máme doma vymyšlené. To, že chci jít na rodičovskou, by je nenapadlo. Když jsem jim řekl, že s miminkem budu doma já, zůstali na mě nevěřícně zírat.

„Ty ses snad už dočista zbláznil, vždyť je to práce pro ženský. Bude z tebe domácí puťka,“ zněla jejich první reakce. Kamarádi mi to od té doby nepřestali vymlouvat. Nechápali, co mě k tomu rozhodnutí vedlo. Stále jsem od nich slyšel jen urážky. Prý nejsem žádný chlap, když jsem s touhle pozicí souhlasil. Jejich připomínky a urážky začaly být nesnesitelné, proto jsem se s nimi přestal vídat.

Nemluvil jsem s nimi přes devět měsíců a je vidět, že jim vůbec nechybím. Nezavolají mi, ani mě jinak nekontaktují. Jako bych byl pro ně mrtvý. Je možné, že jim tak moc vadí, že jsem na rodičovské? Asi pro ně nejsem dost dobrý, když se propůjčím k takové práci. Já na to mám ale opačný názor. S dcerou jsem doma už dva týdny a lépe to dopadnout nemohlo. Klára se po půl roce vrátila do práce a ani jeden z nás si nestěžuje. Kdyby nás tak viděli moji kamarádi, to by se těch urážek určitě vyvarovali.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články