22 procent mužů si nemění prádlo denně. Ohrožují své zdraví, varují odborníci

22 procent mužů si nemění prádlo denně. Ohrožují své zdraví, varují odborníci
Zdroj: Freepik.com

V zájmu genderové vyváženosti je ovšem třeba střelit i do vlastních řad. Takže milé dámy, pokud máte pocit, že jste lepší, tak vás musíme zklamat. Podle jedné studie totiž dokonce celých 18 procent žen přiznalo, že jim čisté kalhotky zas tak moc neříkají. A to není všechno...

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 10. 2020 10:58

Aby toho nebylo málo, jeden z dvaceti mužů připouští, že slipy nosí více než pět dní, než je hodí do pračky. Pokud jde o ženy, tak podobně se ke svému zdraví chová celých 7 procent žen.

Čistší pocit naruby

V rámci zmíněné studie bylo osloveno 2 790 mužů a žen. Výsledky týkající se hygienických návyků vedly k zajímavému čtení. Z těch, kteří přiznali, že si spodní prádlo nemění každý den, 76 procent mužů a 69 procent žen uvedlo, že je obracejí naruby kvůli „čistšímu pocitu“. Průzkum také zjistil, že 13 procent mužů a 4 procenta žen nosí stejné spodní prádlo déle než tři roky, aby se jim finančně vyplatilo, zatímco 40 procent mužů a 55 procent žen kalhotky a slipy každoročně obměňuje.

Ochrana zdraví

Dermatoložka Nichola Cosgrove v rozhovoru pro britský deník Metro uvedla, jaké potenciální nebezpečí hrozí, pokud si nebudete měnit spodní prádlo každý den: „Spodní prádlo svým způsobem funguje jako ochrana svrchního oblečení a je snadnější denně prát jedny kalhotky než dlouhé kalhoty. Opakované nošení použitých kalhotek nebo slipů způsobí nárůst bakterií jako je Escherichia coli, stafylokok, streptokok a mnoho dalších, které jsou zcela běžné a svým způsobem i užitečné, ovšem pouze v určitém množství.

Jelikož se jim daří v teplém a vlhkém prostředí, začnou se nekontrolovatelně množit, což se projevuje nepříjemným zápachem, vyrážkou, úporným svěděním, kvasinkovou infekcí, infekcemi močových cest a potenciálně život ohrožujícími stafylokokovými infekcemi.“

Perte po každém nošení

Jak odborníci dále upozorňují, veškeré oblečení je třeba prát, i když je nejenom špinavé, ale také zpocené, tedy po cvičení, namáhavé činnosti nebo v letním období. Současně doporučují používat při praní antibakteriální dezinfekční prostředky, které ničí choroboplodné zárodky, což je obzvlášť důležité zejména v této době. Správná teplota pro praní se pohybuje mezi 40 a 60 stupni Celsia. Jakou zvolíte, záleží na vybraném antibakteriálním prostředku, který může působit i při nižších teplotách.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články