„Vím, že nic nevím“ aneb 25 důležitých životních lekcí, na které znovu a znovu zapomínáme

Neberte se příliš vážně. Na konci budou stejně všechny nesnáze malicherné.
Zdroj: Next-big-thing-net

Opakování je matka moudrosti. A v době, kdy ani nejsme schopni dočíst titulek článku, je obzvlášť potřebné. Odevšad se na nás valí mnoho věcí – pro všechno zahlcení zapomínáme na to, co je skutečně důležité. Připomeňme si klíčové životní lekce. Uchopíme-li je správně, prožijeme život v radosti a neutuchajícím štěstí. A to je ostatně to, po čem každý z nás touží.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 10. 2016 17:28

1. Chyby z nás dělají lepší lidi. Nezáleží na tom, zda a kolik chyb uděláte. Získáte důležitou životní lekci a příště si zákonitě povedete líp. Odnaučte se říkat „to nezvládnu“ a zaveďte před každou obtížnou životní zkouškou pokřik „tak do toho!“.

2. Stěžování nikam nevede. Ten nejlepší způsob, jak efektivně plýtvat svým časem. Východisko? Udělat něco pro větší spokojenost. A pokud to z nějakého důvodu nejde nebo to nic nevyřeší, rychle to hodit za hlavu. Stížnostmi se situaci nezlepší, ba naopak.

3. Skutečný domov tvoří rodina a přátelé. Většina lidí je v našich životech pouhými hosty, dobří přátelé a rodiny domovem. Udržujte s nimi kontakt.

4. Nevstupujte do vztahu, pokud nejste zamilovaní. Jinak budete plýtvat svým drahocenným časem, který se na rozdíl od hodinek přetočit nazpět nelze.

5. Cvičte. Pokud je tělo a duše v harmonii, pocity štěstí se dostaví samy. Posilujte svaly a zpevňujte své tělo. Ať slouží, co to jen půjde.

6. Pište si deník. Poznamenávejte si do něj všechno, za co jste vděční. Až si ho budete zpětně číst, poskočí vaše srdce radostí. To se může hodit ve chvílích stresu i smutku. Stejně tak si do něj zapisujte důležité životní mezníky i problémy, se kterými se potýkáte. Získáte o věcech lepší přehled a snáze najdete řešení.

Huffingtonpost.com

7. Buďte vděční. Dnešní doba nás tlačí do raketového tempa. Zaměřujeme se na to, čeho toužíme dosáhnout, a pochopitelně i na to, jak to dopadne. Pokud nám věci nevychází, míváme tendence problém zveličovat a upadat do (sebe)lítosti. Na tyto stavy je tu deník vděčnosti – sešit plný věcí, kterých si ve svém životě vážíme. Díky nim přece není náš život tak strašný, nebo ano?

8. Vykašlete se na to, co si myslí ostatní lidé. Každý máme své potřeby, touhy, ambice i tajná přání. Realizujte se ve své přirozenosti. Nenechte si svazovat názory ostatních, byť těch nejbližších. Na konci životní pouti to nebudou oni, kdo bude litovat neuskutečněných činů.

9. Zariskujte. Občas. Váš život se tak znovu nastartuje na sto procent. Někdy je dobré vyslechnout intuici a nechat se vést srdcem, i když rozum říká rezolutní ne. Mít pevnou půdu pod nohama na škodu není. Pokud se od ní ale tu a tam vzdálíme, život nás může mnohé naučit.

10. Neměňte zaměstnání, ale pendlujte na jednom místě. Vyberte si pracovní oblast, která je vám nejbližší, a začněte se v ní realizovat. Hezky pěkně odzdola. Prohlubujte své znalosti v jednom odvětví – neskákejte z práce do práce. Zamyslete se: K čemu vás to vždycky táhlo? Rozhoďte sítě, zakotvěte a začněte růst.

11. Nenechávejte se vyvést z míry, když na vás lidé zírají. V autobusu, v tramvaji, v metru – máte pocit, že na vás všichni zírají? Seberte jim jejich privilegium. A zírejte vy. Uvolníte se a uvědomíte si vy i oni, že všichni jsme si rovni.

12. O peníze nejde. Ti, co peníze nemají, touží po obrovském bohatství. Ti, co jich mají na rozdávání, sní o štěstí, které v bankovkách nenašli. Životní naplnění se skutečně neschovává v penězích – ty jen nabízí pomocnou ruku. Najděte smysl dřív, než se peníze stanou vašimi pány.

Thetranshumanist.news

13. Buďte laskaví. Pokud vám v obchodě neprávem neuznají reklamaci, v klidu se naštvěte. Žijte však v souladu s filozofií, že všechno dobré se vám jednou vrátí. Konejte dobré skutky – možná budete překvapeni jejich pozitivním účinkem.  Učiní vás šťastnějšími než nový smartphone nebo značkové tenisky.

14. Učte se – každý den. Mějte oči neustále dokořán otevřené. Vnímejte, co se děje na ulici, a přemýšlejte o tom. Poslouchejte bedlivě dokumentární pořad, aniž byste jedinkrát sáhli po telefonu. Učte se z knih, z mezilidských konfliktů i vlastních chyb.

15. Odpočívejte předtím, než budete unavení. Ten, kdo žije stylem „brzda-plyn“, dojede leda tak do nemocnice. Platí to pro lidi, kteří pracují jak manuálně, tak hlavou. Představte si své tělo jako počítač, který nikdy nevypnete – začne se rychle přehřívat a kousat, až se jednoho dne nevzbudí vůbec. O mysl se starejte se stejnou péčí jako o tělo.

16. Nesuďte. Zvlášť tehdy, pokud neznáte pozadí situací či životních příběhů. Respektujte a oceňujte nekonečné množství voleb, které v dnešní době máme.

17. Myslete na ostatní. Všichni máme svou práci, rodinu i koníčky. Přes to všechno zkuste najít skulinu a věnujte ji nejbližším. Nebudou tu věčně.

18. Neočekávejte. Cítíte-li momentální potřebu učinit dobrý skutek, jako např. pustit seniora v autobusu sednout, nemáte čas myslet na to, jak by vám to mohl oplatit. Ani nechcete, viďte? To proto, že jste konali nezištně, z potřeby vašeho srdce. Dělejte věci proto, že chcete. Ne proto, že za ně něco dostanete.

19. Neusněte na vavřínech. Čas v přesýpacích hodinách života neustále proudí. Nezapomeňte na to. Plňte si přání dnes, neodkládejte je na zítra.

Huffingtonpost.com

20. Radujte se z maličkostí. Je jich více než těch velkých, proto je přestáváme vnímat. Pokud se z nich naučíte radovat, začnete se těšit na každý den.

21. Neberte se příliš vážně. Dívejte se na život seshora, s nadhledem. Nepitvejte se v problémech a starosti rychle vyřešte. Na konci budou stejně všechny nesnáze malicherné.

22. Neobviňujte ostatní. Ani sebe. Uznejte chybu, vezměte si z ní to nejlepší a rychle pokračujte dál.

23. Tvořte. Je to neuvěřitelně uspokojivá činnost, která probouzí endorfiny. Upleťte si šálu, vybarvěte mandalu nebo vytvořte nový příspěvek na blog.

24. Neohlížejte se zpět moc dlouho. Minulost je tu proto, abychom se z ní poučili. Díky ní můžeme mít rovněž hezké vzpomínky. Nepropadejte však hluboké nostalgii. Věci se staly, jsou pryč, zato máte každým dnem šanci dosáhnout velkých věcí. Jděte vpřed.

25. Konejte. Neříkejte, co byste chtěli nebo co uděláte. Prostě to udělejte. Nikdy není vhodnější chvíle než teď. Bez činu není výsledek, jen představa, jak by to mohlo dopadnout. Udělejte ještě dnes malý krůček ke splnění dávného snu. Uvidíte, že se budete cítit skvěle.

Zdroj: Greatist

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články