Oblíbené hvězdy dětí Štístko a Poupěnka: Jejich největší hit má 52 milionů zhlédnutí, překvapivě ale miliony nevydělávají

Dětmi oblíbenou uměleckou dvojici Štístko a Poupěnka tvoří Lukáš Kunz a Barbora Waschingerová.Dvojice navštívila talk show Miluše Bittnerové Na kafeečko.Koncerty Štístka a Poupěnky navštěvují tisíce dětí a rodičů.Štístko a Poupěnka jako červená Karkulka a vlk.+ 13 fotek+ 14 fotek

Pozvání do talk show Miluše Bittnerové Na kafeečko tentokrát přijaly hvězdy dětských show Štístko a Poupěnka, civilními jmény Lukáš Kunz (27) a Barbora Waschingerová (28). Promluvili o koncertech pro dětské publikum, ale odhalili také své soukromí. Jsou partneři i mimo pódium? A chtějí mít brzy děti?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 04. 2023 09:00

Mají 52 milionů zhlédnutí na YouTube a zvládají odehrát 20 představení pro děti měsíčně. Lukáš Kunz se s Barborou Waschingerovou setkal až díky konkurzu, kdy projekt kapely pro děti Štístko a Poupěnka vznikal.

Barbora studovala hudební gymnázium, později média a nyní dějiny evropské kultury. Její táta je bubeník Tomáš Waschinger, který stál u zrodu kapely Lucie. Lukáš má konzervatoř. Na koncerty Štístka a Poupěnky chodí tisíce dětí a dvojice přiznává, že občas je dostihne únava. „Zažívám to. Mám deset minut do představení, sedím v šatně a koukám do blba. Psychicky se připravuju a myslím na to, že tam nezvládnu vběhnout, skákat a bavit lidi. Ale ono to začne, já tam vběhnu, začnu skákat a bavit lidi," podivuje se Lukáš, tedy Štístko, síle dětského publika.

Štístko a Poupěnka jako AC/DC

Jste trochu jako Beatles, jen s tím rozdílem, že děti křičí a maminky z toho omdlévají.

Lukáš: My si tak občas přijdeme a je to krásný pocit. V létě jsme dělali Kukino show, což bylo naše představení dohromady se Smejkem a Tanculienkou, a když jsme hráli na Konopišti, bylo tam asi 4,5 tisíce lidí.

Bára: Možná trochu přeháníš, ale bylo to opravdu hodně lidí.

Lukáš: Člověk tam přišel a najednou vidí kotel dětí a rodičů. Vypadalo to fakt skvěle a připadali jsme si jako AC/DC.

Tohle jako činoherec nezažiješ.

Lukáš: To opravdu ne. Když jsem studoval, nenapadlo by mě, že něco podobného zažiju.

Jsou Štístko a Poupěnka partneři?

Dokážete děti během hodiny koncertu přirozeně strhnout na svoji stranu. Tuhle vlastnost jste v sobě museli hledat?

Lukáš: Já ji hledal.

Bára: Já myslím, žes to měl v sobě také. Luky dělal s dětmi na táboře, takže tušil.

Lukáš: Je to tak, komunikaci s dětmi jsem v základu uměl.

Bára: Já tuhle přirozenou vlastnost v sobě také měla. A s Lukášem jsme začínali asi rok a půl ve školkách.

Lukáš: Bylo to jen asi třičtvrtě roku.

Bára: Ale byla to cenná zkušenost právě kvůli tomu, že jsme našli, co děti baví. Byla to hrozná sranda.

Lukáš: Naučili jsme se tam s dětmi komunikovat. A bylo to super.

Ale vy děti ještě nemáte, že?

Bára: Ne.

Ještě zásadní otázka - patříte k sobě?

Bára: Nechodíme spolu. Ale všechny ty maminky by to hrozně chtěly.

Ale Smejko a Tanculienka jsou manželé.

Bára: Ale u nich to bylo úplně jinak. Když začínali, tak už spolu chodili a Petra, Tanculienka, ho přivedla, že by s nimi mohl hrát. My s Lukášem jsme se poznali až díky tomu projektu a prostě jsme to tak nikdy neměli.

A je Poupěnka volná?

Bára: Není volná. Ale Lukáš ano.

Jak to děláte, když jste unavení? Čím se nadopujete?

Lukáš: Únava většinou přichází před představením, hlavně, když hrajeme dvoják. Máme ranní představení, dáme si oběd a pak to přijde - čas na šlofíka, ale my musíme skákat na jevišti. Zažívám to. Mám deset minut do představení, sedím v šatně a koukám do blba. Psychicky se připravuju a myslím na to, že tam nezvládnu vběhnout, skákat a bavit lidi. Ale ono to začne, já tam vběhnu, začnu skákat a bavit lidi.

Bára: A zjistíme, že vlastně ještě můžeme.

Lukáš: Strašně moc dělají diváci. Člověk tam naběhne a vidí kotel dětí připravených pod jevištěm, které řvou a těší se na to. Hrozně to nabíjí. Když se do toho přidají rodiče - protože my se to snažíme dělat i pro dospělé, aby si to užili. Rodiče jdou do toho s námi, zpívají si písničky a tleskají. Občas vidím, že tatínek s maminkou vezmou dítě do náručí a trsají společně.

Obdivuji také to, že se s dětmi fotíte po představení. Co ty dětské choroby? Betynka chodí do školky a já to chytám od ní. Vy to od dětí nechytáte?

Bára: Chytáme. Než jsem začala dělat tenhle projekt, měla jsem jednou ročně rýmu. Vždycky v říjnu a přesně jsem věděla, kdy to přijde. Ale začali jsme hrát a začali jsme padat. Jsme zvyklí hrát i trošku nachcípaní. Představ si tohle všechno tancování a ještě stěhování kulis. Děláme víc věcí, než je vidět.

Vy si také stavíte scénu?

Bára: No jasně, my děláme všechno.

Lukáš: Nás je v týmu momentálně šest. Zvukař, tři herci, prodejce našeho merche a nově klávesista. Přijedeme do divadla, vyložíme kulisy a postavíme scénu. Děláme to všichni.

Bára: Lukáš dělá světla.

Lukáš: Není prostor vozit s sebou ještě dodávku techniků, kteří by nám to postavili. Naštěstí ty scény děláme tak, aby se to dalo rychle postavit. Máme to hotové za 15 minut.

Štístko a Poupěnka za 20 let

Jak dlouho si myslíte, že budete hrát?

Bára: Já doufám, že co nejdéle.

Vidíš se v padesáti jako Poupěnka?

Bára: Myslím, že by se musel změnit koncept. Nevidím se pořád v růžových šatech.

Lukáš: Je otázka, jak to celé může vypadat za pět let.

A vidíte se obecně v tvorbě pro děti?

Bára: Určitě, já mám pocit, že jsem se našla.

Lukáš: Já bych chtěl dělat tvorbu pro dospělé i pro děti. Ale já neplánuju, možné je všechno. Třeba si v jisté době řekneme, že už to nebudeme tak lámat přes koleno. Koketuji s myšlenkou, že bych dělal tvorbu pro dospělé, protože hraju na kytaru a rád zpívám, publikum mě uhranulo. Začalo mě to bavit.

Bára: Já si myslím, že bys měl. Máš dobrý hluboký hlas.

Poznávají vás lidé na ulici?

Bára: Moc ne, já nejsem tak výrazný typ, jako Luky. Je zrzek...

Lukáš: Poznávají nás spíše rodiče. A děti jim nevěří, že jsem to já.

Bára: Záleží na tom, kde se zrovna pohybujeme. Na škole, kam chodím, by to nikdo nepoznal. Ale dnes jsem měla sraz s kamarádkou, která má děti, v dětské herně. Seděly jsme u kávy a najednou začaly hrát naše písničky. Přemýšlela jsem, jaká reakce se ode mě očekává. Ale nikdo na mě nekoukal.

Poupěnčin táta založil kapelu Lucie

Jakou hudbu budete pouštět svým dětem?

Bára: Když jsem byla malá, tak jsem poslouchala Dádu a Lucii, protože můj tatínek Lucii založil.

Tvůj tatínek založil Lucii?

Bára: Můj tatínek je bubeník.

A chodí na vás?

Bára: No jasně, kdykoliv může.

Co tomu říká?

Bára: Táta je nadšený.

Dívala jsem se na YouTube, kolik zhlédnutí mají klipy Lucie a 52 milionů neviděli ani z rychlíku. A to hrají kolik let.

Bára: Ale oni také dlouho byli neaktivní a YouTube byl také spuštěný teprve nedávno. Nechci se povyšovat nad skupinu Lucie, já ji mám moc ráda.

Tatínek si představoval, že jednou budeš Poupěnka? Nebo tě hnal do rocku?

Bára: On nebyl pro nějaký konkrétní žánr, ale nutil mě do piana, zpěvu, do bicích, do kytary.

Doufal, že budeš mít civilní zaměstnání?

Bára: Asi doufal, že se budu živit jako profesionální hudebnice. Ale měla jsem období, kdy jsem úplně přestala zpívat a hrát, takže on je ve výsledku rád, že mě k tomu někdo zase donutil. Táta je nadšený.

Štístko a Poupěnka o vlastních dětech

Bára: Vzpomínám si, že si jeden pán myslel, že všechny děti, které hrají v našich videoklipech, jsou naše. To mám po tolika dětech docela dobrou figuru!

Kolik dětí jednou plánuješ? A plánuješ je vůbec?

Bára: Určitě. Vždycky mi všichni říkali, že dělat s dětmi je dobrá antikoncepce. Ale já musím říct, že čím déle s nimi pracujeme, tím víc si přeju mít vlastní. Líbilo by se mi mít dvě, já jsem také ze dvou dětí. Mám ještě starší sestru a přijde mi to ideální.

Co ty, Lukáši?

Lukáš: Líbí se mi vidina velké rodiny. Ale vím, že v dnešní době to není úplně správný krok, mít třeba šest dětí. Líbí se mi představa třeba šesti sourozenců, kteří se vzájemně mohou v životě podržet a sedět u stolu. Ale v dnešní době to není možné.

Štístko a Poupěnka o milionových výdělcích

Předpokládám, že jde o velmi dobře výdělečnou činnost. Nebo ne?

Lukáš: Živí nás to. Pro mě je to momentálně jediný projekt, který dělám.

Postavíte z toho barák?

Bára: Ne!

Lukáš: Já doufám, že si časem našetřím na základ. Potom bych si rád vzal hypotéku, a teprve pak si koupil nějakou nemovitost.

Bára: Několikrát tady padlo to číslo 52 milionů, ale milion zhlédnutí se nerovná milion korun. A hlavně, my nejsme autoři projektu, jsme jen herci, interpreti. Jsou tam obrovské náklady.

Lukáš: Za tím stojí spousta lidí.

Bára: To nejsme jen my dva.

Lukáš: Jsou to lidé, kteří stříhají videoklipy, míchají hudbu, a když se natáčí, tak máme dvacetičlenný štáb. Natáčení není legrace a není to o tom, že bychom jen postavili foťák na stativ. Snažíme se to dělat profesionálně a tak, aby to bylo vidět. Dáváme spoustu peněz do techniky a do masek. Masky dělají hodně, to je wow efekt. Jak na představení, tak v klipu. Každý klip máme s nějakou pohádkovou bytostí a nemůžeme použít stejnou masku ve třech klipech. Snažíme se dělat originální masky. A jsou krásné.

Mohlo to vyvolávat dojem, že už máte postavených několik baráků.

Lukáš: Měli jsme reportáž ve Víkendu a tam nás uvedli jako nenápadné celebrity, které vydělávají miliony. A my se divili, kde je máme. Tou dobou jsem si chtěl koupit své první auto, protože jsem si na něj našetřil. A chtěl jsem od pana prodejce nějaké do 150 000 korun. A on mi na to říká: „Kupte si tady bavoráka, vždyť vyděláváte miliony!"

O čem ještě promluvili Lukáš Kunz a Barbora Waschingerová?

  • Jak vznikla dvojice Štístko a Poupěnka
  • Proč Lukáš Kunz sní o malých divadlech
  • Jak vznikají videoklipy
  • Kdo píše písničky
  • Jak těžká je práce s dětmi na videoklipech

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee/talk show Na kafeečko

Související články

Další články