Svatava (46): Dceři vadí, že máme hluboko do kapsy. To, co mi nedávno řekla, mě hodně ranilo

Svatava (46): Dceři vadí, že máme hluboko do kapsy. To, co mi nedávno řekla, mě hodně ranilo
Zdroj: Freepik

Svatava si už neví rady se svou pubertální dcerou. Nikola od ní pořád žádá značkové oblečení a drahé mobily, jako mají spolužáci. Jenže Svatava na to nemá peníze. Snaží se dceři vysvětlit, že peníze nejsou všechno. Jenže napětí mezi nimi stále stoupá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 05. 2021 13:00

Nikdy bych nečekala, že se proti mně obrátí vlastní dítě. Po tom, co jsme se s manželem rozvedli, se dcera Nikola (15) začala měnit. Její chování mě dřív nebo později zničí.

S penězi jsem vycházela jen tak tak

Manžel Bořek (47) si před deseti lety vzpomněl, že by chtěl ještě něco zažít. Našel si mladší ženu, se kterou je dodnes. Rozvedli jsme se a mně zůstala jen Nikola. V té době jí bylo pět let. Bála jsem se, jak náš rozchod ponese. Vzala to ale kupodivu dobře. Skoro jako by se jí líbilo, že je týden se mnou a týden u táty a jeho nové paní.

Tehdy jsem ještě neměla takový problém s penězi. Nikola chodila do školky, která skoro nic nestála. Já pracuji jako prodavačka v potravinách, takže si asi dokážete představit moji výplatu. První problémy nastaly v době, kdy Nikča nastoupila do první třídy. Vybavit prvňáčka nebylo zrovna lehké. Co šlo, tak jsem kupovala z bazaru.

Bohužel i tak jsem týden před výplatou počítala každou korunu. Bořek sice platil alimenty, ale nešlo o žádnou závratnou částku. První i druhý stupeň jsem ještě zvládala utáhnout. Když to šlo, vzala jsem jednorázovou brigádu nebo doma olizovala obálky, abychom měly nějaké peníze navíc.

Dcera nechápe naši finanční situaci

Nejtěžší časy jsem zažívala, když měla Niki narozeniny nebo byly Vánoce. Netušila jsem, že to může být ještě nejhorší. Nikola se dostala do puberty a začala se srovnávat s ostatními. Když nastoupila do prvního ročníku střední školy, chodila domů pořád naštvaná.

Nejednou si postěžovala. ,,Mami, všechny holky mají značkové oblečení, nejnovější mobily. Jsem mezi nimi jako chudá příbuzná. Chci se také tak oblékat,“ požádala mě drze. ,,Nezáleží přeci na tom, jak je to oblečení drahé nebo značkové. Důležité je, že nějaké máš, ne?" zněla moje odpověď. ,,To se teda pleteš. Holky se mi smějí, že nosím pořád dokola dvoje džíny. Musíš s tím něco udělat,“ nakázala mi.

,,Živím nás sama. Není to zrovna jednoduché. Pokud chceš něco navíc, budeš muset začít chodit na brigádu,“ vyzvala jsem dceru. ,,Jako že si na to mám vydělat sama? To už budu úplný outsider. Nedej bože, když mě někdo uvidí, jak prodávám ve fast foodu,“ zakončila náš rozhovor. Vztah mezi námi se měnil. Niki na mě byla hubatá a stále mě obviňovala, že kvůli mně se jí všichni smějí.

Nesnáší mě za to, že jsme chudí

Zkoušela to i na Bořka. Ten díky bohu držel basu se mnou. Vždycky jsme Nikču chtěli učit, aby znala hodnotu peněz. Takže i když na tom byl lépe než já, zbytečně jí peníze nestrkal.

Jenže se objevil další problém. Bořek si s novou manželkou pořídil dítě a když si Nikola všimla, že její nevlastní bratr má všechno nové a značkové, začala na mě tlačit, že chce žít s otcem. Ten o to ale nestojí. Jemu střídává péče vyhovuje.

Nejhůř mi bylo asi ve chvíli, kdy jsem zjistila, že se za mě dcera stydí. Nedávno jsem ji chtěla odvézt do školy. Požádala mě, abych zastavila za rohem. Na otázku proč, mi řekla: ,,Nechci, aby tě někdo viděl. Každý hned pochopí, že jsme socky.“ Po další velké hádce kvůli penězům mi řekla, že mě nesnáší a že chce bydlet s tátou. Doma spolu nemluvíme. Už nevím, jak dál.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články