Tohle svým vlasům nedělejte! 7 chyb, kterým se vyplatí vyhnout

Tohle svým vlasům nedělejte! 7 chyb, kterým se vyplatí vyhnout
Zdroj: Freepik

Péče o vlasy není příliš komplikovaná záležitost, přesto má několik pravidel. Když nechceme, aby se vlasy zbytečně ničily, je třeba se vyvarovat určitých chyb. Vybrali jsme sedmičku nejčastějších.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 14. 04. 2021 09:00

Krásné vlasy jsou ozdobou žen. Nestačí je mít jen upravené, ale s jejich vzhledem souvisí také odpovídající péče. Neničte si je zbytečně.

1. Kartáčování a úprava mokrých vlasů

Mokré vlasy jsou mnohem jemnější a snadno se lámou. Když vlasy češete hned po umytí, s velkou pravděpodobností si je ničíte. Namísto toho vlasy nejdříve vysušte fénováním na nízký nebo střední stupeň. Horký vzduch jejich struktuře také příliš neprospívá. Když vlasy přicházejí do kontaktu s horkem, je lepší použít přípravky pro tepelnou ochranu.

2. Špinavé hřebeny a kartáče

Hřebeny a kartáče používáme několikrát denně a podle toho bychom se k nim měli chovat. Při česání na hřebenech končí spousta odumřelých kožních buněk. A to je nebezpečí, jak si při česání zanést do kůže různé nečistoty a bakterie. Kromě toho špinavý hřeben opravdu nevypadá vábně.

Plastové hřebeny jsou jednoduché na údržbu. Zhruba jednou za tři dny je namydlete (můžete je i nechat odmočit v teplé vodě) a kartáčkem odstraňte nečistoty. Speciální hřebeny (jako třeba z kančích štětin) se nesmějí namáčet dlouho, jen s nimi párkrát projeďte vlažnou vodu se šamponem.

3. Příliš časté mytí vlasů

Že si vlasy myjete každý den? To není ideální. Žlázy v pokožce hlavy totiž vytvářejí oleje, které jsou důležité pro zdravé vlasy. Příliš časté mytí a horká voda je může odstranit. Tím pak vlasy křehnou a vysoušejí se. Kadeřníci doporučují mytí vlasů dvakrát, maximálně třikrát týdně. Myjte je teplou vodu.

4. Nepoužívejte nevhodné přípravky

V dnešní době je na trhu spousta různých produktů pro nejrůznější typy vlasů. Tyto přípravky se liší podle účelu. Je dobré, když zjistíte, jaké vlasy máte vy, a podle toho nastavíte vlasovou péči. Jestliže se vaše vlasy změní, měly by se změnit také používané přípravky. Vždy by měly odpovídat vašemu typu vlasů. To, že kamarádce určitý přípravek vyhovuje, neznamená, že tomu tak bude i u vás.

5. Příliš dlouho nestříhané vlasy

Pokud je to možné, vlasy by se měly pravidelně stříhat. Kadeřníci doporučují každých šest až osm týdnů. Pokud chcete mít dlouhé vlasy, měly by také vypadat zdravě. Dlouho nestříhané vlasy nejenže vypadají neupraveně, ale také nemají tvar, snadno se zamotávají, třepí a lámou. Častější stříhání pomáhá růstu. Až to bude možné, nechte se ostříhat.

6. Neničte vlasy příliš horkými přístroji

Kulmování vlasů je třeba provádět šetrně. Delší kontakt s horkem jim totiž vůbec neprospívá. Dokonce se mohou i připálit. Základem je používat přípravky pro tepelnou ochranu a při kontaktu s teplem nenechávat přístroj déle na jednom místě.

7. Nestahujte vlasy příliš těsně

Těsný ohon z vlasů jim také příliš neprospívá. Možná je praktický, ale vlasy trpí. Časté nošení culíku přitahuje prameny vlasů k pokožce hlavy, a tím přispívá k poškození vlasových folikul. Jedná se o část, která chrání kořen vlasu. Nechávejte proto vlasy volněji a příliš je nestahujte.

Zdroje informací:

bustle.com

brightside.me

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články