Vytloukat klín klínem? Skákat z jednoho vztahu do druhého není šťastné, upozorňuje psycholog

Vytloukat klín klínem? Skákat z jednoho vztahu do druhého není šťastné, upozorňuje psycholog
Zdroj: Unsplush.com
Začátky vztahů se nesou ve znamení sladké zamilovanosti a opojení smyslů. Nasazujeme si růžové brýle a chováme se jinak než obvykle. Právě to však ohrožuje budoucnost vztahu.Zamilovaný člověk mívá tendence podřizovat svému protějšku svůj běžný život. Čas najednou přizpůsobuje tomu, aby s druhým byl co nejvíce. Je to pochopitelné, ale pro dlouhodobý vztah to není výhodné. Zamilovaný lásce obětuje část své osobnosti, a ta mu logicky začne časem chybět. Neúplná osobnost navíc pozbývá na atraktivitě u opačného pohlaví.Ve snaze zaujmout nového partnera je člověk schopný změnit svůj vzhled, chování, postoje i záliby. Nasadí si masku ideální ženy nebo ideálního muže. Již na začátku tak svůj protějšek klame. To je to nejhorší, co může pro budoucnost vztahu udělat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Rozchod je prohra pro obě strany. Bolest, kterou po rozchodu zažíváme, je normální. Nedá se jí vyhnout a není dobré ji potlačovat. Přesunula by se do nevědomí, a tam nadělala ještě větší škody. I šrámy na duši potřebují čas k zahojení. Náplast však brání zahojení ran, i v případě, že jde o vztahy.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 08. 05. 2020 10:00

Také kvůli nezahojeným ranám z bývalého vztahu můžeme mít zkreslený pohled a špatnou ruku při výběru nového partnera. Starý vztah se na tom novém odráží například v přehnaném očekávání od druhého. Právě očekávání jsou kamenem úrazu vztahů...

Nic není dokonalé. Kdy už to pochopíme?

Potíží současných vztahů obecně je přílišná idealizace. Stále věříme v dokonalou lásku, dokonalého partnera, dokonalost, která neexistuje. Ve zklamání z jednoho vztahu vkládáme do druhého o to větší naděje... Na druhé straně můžeme mít tendence se novému partnerovi mstít místo toho starého, který nám ublížil.

Lidé zklamaní z lásky dělají typicky jednu zásadní chybu ve výběru nového partnera. Snaží se vyhnout určité konkrétní vlastnosti charakteristické pro bývalého partnera. Vyhledají pravý opak a chvíli si v tom libují. Například dominantního partnera vymění za partnera neprůbojného. Spokojenost pak pociťují do doby, než se projeví, že jim submisivní partner nevyhovuje. Jejich výběr byl daný jenom tím, že v sobě nezpracovali zranění z minulého vztahu. Snažili se své rány zalepit novým vztahem.

Při skákání ze vztahu do vztahu dochází také k porovnávání nového a starého partnera, které způsobuje ve vztahu potíže. Vytloukat klín klínem, pokud jde o vztahy, není nikdy šťastné řešení. To potvrzuje i psycholog Petr Šmolka, autor několika knih o partnerských vztazích, například Manželská poradna: aneb Tam, kde vlastní síly nestačí nebo Výběr partnera pro nezadané i zadané.

Kdy vstoupit do nového vztahu?

Lidé zranění ze vztahu pravděpodobně své zranění ještě prohloubí vztahem novým, který nemá předpoklady k dlouhodobému trvání. Negativita a negativní myšlenky spojené s bývalým partnerem odsuzují k záhubě i vztah nový.

Negativní emoce a destruktivní vzorce chování nemůže nikdy vyřešit partner, naopak, jde o zátěž vztahu, která se dřív nebo později musí na vztahu podepsat. K navázání stabilního vztahu je třeba vnitřní stabilita. Po rozchodu by si člověk měl dát nějaký čas, aby svoji stabilitu opět našel. Jakmile ji najde, jakmile ho opustí negativita ze vztahu předchozího, je připraven na vztah nový.

Jaké chyby děláme na začátku vztahu? Jak předem odsuzujeme vztah k nezdaru? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Šmolka, Petr; Pacek, Daniel: Manželská poradna, aneb, Tam, kde vlastní síly nestačí.  Praha: Grada, 2007.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články