Žaneta (22): Zdánlivě nevinné vyvolávání duchů stálo kamarádku život. Na něco podstatného jsme totiž zapomněly

Žaneta (22): Zdánlivě nevinné vyvolávání duchů stálo kamarádku život. Na něco podstatného jsme totiž zapomněly
Zdroj: Unsplash

V patnácti letech nepřemýšlí člověk nad tím, co by mohlo způsobit neuvážené vyvolávání duchů. Žaneta s Janou a Dominikou to braly jako srandu. Proto když se jim při jedné seanci povedlo ducha vyvolat, na něco podstatného zapomněly. A neštěstí bylo na světě.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 05. 09. 2021 15:00

Zakázané ovoce chutná nejvíc. Když jsem se v pubertě mamce svěřila, že potají s kamarádkami vyvoláváme duchy, upozornila mě, že to není legrace. Promlouvala mi do duše, abych si s ničím takovým nezahrávala. O to víc jsem po tom toužila.

Dominika se vážně zranila při skoku do rybníka

Společně s Dominikou a Janou jsme se sešly nad tématem, koho vyvoláme tentokrát. Dominika navrhla Jacka Rozparovače. Braly jsme to jako skvělý nápad. To víte, byly jsme mladé a hloupé. Celé vyvolávání jsme se ale prochechtaly a seanci narušovaly přihlouplými poznámkami. Takže jsme si myslely, že se nám vyvolání ducha nakonec nepodařilo.

O hodinu později jsme se rozdělily a já šla domů. Noc byla stejná, jako jakákoliv jiná. Ráno jsme se zase sešly a společně se vydaly k rybníku. Zase srandičky a legrácky, to jsme byly my tři. Pořád veselá kopa. Jako první skočila se smíchem do rybníka Domča. Stály jsme na břehu a čekaly, až se vynoří. Dlouhé vteřiny se nic nedělo.

V narůstající panice jsme skončily za ní a po chvíli ji našly bezvládně plout na hladině docela daleko od břehu. Musely jsme ji oživovat. Urychleně jsme volaly záchranku. Po převozu do nemocnice nám řekli, že to přežije, ale má vážné zranění hlavy. Údajně narazila při skoku na kámen. Tím pro nás bezstarostné prázdniny skončily. Obě jsme z toho byly v šoku.

Od té doby trpí bolestmi hlavy a halucinacemi

Dominiku propustili za tři měsíce. Jenže už to nebyla ta věčně vysmátá holka. Téměř nic si z toho dne nepamatovala. Pořád byla vážná a zamlklá. Od jejích rodičů jsme se dozvěděly, že má silné bolesti hlavy a často trpí halucinacemi. Tvrdila jim, že slyší v hlavě hlasy, které ji nabádají ke špatnostem. Za nějaký čas na to začala brát prášky.

Postupně jsme se všechny rozutekly. Jana šla studovat do jiného města a já na internát. Co bylo s Dominikou, jsme vlastně nevěděly. Na dopisy nereagovala a mluvit s námi po telefonu odmítala. Občas jsem se do rodného města vracela za rodiči. Párkrát jsem Dominiku zahlédla. Byla zcela zlomená.

Od mamky jsem se dozvěděla, jak to s ní je. ,,Říká se, že Dominika trpí duševní nemocí. Slyší pořád ty hlasy, má depresivní stavy, a dokonce se pokusila o sebevraždu,“ šokovala mě. Když jsem přijela za další měsíce, dozvěděla jsem se, že je Dominika na psychiatrii. Její stav přesáhl únosnou mez.

Po propuštění se zabila

Časté výkyvy nálad. V jednu chvíli strach, pak náhlá zlost, která se rychle mění v pláč. Bylo mi z toho velmi úzko. Roky plynuly a já se odstěhovala za prací. Jednoho dne mi volala mamka smutnou zprávu. ,,Dominiku propustili na víkend domů. Oběsila se v kůlně. Nechala dopis na rozloučenou. Měla bys přijet,“ požádala mě.

Když jsem dopis četla, došlo mi, co se vlastně stalo. Dominika se zmínila, že v den, kdy jsme ducha vyvolávaly, jsme zapomněly na jednu podstatnou věc. Na jeho odvolání. ,,Pro mě už je pozdě, ale vy se můžete ještě zachránit. Prosím, odvolejte ho,“ stálo v dopise. S Janou jsme se rozhodly, že její přání splníme, ať už si o něm myslíme cokoliv. Nikdy by mě nenapadlo, že nešlo jen o nešťastnou náhodu. Mrzí mě to, Domčo…

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články