Bolest při sexu: 8 nejčastějších důvodů, proč ženy trpí při milování

Bolest při sexu: 8 nejčastějších důvodů, proč ženy trpí při milování
Zdroj: Freepik

Pro někoho je základním stavebním kamenem vztahu, pro jiného třešničkou na dortu v láskyplném romantickém soužití. Ať už pro vás sex znamená cokoliv, vždy by měl přinášet potěšení, nikoliv bolest.

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 12. 2017 15:42

Že víte, o čem hovoříme? Rozhodně se s bolestivým sexem nesmiřujte! A projděte si následujících osm možných příčin toho, proč při souloži trpíte.

1. Krátká předehra

Většině žen trvá delší dobu, než se vzruší. Nebo přesněji, zvlhčí. To mnoho věcí zjednodušuje. Proto je třeba si dát načas, než se fyzicky spojíte.

Nedostatečné rozmazlování ženy ale není jediným viníkem. Poctivá předehra přichází nazmar, pokud necílí na přání ženy. Základem je tedy vědět, co vás rozpaluje.

„Pro některé ženy to může být líbání či mazlení s partnerem, pro jiné společné sledování porna,“ přibližuje téma doktorka Debra Herbenick, výzkumnice v oblasti sexuálního zdraví na Indiana University Bloomington.

Nejste si tak úplně jisté, co vás dokáže nabudit? Soustřeďte všechny své smysly na momentální dotek a to, zdali je vám příjemný. Zůstáváte apatické? Veďte partnerovu ruku jinam. Probudila se ve vás vášeň? Pak jste tam, kde chcete být…

2. Absence lubrikačního gelu

Pohlavní výbava každé z nás reaguje na určité stimuly jinak. Některé ženy se zvlhčí rychleji, jiné pomaleji a ostatní jen obtížně.

Co je však třeba vědět, že některé věci pochvu vysušují. „Teplé sprchy a koupele mohou snižovat poševní sekreci,“ upozornila doktorka Herbenick. „Prášky na alergie mají stejný dopad na vaginální tkáně jako na hlenovou membránu a nízké dávky hormonální antikoncepce ve formě pilulek je mohou rovněž vysušovat.“ Výjimkou není ani menopauza.

3. Stres a napětí

Určitě to znáte. Když po něčem toužíte příliš, vždycky vám to unikne, zrovna když už to máte na dosah. Jako by se mezi vás a onen vytoužený cíl postavila zeď.

Podobně naše psychika pracuje v momentě, kdy se schyluje k pohlavnímu styku a jsme ve stresu. Při napětí se jen stěží dokážeme připravit na hladký průnik. A proto může bolet.

Udělejte si pohodlí (fyzické i mentální, například meditací) předtím, než se k sobě s partnerem přitisknete.

4. Nadstandardní výbava partnera

Někdy se stane, že do sebe muž a žena nezapadnou jako dvě kostičky lega. Nebo ano, ale ne tak hladce, aby se to obešlo bez bolesti.

I přesto existují metody, jak ji potlačit nebo se jí úplně vyhnout!

Lubrikační gel může sexu dodat hladký průběh, stejně jako změna pozice. Pomáhá například ta, kterou známe pod lidovým označením „na koníčka“ – budete mít průnik pod kontrolou.

5. Infekce

První příznaky rozpoznáváme už na toaletě, když pociťujeme nepříjemné řezání při močení. Nebo pohledem do kalhotek – s výtokem se v životě setkala nejedna žena.

V některých případech však vaginální infekce zůstává v utajení a odhalit ji může pouze doktor. Pokud tedy pociťujete při souloži bolest, jejíž původ nejste schopné identifikovat, objednejte se na kontrolu.

6. Endometrióza

Pod tímto latinským názvem se schovává onemocnění, při němž dochází k růstu částeček zvaných endometria mimo dělohu. Projevuje se například bolestivým menstruačním cyklem, bolestmi v podbřišku a v neposlední řadě bolestivým pohlavním stykem. Diagnózu není snadné určit. V případě přetrvávajících obtíží se neváhejte obrátit na specialistu.

7. Syndrom dráždivého tračníku

Hovořit o trávicích problémech v sexuálním kontextu může být tabu. Tyto dvě oblasti ale spolu mohou souviset, tvrdí expert na sexuální zdraví Dennis Fortenberry z Indiana University School of Medicine

Pokud se k bolesti při sexu přidávají i periodické břišní křeče, zácpa a/či průjem, nechte se vyšetřit svým doktorem.

8. Menopauza

Vysušování pochvy není jediným průvodním jevem menopauzy v sexuální oblasti. Dochází ke změnám ve vagině i zevních ženských pohlavních orgánech. „Některé tyto části mohou být najednou extra citlivé,“ dodal odborník Fortenberry.

Promluvte si o těchto potížích s vaší gynekoložkou, která vám navrhne možné způsoby léčby.

Zdroj: Prevention

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články