Žofie (25): Máma pořád remcá, že v mém věku už byla vdaná a čekala druhé dítě. Vůbec nechápe, že já si chci ještě užívat

Žofie (25): Máma pořád remcá, že v mém věku už byla vdaná a čekala druhé dítě. Vůbec nechápe, že já si chci ještě užívat
Zdroj: Unsplash

Pohled rodičů a jejich dětí na život se téměř vždy liší. Žofie chce objevovat svět a užívat si. Její máma si myslí přesný opak. Podle ní by se Žofie měla usadit a založit rodinu.

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 07. 2023 10:00

Moje máma je úžasná žena. Život zasvětila péči o rodinu a díky ní jsem měla dětství, které by mi spousta lidí mohla závidět. Vždycky byla skvělou matkou a předpokládám, že i manželkou. Chápu, že pro ni je rodina splněný sen. Ale já to tak nemám.

Máma chce, abych si někoho našla

Poprvé jsem si všimla, že se máma chová jinak, když mi bylo dvacet. Hned po narozkách mi začala naznačovat, že je nejvyšší čas někoho si najít, usadit se a rodit děti. Brala jsem to jako svérázný pokus o humor. Ale bohužel to myslela zcela vážně.

Nebylo telefonátu, kdy by se nezeptala také na to, jestli už někoho mám. Jednou jsem udělala chybu a řekla, že se scházím s fajn klukem. To jsem neměla dělat, protože máma už pomalu začala plánovat svatbu a řešit, kolik hostů pozveme.

Tak jsem jí raději po pár dnech řekla, že jsem bohužel dostala kopačky. Snad týden v kuse řvala a byla nešťastná z toho, že se nevdám. Chápete to? Bylo mi dvacet a rozhodně jsem nechtěla prožívat tohle. Po nějaké době přišla máma s tím, že kolegyně z práce má fajn syna a možná bychom to mohli spolu zkusit. V půlce věty jsem jí zavěsila telefon.

Máma je smutná, že se nechci vdávat

A tak vypadá náš vztah posledních pět let. Mámu vlastně nezajímá, jak se mi vede, co práce nebo nějaké životní cíle. Ona je zaměřená pouze na to, abych se vdala, začala rodit a měnila plenky. Ale to já vůbec nemám v úmyslu. Alespoň ne teď. Jsem plná energie a života a cítím se naplněná tím, co právě prožívám. Mám spoustu snů a cílů, které chci dosáhnout.

Třeba se ráda potápím. Momentálně si šetřím na dovolenou na Galapágy, kde jsou super místa na potápění. Kdybych měla místo toho kupovat kočárek a pleny, asi bych stála první v řadě na poporodní depresi. Také se nechci moc vázat. Tu a tam se v mém životě nějaký muž objeví, ale víc než zubní kartáček a ploutve si ke mně nepřinese. A mně to vyhovuje.

Jen máma to nechce chápat. Často se mi snaží dávat rady, jak někoho "klofnout", abych se usadila. Ale to jsou takové staromódní řeči. Chápu, že nikdy nepoznala jiného muže než je táta. V mém věku už byla tři roky vdaná, můj starší brácha byl na světě a já na cestě.

Máma musí pochopit, že můj život mi vyhovuje

Vím, že vztahy jsou krásné, ale nechci se do nich nutit jen kvůli tomu, že se to ode mě očekává. Nechci se s někým usadit jen proto, že musím. Doufám, že máma jednoho dne pochopí, že jsem skutečně šťastná i teď.

Možná jednoho dne budu chtít založit rodinu. A když to bude třeba za deset let? No a co. Svůj současný život mám ráda a nelituji ani jednoho dne, který strávím podle sebe.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články