Marcela (36): Manžel letos zdobil vánoční stromeček s pomocí dětí. Na tu hrůzu se nedokážu koukat

Rodinné příběhy: Manžel letos zdobil vánoční stromeček s pomocí dětí. Na tu hrůzu se nedokážu koukat
Zdroj: Freepik

Marcela má hlavu v smutku. Když dovolila manželovi, ať ozdobí vánoční stromeček s pomocí dětí, netušila, jak katastrofálně to dopadne. Teď se na výsledek nedokáže ani podívat...

Jana Jánská
Jana Jánská 18. 12. 2023 17:00

Nevím, co to mého manžela Viktora (37) napadlo. Každý rok zdobím vánoční stromeček já. On tak maximálně dá na jeho špičku hvězdu, když já tak vysoko nedosáhnu. Letos se Viktor rozhodl, že zdobit bude on.

Ráda zdobím vánoční stromeček

Když jsem byla malá holka, máma mě ke zdobení vánočního stromečku nepouštěla. Měla strach, že mi popadají koule nebo že to všechno na sebe stáhnu. Byla zkrátka spokojená, když to mohla mít podle sebe. A tak mi nezbývalo nic jiného, jen každé Vánoce koukat, jak zdobí.

Když mi pak v pubertě chtěla předat tuto tradici, moc mě to nezajímalo. Ke zdobení stromečku jsem se dostala až o moc později, to už jsem začala žít s Viktorem. Naše první společné Vánoce byly moc fajn. Ještě jsme nebyli manželé a já brala zdobení stromečku tak trochu jako povinnost.

Jenže jakmile jsme na trzích vybrali jeden hezký a já se nadechla jeho lesní vůně, nějak mě to chytlo. Zdobila jsem ho týden. Každý den jsem něco předělávala a obíhala obchody, abych sehnala hezké ozdoby. Doslova jsem se do toho zamilovala. Kvůli mně jsme měli stromek doma až do konce února. Nechtěla jsem se té nádhery vzdát.

Manžel řekl, že ozdobí vánoční stromek

Dlouhá léta jsem u nás doma zdobila vánoční stromeček já. Chystala jsem se na to v předstihu a každý rok jsem si pořídila nějakou novou zdobu. Když jsem se stala matkou, děti jsem si vždy posadila v obýváku na koberec, ukazovala jim, jak zdobím, a ony mě nadšeně pozorovaly.

Jakmile byly starší a začaly chodit, chtěly také pomáhat. Ale já jim to nedovolila. Tehdy jsem si vzpomněla na svou maminku a musela jsem se smát tomu, že jsem stejná. Měla jsem zkrátka obavy, že něco shodí a rozbijí.

A tak to šlo u nás dlouho. Jenže letos můj manžel přišel s nápadem, že by rád ozdobil stromeček a děti mu budou pomáhat. Překvapilo mě to, protože o tuto činnost nikdy nejevil zájem. Nechtěla jsem se svého milovaného zdobení vzdát. Ale Viktor si vzal na pomoc děti a jejich kukadlům jsem nemohla odolat. Poté jsem k tomu s těžkým srdcem svolila...

Náš vánoční stromeček vypadá otřesně

Úplně mě vynechali ze všech příprav. Stromeček vybrali beze mě, dokonce ignorovali většinu ozdob, které já používám. Děti totiž vyráběly ve školce ozdoby a ty pak přinesly domů. Je to od nich milé a jednu nebo dvě bych na stromku snesla, ale ne tolik. Zdobení stromku si všichni užívali a hodně se u toho nasmáli, ale já byla nervózní.

Každá ozdoba, která jim spadla na zem, každá koule, kterou rozbili, byla jako rozžhavěný hřebík, který mi někdo zarazil do hlavy. Nemohla jsem to doma vydržet, raději jsem se vymluvila, že musím pro něco do krámu. Chodila jsem po parku, ale nepovedlo se mi přijít na jiné myšlenky. Proč jsem se jen vzdávala zdobení stromečku?

Návrat domů nebyl o nic lepší. Viktor a děti mi s hrdostí představili svoje dílo, a mě málem kleplo. Já bych vybrala jiný stromek, tento mi přišel trochu nepravidelný. Nejvíc ozdob je na dolní části, protože děti moc vysoko nedosáhnou. Stromek je ve stojanu nakřivo a... Mohla bych dlouho pokračovat ve výčtu věcí, které se mi nelíbí. Jen jsem něco zamumlala v tom smyslu, že to je fajn, ale koukala jsem do země. Na tu vánoční hrůzu se nemůžu ani podívat. Děsím se Štědrého dne, kdy pod stromek budu ukládat dárky a budeme se u něj fotit. Už teď mám kvůli tomu zkažené celé Vánoce...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články