Marie Retková o svém ikonickém účesu: Takhle mi ho ostříhali v televizi, místo hřebenu používám žehličku

Marie Retková navštěvuje každoročně křest kalendáře moderátora Aleše Cibulky.Marie Retková začínala jako televizní hlasatelka v roce 1977.Marie Retková je stále vitální a ráda obléká barevné sportovní oblečení.Marie Retková má ráda výrazné barvy, ať už je to zelená nebo žlutá.+ 6 fotek+ 7 fotek

Televizní hlasatelka Marie Retková (67) vypadá tři roky před sedmdesátkou vitálně a v kondici. Nosí pestré barvy a jejím poznávacím znamením zůstává krátký blond účes, který nosí od sedmdesátých let. V rozhovoru pro Lifee.cz popisuje svoji denní rutinu v péči o vlasy a o pleť, ale otevírá také téma rakoviny děložního čípku, kterou prodělala v roce 2002. 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 10. 2023 05:00

Televizní hlasatelku Marii Retkovou (67) pravidelně vídáme na každoročním křtu kalendáře moderátora Aleše Cibulky. Ani tentokrát Marie nezklamala a oblékla své oblíbené pestré barvy. "V začátcích jsem nosila třeba květované šaty nebo blůzu a to mi vůbec nesedí. Krajky nosit také nemůžu, ani fiží. Trvalo, než jsem se našla, a zakotvila jsem u střízlivého anglického stylu," prozrazuje v našem rozhovoru. Změna nenastala ani v otázce účesu – Marie si své krátké vlasy pravidelně žehlí žehličkou, která už nahradila hřebeny a kartáče.

Marie Retková chválí současné hlasatelky

Paní Retková, křest kalendáře Aleše Cibulky už je tradiční záležitost. Co přejete tomu letošnímu?
Aby se líbil tak, jako všechny ostatní předešlé, a aby našel nadšence, kteří si tento kalendář postaví na mikrovlnku, jako to dělám já každý rok.

Zapisujete si do kalendáře pravidelně události?
To ani ne, ale ráda se kochám nostalgickými fotografiemi a případně si s vykřičníkem napíšu, na co nesmím zapomenout.

Sledujete stále televizní zpravodajství? Je tam někdo, kdo vás zaujal?
Určitě sleduji dámy, které znám ještě z doby, kdy jsem byla na obrazovce. Jsou to profesionálky, pokud se bavíme o zpravodajství. Jsou to holky na svém místě.

Krátké vlasy mě naučily používat žehličku

Paní Retková, jak vzpomínáte na své televizní začátky?
Pokud si diváci dobře pamatují, tak já svoji image až tak moc neměním. Vlasy jsem malinko zkrátila, ale mívala jsem krátké vlasy. Měla jsem takovou epizodu v 90. letech, kdy jsem měla malinko delší vlasy. Když jsem v roce 1977 přišla do televize, měla jsem dlouhé vlasy. Ale velmi brzy mě maskérky ostříhaly a už mi to zůstalo. Jsem takhle spokojená a mám pocit, že se to ke mně hodí.

Zastihlo vás období trvalé?
Trvalá určitě ne, ale naučila jsem si vlasy žehlit. Mám je vlnité a k tomuto typu účesu to moc nejde, protože najednou je to někde malinko kratší, jinde delší. K tomuto účesu žehlička! Ráno už ani nepoužívám hřeben nebo kartáč, ale žehličku ano.

Květované šaty a blůzy mi vůbec nesedí

Změnily vás roky na obrazovce ohledně oblékání nebo péče o pleť? Vzhled je na obrazovce velmi důležitý.
To je pravda. V tomto ohledu poslouchám svoji švagrovou, která je dermatoložka a ta o mě pečuje. Do žádných salonů nechodím, na kosmetiku také ne. Používám spíše kvalitní přípravky. Co se týká oblékání, tak to chvilku trvá, než se člověk najde a než zjistí, co mu sedne a v čem se dobře cítí. V začátcích jsem nosila třeba květované šaty nebo blůzu a to mi vůbec nesedí. Krajky nosit také nemůžu, ani fiží. Trvalo, než jsem se našla, a zakotvila jsem u střízlivého anglického stylu.

Jste sportovní typ, zřejmě ve volném čase sportujete – proto také ten krátký účes.
Myslím, že s účesem to nesouvisí, ale ano, sportuji. Hraji basket, tenis, hodně jezdíme na kole a pod helmu se krátké vlasy také hodí. Často jezdíme na kole, a když je pod deset stupňů, tak už na kole nevystrčím nos. Když už padají trakaře, tak chodíme na procházku. Na chalupě i v Praze máme okruh a to si během dne obejdeme. Minimálně pět kilometrů.

Rakovině se psychicky nepoddávejte

Vím, že v roce 2002 jste bojovala s rakovinou děložního čípku. Měla byste pro ženy nějakou radu ohledně prevence?
Určitě ano, sledovat se a nepodcenit to. Co se týká rakoviny prsu, tak samovyšetření je nezbytnost. Pokud je něco jinak, než bylo obvyklé, tak zbystřit a rozhodně zajít za lékařem. Nechat se nabrat, vyšetřit. Pokud tělo funguje jako obvykle, jak jsme zvyklé, tak není třeba se znervózňovat.

Jak vás tenkrát nemoc ovlivnila po psychické stránce? Určitě není příjemné jí čelit?
Ta akutní fáze, to bylo opravdu krušné. Byla jsem vyřízená. Spíše bych poradila se tomu psychicky tolik nepoddávat a nevěnovat. Raději přemýšlet o věcech, které můžete dělat. Snažit se chodit, povídat si s kamarády a tolik na tu nemoc nemyslet.

Jak se vám aktuálně daří po zdravotní stránce?
Musím zaklepat, že se mi daří velice dobře. Všechno je na svém místě, tak jak to má být.

Související články

Další články