Veronika (38): Ocitla jsem se v situaci, která nemá správné řešení. Buď ublížím bráchovi, nebo svému svědomí

Veronika (38): Ocitla jsem se v situaci, která nemá správné řešení. Buď ublížím bráchovi, nebo svému svědomí
Zdroj: Unsplash

Verča by ráda pomohla svému bratrovi, který ji požádal, aby mu ručila. Neváhala by, kdyby Daniel nežil se ženou, která ho podle Verčina názoru jen využívá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 07. 2021 13:00

Mám staršího bráchu Daniela (41), který je někdy tak hodný, až je hloupý. Před třemi lety si našel ženu, do které se až po uši zamiloval. Má na očích růžové brýle a nevidí, jak ho Hedvika (39) využívá. Teď přišel s prosbou, abychom mu s manželem ručili na větší byt.

Brácha se zamiloval do zlatokopky

V době, kdy se ti dva poznali, se Hedvika akorát rozváděla. Má v péči dvanáctiletou dceru Marii. První rok, než se přestěhovala za bráchou do Prahy, bydlela někde u Brna. On za ní víkend co víkend jezdil. Ona za ním za tu dobu byla snad jednou. Když už bylo pro Dana cestování neúnosné, navrhl společné bydlení.

Hedvika dala v práci výpověď, sbalila kufry a nasáčkovala se i s Marií k Danovi. Na první dojem ale působila dobře. Byla k nám milá, přátelská a skoro to vypadalo, že má bráchu i ráda. Jen nám všem bylo divné, že ani po tři čtvrtě roce neměla práci. Dan ji pořád bránil. ,,To víte, není to jednoduché. Navíc Hedvika čeká, jak se tady Marie adaptuje, pak si něco najde,“ tvrdil.

Nikdo z rodiny nechápal, že to Danovi nedochází. Ona se válela doma a on dřel za dva. Hedvika nepatří zrovna mezi nenáročné. Chtěla v bytě moderní věci. Sem tam zajít na večeři nebo si koupit něco na sebe. Vůbec jí nebylo hloupé, že je Dan na všechno sám.

Chce, abych mu ručila

Čím víc toho chtěla, tím víc se bratr snažil. Dokonce jsem byla svědkem toho, jak ji do práce ani nenutí. Jako by měl strach, že by mu ji někdo mohl vzít. Tak raději dřel jak mezek. Nedávno mi brácha volal a pozval mě na oběd. Bylo mi jasné, že bude něco chtít. ,,Tak povídej,“ vyzvala jsem ho, sotva jsme usedli.

,,Ségra, něco bych od tebe potřeboval,“ začal nesměle. ,,Mám v plánu koupit holkám větší byt. Bohužel vzhledem k odvětví, kde pracuji, jsem pro banku trochu riziková skupina. Hypotéku mi dá, ale musí mi někdo ručit,“ řekl a sklopil oči. ,,Jsi jediná, která by to pro mě mohla udělat. Za našima jít nemůžu, protože... však víš, máma na Hedviku pořád nasazuje,“ ozřejmil.

Čekala jsem cokoliv, jen ne tohle. ,,K čemu potřebujete větší byt? Hedvika je snad těhotná?“ zeptala jsem se. ,,Neblázni, ségra. Těhotná není. Jen by si přála větší byt, který bude mít i balkón. Uděláš to pro mě?“ prosil mě. V ten moment jsem si vzala nějaký čas na rozmyšlenou. Doma jsem to řekla manželovi, který mi sdělil, že to nechá na mně.

Nevím, jak se mám rozhodnout

Kdyby chtěl brácha ten byt jen pro sebe, tak s ručením neváhám. Jenže si k sobě našel ženu, která ho zneužívá. V Praze je už druhým rokem a pořád nenašla práci. Dan platí všechno sám. Teď si prý vymyslela dovolenou v Řecku, kam je má brácha vzít. Místo aby řekl ne, jde a zájezd koupí. On ji má totiž vážně rád. A to je to, co ho jednoho dne semele.

Stále jsem se nerozhodla, jestli mu půjdeme ručit. Navíc se mi přiznal, že to Hedvika ani nesmí vědět. Chce před ní být za muže, co všechno zvládne sám. Nevím, jak to chce brácha utáhnout z jednoho platu. Možná bude lepší zariskovat a neručit mu. Hedvika ho časem odkopne a on to možná pochopí. A možná taky ne.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články