Vítek (40): Všichni tvrdí, jak je mi syn podobný. Kdyby jen věděli pravdu

Vítek (40): Všichni tvrdí, jak je mi syn podobný. Kdyby jen věděli pravdu
Zdroj: Unsplash

Pro někoho představují děti vyvrcholení partnerského života. Ne každému páru se však poštěstí mít svoje vlastní. Vítek s manželkou se dlouho snažili, ale pak se ukázalo, že je neplodný.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 20. 01. 2023 07:00

Celý svůj život jsem si přál mít děti. Těšil jsem se, až s nimi budu chodit na výlety a budu je učit všemu, co mě naučil můj táta. Myslel jsem si, že se mi nemůže stát, že bych děti neměl.

Snažili jsme se o miminko

Velmi jsem se zmýlil. U některých párů to opravdu jednoduché není. My s manželkou Jitkou (37) jsme byli jedním z těch párů. Poprvé jsme o miminku začali mluvit před deseti lety. Byli jsme asi rok po svatbě a chtěli jsme zakládat rodinu. Jitka vynechala antikoncepci a tím začala velmi dlouhá éra snažení se o dítě.

Po roce a půl jsme začali být zoufalí, Jitka stále nebyla těhotná. Teprve potom jsme se víc zajímali o plodnost. Dočetli jsme se, že není výjimkou, aby k těhotenství došlo i po dvou letech. Proto jsme se nenechali vyvést z míry a zkoušeli jsme to dál.

Jsem neplodný

Celá situace nám ale po čase začala být podezřelá. Já i manželka jsme šli na testy plodnosti. Ukázalo se to, co jsem předpokládal už dlouho. Nemůžu mít děti. Jsem neplodný. V tu chvíli se mi zhroutil život. Manželka se snažila zůstat pozitivní, ale bylo na ní vidět zklamání.

Proto jsem se uchýlil k nečekané nabídce. „Vím, jak moc si přeješ mít dítě. Co zkusit dárce spermatu?“ řekl jsem Jitce. Velmi dlouho byla proti. Nechápala, že mi nebude vadit vychovávat cizí dítě. „Také si přeji miminko, nehledej na tom nic zvláštního,“ vysvětloval jsem jí.

Narodil se nám syn

Nakonec souhlasila a před rokem se nám narodil krásný chlapeček. Pojmenovali jsme ho Vítek po mně a dělá nám jen a jen radost. Podstoupili jsme toho pro něj hodně a teď, když ho máme, jsme štěstím bez sebe. Synem se chlubíme všude a každý říká, jak moc je mi podobný.

„Jako by ti z oka vypadl, když jsi byl malý,“ řekla mi moje matka. Kdyby jen všichni tušili, jak to s Vítkem doopravdy je. I když není můj, lichotí mi to a vím, že jsem schopný udělat pro něj cokoliv. Je to totiž můj syn a na tom se nikdy nemůže nic změnit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články