Richard (47): Manželka do našich hádek zatahuje děti. Co si o to myslí odborník?

Hádky a řešení nevěry nejsou nic příjemného
Zdroj: Pixabay.com

K manželství patří láska, věrnost, pochopení, ale i odhodlání vydržet společně v dobrém i ve zlém. Ale, co když žijete vedle někoho, koho najednou nepoznáváte? Říkáte si: Tebe jsem si přeci nebral. Z vaší lásky se stane, hádává bytost, které vůbec nerozumíte. Co radí psycholog Tomáš Morávek?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 15. 03. 2020 12:00

S Kamilou (39) jsme se brali před šestnácti lety. Kamila byla zpočátku skvělá a velmi obětavá. Máme spolu dvě dcery, starší Michaelu (14) a mladší Emu (10). Jenže po letech se z té úžasné Kamily vyklubala hádavá a věčně nespokojená fúrie.

Byli jsme zamilovaní a všechno klapalo

Když jsme se poznali, bylo Kamile dvaadvacet. Byla to usměvavá holka, která by se pro každého rozdala. Protože jsme k sobě měli velice blízko a byli jsme zamilovaní, rozhodli jsme se, že se vezmeme. Po dvou letech manželství se nám narodila naše první dcera. Byli jsme šťastní a užívali si jeden druhého.

Je to marné

Změna nastala, když se nám narodila druhá dcera. Z Kamily už nevyzařoval takový klid a pohoda jako předtím. Začala být hádavá, a jak něco nešlo podle plánu, byl oheň na střeše. Snažil jsem se jí ve všem vyhovět. Bylo to ale marné. Kamila si na všem našla něco, co bylo špatně. Po mateřské nemohla najít práci a své neúspěchy si samozřejmě vylévala na mě.

Modré z nebe

Později se nechala zaměstnat jako asistentka. Plat nebyl nic moc a její nadřízený se choval nesnesitelně. Tedy podle ní. Já mám za to, že jen vyžadoval lepší výsledky. Zanedlouho tuto pracovní pozici opustila. Přece nebude pracovat pod takovým egoistou a diktátorem. Nabídl jsem jí, že tedy může zůstat doma. Že všechno zvládnu a finančně utáhnu.

Myslel jsem si, že bude více v klidu a její chování se zlepší. Ale chyba lávky. Měl jsem doma ženu, která se mi měnila před očima. Je čím dál víc hádavá a nejhorší na tom je, že do našich sporů zatahuje i naše dcery. S dětmi mám krásný vztah, ale vidím, jak mezi námi dcery lítají a neví kudy kam. Protože jim máma řekla… Jsem si jistý, že tohle dlouho nesnesu. Na druhou stranu nechci rozbít rodinu.

NÁZOR ODBORNÍKA: Jak poradí Richardovi, psycholog Tomáš Morávek?

,,Lidé se během života vyvíjí, někdy nás může překvapit, koho jsme si to vlastně vzali za ženu či za muže. Může to být způsobené i tím, že některé věci na tom druhém nevidíme nebo nechceme vidět. Láska bývá slepá. V našem příběhu je situace o to víc složitá, že na jedné straně roste nespokojenost Richarda a na druhé straně nechce rozbít rodinu. Klasické dilema. S tím se jako psycholog setkávám docela často. Přestože hádky do každého vztahu patří a jsou přirozené, pokud přesáhnou určitou míru, je lepší, když takový pár navštíví odborníka či poradce na vztahy. Jeho výhodou jsou zkušenosti a odstup. Cílem by mělo být nepřesvědčovat se, ale umět se pochopit. Co je zdrojem nepohody u Kamily, proč se tak chová a co by vlastně chtěla? Co může Richard udělat, aby nerozbil rodinu? Jak moc o sebe oba partneři stojí a co by je mohlo stmelit? To jsou podle mého základní otázky, na které by mohli dohromady s pomocí psychologa hledat odpovědi. A platí zde jednoduché pravidlo: čím víc je každý ochotný do vztahu přinést, tím to bude mít rychlejší účinek."

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články