Chcete si obarvit vlasy doma? Dejte si pozor nejen na výběr odstínu

Chcete si obarvit vlasy doma? Dejte si pozor nejen na výběr odstínu
Zdroj: Freepik
Při výběru barvy na vlasy to chce trochu zkušeností. Každá se chová malinko jinak. Obecně se doporučuje sáhnout po světlejším odstínu, než je vaše představa. Barvy se většinou chytají tmavěji.
Barvit si vlasy není úplně snadné. Kamarádka může pomoci a nanést barvu rovnoměrněji po celé délce vlasů.
Při barvení je třeba postupovat po pramenech od krku po temeno, dokud nebude rovnoměrně nabarvená celá hlava.
Při barvení je třeba se držet návodu na obalu a dbát na dobu, po kterou je nutné nechat barvu působit.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud si potřebujete doma nabarvit vlasy, je radno si vše dopředu rozmyslet. Zbrklým nákupem a postupem byste mohli litovat výsledku. Než se do barvení pustíte, na proceduru se dobře připravte. Co je záhodno vědět před domácím barvením?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 04. 2021 09:00

Do domácího barvení se většinou nikdo moc nežene. Pokud v tom nemáte praxi, není to úplně jednoduché a tak trochu sázka do loterie. Máme pro vás několik základních pravidel, která proces barvení usnadní.

Barva na obalu není rozhodující

Kámen úrazu je ve výběru barvy. Produkty různých značek se chovají rozdílně. Výběr barvy na vlasy je velmi důležitým krokem a je třeba si s ním dát na čas. Fotky na obalech bývají krásné, ale to je tak vše, co k tomu říct. Skutečný výsledný odstín totiž bývá jiný. Barvy z drogerie jsou sice slabší, ale většinou se chytají tmavě. A s tím je třeba počítat. Při výběru odstínu raději sáhněte po světlejším, než si představujete. Šetrnější barvení nabízejí barvy bez amoniaku.

Barvu je také vhodné vybírat podle pleti. Jestliže na světle máte narůžovělou pleť, máte studený podtón. K němu se skvěle hodí neutrální a popelavé odstíny. U nažloutlé nebo olivové pleti, které symbolizují teplý podtón, je dobré vsadit na měděné, zlatavé a červené odstíny.

Zorientujte se ve značení barev

Většina barev má označení X.YZ, přičemž X je hloubka tónu barvy, Y je hlavní tón a Z je vedlejší tón (odlesk). X je od 1 do 10, přičemž 1 je černá a 10 ultra světlá blond platinová. Třeba číslo 8.46 tak znamená světlá blond měděná červená (měděná převládá). Při výběru barev je nutné také zohlednit aktuální barvu vlasů.

Nemyjte si vlasy

Když se rozhodnete pro barvení doma, alespoň den předem si nemyjte vlasy. Odstranily by se tím přirozené oleje, které mají ochranný vliv. Vlasy si nemyjte ani jeden až dva dny po nabarvení, protože dochází k pigmentaci a mohlo by dojít i k menšímu probarvení.

Dobrá příprava je nutnost

Před barvením je potřeba nachystat všechno náčiní: ručník, štětec na barvu, misku, rukavice a stopky/hodinky. Je důležité také myslet na to, že barva vám může ukápnout na oblečení, proto si na sebe vezměte třeba staré triko, které se může zničit.

Pozvěte kamarádku

Ideální je, když vás může nabarvit někdo jiný, aby bylo možné zkontrolovat rovnoměrný nános barvy po celé délce vlasů.

Držte se pokynů na krabičce

Krabička barvy vždy obsahuje přesný postup, kterého je třeba se držet.

Pracujte správně se štětcem

Aby vlasy nebyly flekaté, mělo by mít barvení řád. Druhou stranou štětce vytvářejte pěšinky a vždy když jeden pramen nabarvíte, přendejte ho na druhou stranu a vytvořte novou pěšinku. Postupujte systematicky přes celou hlavu od krku nahoru.

Pozor na dobu působení

Doba působení má své opodstatnění, a jak bylo řečeno, je třeba se držet návodu. Po skončení působení přichází na řadu vymývání. Všechna barvicí směs musí být z vlasů odstraněna. Vymýváte tedy barvu, dokud voda nebude úplně čistá. Pak hlavu omyjte šamponem a kondicionérem. Oba produkty by měly být určené pro barvené vlasy.

Péče o vlasy po barvení

Barvení je pro vlasy zátěží, proto si zaslouží dobrou péči. Několik dnů po nabarvení jim dopřejte masku na poškozené vlasy. Budou hned vypadat mnohem zdravější.

Záchrana výsledku

Přes všechnu snahu se proces nemusí úplně povést. Co s tím? Pokud byste si hned vlasy přebarvili, mohli byste si je úplně zničit. Pokud možno navštivte kadeřníka a podělte se s ním o své kroky.

Kdy vlasy doma nebarvit

Když máte velmi poškozené vlasy, bude potřeba důkladné kadeřnické ošetření. Barvit takovéto vlasy by nejspíš znamenalo jejich popraskání.

Zdroje informací:

allure.com

glamour.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články