Nesmrtelná teta Jiřina Bohdalová: Dáma českého filmu a pohádek, stále hýří životní energii

Jiřina Bohdalová
Zdroj: Herminapress
Martin Dejdar je český herec, dabér, televizní moderátor a filmový producent.Jiřina Bohdalová vypadá velmi dobře ve svém věku.Jiřina Bohdalová se svou dcerou a herečkou Simonou Stašovou.Jiřinka po boku svého vnuka.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nedávno oslavila své 93. narozeniny fenomenální herečka Jiřina Bohdalová. S nespočtem divadelních představení a dlouhým seznamem pohádek a filmů v jejím repertoáru je skutečnou dámou českého filmu. Její hlas oživil nejen milovaného Rákosníčka, ale i řadu dalších dětských postaviček, což potvrzuje její status uznávané umělkyně.

Jana Szkrobiszová
Jana Szkrobiszová 10. 05. 2024 10:30

Herečka Jiřina Bohdalová, narozená v Praze v roce 1931, se již od mladého věku věnovala herectví, což bylo částečně inspirováno její matkou, která se ve volném čase věnovala divadelnímu umění. Tato motivace ji vedla k studiu na prestižní DAMU, po kterém následoval její rychlý průnik do světa profesionálního herectví. Jiřina si poprvé zahrála ve svých šesti letech v němém filmu "Pižla a Žižla na cestách", potom ve filmech "Zlatý člověk" a Madla zpívá Evropě".

Cesta k nezapomenutelné herecké kariéře

Jiřina Bohdalová se však neomezila pouze na dramatické role. Její schopnost přecházet mezi různými žánry a její komický talent ji vysunuli na výsluní jako jednu z nejoblíbenějších českých hereček. Obzvláště významným milníkem v její kariéře byla role ve filmu "Čtyři vraždy stačí, drahoušku", kde se předvedla v komediálním žánru a získala si srdce diváků svou energií a neotřelým humorem. Další významnou rolí byla její účast v televizním seriálu "Chalupáři", kde ztvárnila charakterově bohatou postavu, která se stala jednou z ikon české televizní produkce. Jak sama říká na téma herectví: "Já mu říkám ping-pong. Buďto někdo hodí míček a vy mu ho vrátíte zpátky, nebo ten míček sázíte do zdi, a to je špatně. Já si myslím, že jsem dobrý partner a pustím svého spoluhráče. Když vím, že má fór, tak ho pustím."

Své umělecké cesty se Jiřina nikdy nebála. Ráda objevovala nové a neustále hledala příležitosti k rozvoji svého hereckého umu, což ji udržovalo na vrcholu popularity po mnoho desetiletí. Navzdory věku zůstává aktivní a je žádanou herečkou, jejíž přítomnost na scéně či obrazovce zůstává magnetem pro diváky všech generací. Její neúnavná energie a odhodlání podporují nejen její dlouhotrvající kariéru, ale také inspirují mladé umělce v oboru.

Zajímavosti z osobního a hereckého života Jiřiny Bohdalové

Rozchod s Radkem Brzobohatým (†79) zasáhl Jiřinu natolik, že po desítky let odmítala jakoukoliv spolupráci s ním, dokonce i na divadelní scéně Vinohrad, kde spolu v minulosti často hráli. Nakonec je přesvědčil režisér Jiří Strach (50) a jeho film Vrásky z lásky, ve kterém si spolu, bohužel naposledy, zahráli.

Než Jiřina potkala Radovana Brzobohatého, měla již dceru Simonu Stašovou.

Jiřina je držitelkou hvězdy na Zlínském chodníku slávy, což je uznání jejího přínosu k českému umění.

V roce 2013 obdržela od tehdejšího prezidenta ČR Miloše Zemana Medaili Za zásluhy 1. stupně za její dlouholetý přínos české kultuře.

Jiřinin dlouholetý televizní partner a přítel, Vladimír Dvořák, ji oslovil s nabídkou spolupráce v pořadu "Černá hodinka". Díky pozitivním reakcím diváků jejich spolupráce trvala 42 let.

Jiřina si také ráda dopřává čas na osobní péči o sebe, což je pro ni důležitý aspekt jejího života.

Na momentky ze života Jiřiny Bohdalové se podívejte do fotogalerie.

Zdroje informací:
ČSFD.cz
Wikipedia.cz
Osobnosti.cz

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články