Příběh lásky dánského krále Frederika a jeho vyvolené Mary: Potkali se v baru a svůj románek dlouho tajili

Manželství dánského krále Frederika: Se svou ženou Mary se seznámil v baru, mají spolu čtyři děti
Zdroj: Profimedia
Svatba prince Frederika a Mary se uskutečnila 14. května 2004 v kodaňské katedrále.Sňatku přihlížela také královna Markéta II., které se původně nelíbilo, že by si princ Frederik měl vzít ženu z jiné společenské vrstvy...Mary je ohromně populární ve své rodné Austrálii.Mary je po boku svého manžela elegantní v každé chvíli.+ 5 fotek+ 6 fotek

Dánský král Frederik si svou vyvolenou Mary bral před dvaceti lety. Jejich vztah začal jako utajený románek a aby se mohli vzít, bylo potřeba zapůsobit na Frederikovu matku, která prý nechtěla snachu z jiné společenské vrstvy. Dnes spolu mají Frederik a Mary čtyři děti a patří k nejsledovanějším evropským královským párům.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 01. 2024 14:00

Když královna Markéta II. ohlásila na konci roku 2023 abdikaci, bylo to velké překvapení, v Dánsku totiž panovník neopustil trůn tímto způsobem téměř 500 let. Podle magazínu Town&Country mohla být její motivací snaha zachránit manželství svého syna Frederika. Šířily se totiž zvěsti, že princ měl aféru s ženou, jejíž jméno, s trochou nadhledu, svádí k různým myšlenkám - Geneveva Casanova. To ale nechme stranou, pojďme se podívat na příběh lásky krále Frederika...

Mary, manželka dánského krále Frederika

Mary Elizabeth Donaldson se narodila 5. února 1972 v australském státě Tasmánie. Její otec John je Skot a maminka Mary, která zemřela v roce 1997, pocházela z Velké Británie. Mary tak měla nejen britské, ale také australské občanství. Když se později vdala, za tehdy ještě korunního prince Frederika, získala dánské občanství.

Je nejmladší ze čtyř dětí, má dvě sestry, Jane a Patricii, a bratra Johna. V polovině devadesátých let vystudovala obchod a právo na University of Tasmania, poté pracovala v realitách a jako manažerka v reklamní agentuře.

Jak Mary potkala Frederika

Budoucí královský pár se seznámil v roce 2000, když Sydney hostilo olympiádu. Došlo k tomu v hospodě zvané Slip Inn. Mary netušila, kdo je ten chlápek, protože se představil pouze jako Fred. „Když jsme se poprvé setkali, potřásli jsme si rukama a já nevěděla, že je korunním princem Dánska. Asi hodinu poté za mnou někdo přišel a řekl: Víte, kdo jsou tito lidé?“ vzpomínala Mary v pořadu 60 Minutes Australia.

Podle očitých svědků se prostě dali do řeči a už nepřestali. Krásná Australanka mladému princi učarovala a zřejmě to bylo vzájemné. V následujících měsících spolu komunikovali především prostřednictvím telefonu a e-mailu. Frederik často jezdil soukromě do Austrálii, ale oběma bylo jasné, že to takhle dál nepůjde. Mary se přestěhovala do Francie, kde učila angličtinu. Poté se nenápadně přesunula do Dánska, konvertovala k luteránské církvi a začala se učit dánsky.

Stále však nešlo o oficiální vztah, Frederik ji prostě držel stranou. Nešlo jenom o to, aby ji nepronásledoval bulvár, byla tady drobná potíž i na straně jeho rodičů. Královský pár se prý zdráhal přijmout do rodiny někoho z jiné společenské vrstvy. Po nějaké době si je Mary získala a královna Markéta II. v roce 2003 požádala parlament o souhlas se sňatkem. Jakmile byl udělen, korunní princ Frederik a Mary se ještě v ten den oficiálně zasnoubili, došlo k tomu 8. října 2003. "Nevzpomínám si na to, že bych si přála, aby ze mě jednou byla princezna. Chtěla jsem být veterinářkou," řekla po zásnubách Mary.

Svatba Mary a Frederika

Ke svatbě došlo o rok později, 14. května 2004 v kodaňské katedrále. Mary měla na sobě šaty slonovinové barvy od dánského návrháře Uffe Franka. Údajně do nich byl všit snubní prsten její zesnulé maminky.

Své australské kořeny připomněla kyticí s eukalyptem, novou vlast zase představovala diamantová čelenka, kterou jí darovali tchyně s tchánem, tedy královna Markéta II. a princ Henrik. A aby toho nebylo málo, krajkový závoj pocházel z Irska. Bylo to dědictví po princezně Markétě z Connaughtu, která ho vynesla na své svatbě v roce 1905. Jde o prababičku současného dánského krále Frederika. Po obřadu se pár projel v kočáře přeplněnými ulicemi Kodaně a když skončila oficiální slavnost, zamířili na líbánky

Děti dánského krále Frederika

Mary a Frederik přivítali na svět své první dítě, prince Christiana, 15. října 2005. Ten je dnes první v linii následnictví dánského trůnu. Jeho sestra princezna Isabella se narodila 21. dubna 2007. V lednu 2011 doplnila rodinu dvojčata Vincent a Josephine.

Christian je dnes sympatický a usměvavý mladý muž, o hlavu vyšší než jeho otec, který se připravuje na to, že jednou zdědí dánský trůn. Ale to bude až za hodně dlouho.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Frederik (dánský korunní princ)
Townandcountrymag.com: Crown Prince Frederik and Crown Princess Mary of Denmark's Royal Love Story

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články