Chození na boso máme dané od přírody! Proč je lepší chodit bez bot?

Nezvyklou barvu ale může způsobit i ekzém
Zdroj: pixabay

Mysleli jste si, že je nám chození v botách přirozené? Možná, že jste na omylu. Ačkoliv odborníci často varují před vznikem ploché klenby, některá historická i další fakta hovoří pro to, že je chození na boso mnohem zdravější. Co je barefoot trend a proč chůzi na boso doporučují mnozí fyzioterapeuti?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 28. 06. 2020 14:00

Poslední dobou se stále více lidí přiklání k trendu chození na boso. Doporučují ho dokonce i někteří fyzioterapeuti. Samozřejmě ne všude je možné a hygienické chodit zcela bez bot, objevují se proto i různá jiná méně radikální řešení. Kde a proč je vhodné alespoň občas chodit na boso, tak jako dodnes některé domorodé kmeny?

Chození na boso zdravým nohám prospívá

Nejen domorodé kmeny, ale už lidé v dávné minulosti původně chodili bez obav na boso. Klenba jejich chodidel byla plochá, a přesto jim chůze na boso nečinila potíže, ba právě naopak. Právě ploché nohy, které dnes odborníci považují za problém, jsou některým členům kmenů dodnes přirozené. Má to své důvody. Noha si totiž chozením na boso zachovává svůj původní přirozený tvar. Naopak nošení obuvi, ať už jakkoliv kvalitní, pak klenbu nohy tvaruje do nepřirozené pozice. Právě v tom spočívá podle některých odborníků největší úskalí. Pravdou ale také je, že pokud již máme nohy tvarované chůzí v botách od dětství, rychlé odložení bot by jim nemuselo prospět.

Je třeba začínat postupně, ideálně už od dětství

S chůzí na boso by se podle odborníků mělo začínat už od útlého dětství. Ačkoliv je pro nohy přirozená a velice prospěšná, jestliže na ni nejste zvyklí, je nutné ji zavádět postupně. Navíc se nehodí pro jedince s některými ortopedickými a dalšími problémy. Je tak vždy lepší se o ní napřed poradit s ortopedem nebo fyzioterapeutem, který chození na boso fandí. Mezi odborníky se totiž najdou i odpůrci tohoto fenoménu. Právě až ortoped vám nejlépe poradí, jak byste měli začít, i na co si dát při chůzi na boso pozor.

Barefoot obuv jako nový trend

Se vzrůstající oblibou přirozené chůze vzniká také trend odmítající obuv s tvrdou a silnou podrážkou. Právě tomu se přizpůsobuje nový typ obuvi nazvaný barefoot obuv. Jejím cílem je umožnit nohám co nejpřirozenější pohyb připomínající právě chůzi na boso, bez silných podrážek a nepřirozeného tvarování nohy. Vyznačuje se tím, že je tvarově flexibilní, má měkkou a tenkou podrážku (několik milimetrů), která je na mnoha místech stejná a bez podpatků. Samozřejmě ani tyto boty nejsou stejně jako chůze na boso vhodné pro každého. Je vždy lepší nechat si poradit přímo prodejci, navíc je třeba naučit se v nich správně chodit. Hodí se spíše pro chůzi na měkkém a poddajném povrchu. Nejsou tedy příliš vhodné například pro chůzi do města a po asfaltu.

Vyzkoušejte stezky pro chození na boso

Ideální volbou jsou pro chození na boso speciálně vytvořené stezky tomu přizpůsobené. U nás je jich hned několik. Vhodný terén umožní bosým nohám volný přirozený pohyb, navíc jim umožní správně vnímat všechny informace o terénu. Mezi vhodné povrchy pro bosou turistiku patří i jakékoliv zatravněné plochy a lesní cesty, naopak méně vhodný je třeba asfalt nebo chodník.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články