Ikonický módní kousek, který nosí i Kate Moss. Inspirujte se stylem největších světových hvězd

Kate Moss
Zdroj: Showpix.cz, Pixabay.com/koláž Lifee.cz
Hřejivá kožená bunda, 6490 Kč.Přechodná bunda Video, 5199 Kč.Světle modrý kožený křivák s opaskem, 7990 Kč.Krátká červená bundička Rijana, 5199 Kč.+ 2 fotky+ 3 fotky

Proslavili ji Marlon Brando nebo James Dean, dopustit na ni nedá ani rebelka Kate Moss. Kožená bunda vám vytrhne trn z paty, ať už se chystáte na romantickou schůzku anebo sestavujete neformální odpolední outfit. Je stylová, je sexy a je stále trendy. A co víc, u kůže se nestane, že by se ušpiněním znehodnotila, naopak, drobné nedostatky jí přidávají na charakteru.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 13. 10. 2020 10:00

Kůže je věčná a v odívání doprovází člověka odnepaměti. Současné trendy nás sice nabádají k nošení výrobků ušitých z takzvané ekokůže, je to ale marné, umíte si představit motorkáře, jak nasedá na svůj Harley Davidson a na sobě má koženkovou imitaci?

Oblíbená a populární

Vsaďme se, že koženou bundu ve svém šatníku má anebo někdy měl každý z nás. Všestranné kožené bundy jsou oblíbené mezi muži i ženami a lze je rozdělit do tří základních střihů: bomber, křivák se šikmo našitým zipem a motorkářská rovná bunda se stojáčkem. Samozřejmě existuje mnoho dalších střihů a designů, které však podléhají módním trendům, přicházejí a zase se vytrácejí. Velká trojka je ale sázka na jistotu. Ani módní tvůrci nejsou v jejich designu radši moc kreativní, takže pokud už jednou pár tisíc do bundy investujete, můžete se vsadit, že pokud svého křiváka za pět, deset let dopnete, uděláte s ním stejnou parádu jako dnes.

Kožené bundy nás provázejí už téměř sto let, možná u nás v tehdejším Československu byla krátká odmlka v porevolučních letech, ale správný rebel si svého bombera dokázal sehnat i v padesátých letech.

20. léta minulého století

Vystopovat tento módní doplněk můžeme až do období první světové války, kdy kožené bundičky oblékali němečtí piloti, kteří jako úplně první začali nosit charakteristickou hnědou bundu s kožešinovým límcem. Ano, je to přesně ta, kterou naše babičky o pár let později obdivovaly na amerických stíhacích pilotech během druhé světové války. Hoši v ní vypadali vážně sexy, jenomže proto ji nenosili. Tahle bunda je dokázala spolehlivě ochránit před extrémně nízkými teplotami ve vysokých nadmořských výškách. Tehdejší letci se jen těžko mohli domýšlet, že součást jejich výstroje se jednou stane módní ikonou.

Hvězdná 50. a 60. léta

Okamžitě poté, co byla první kožená bunda navržena a prodána jako módní doplněk, získala popularitu. Mnoho módních nadšenců začalo tento styl využívat ke každodennímu nošení a kožená bunda se stala naprostým základem šatníku mladého muže a později i dívky.

Na masovém rozšíření kožené bundy ve světě v padesátých letech minulého století měl ohromnou zásluhu i Hollywood, když do ní oblékl hvězdy svých filmů. Poprvé koženou bundu oblékl Marlon Brando ve filmu The Wild One (Divoch). Brandova postava ve filmu byla tak nebezpečná a přesto sexy… Následoval jej James Dean ve filmu  Rebel Without a Cause (Rebel bez příčiny) a nejenom díky tomuto filmu se kožené bundy záhy staly jakýmsi odznakem „špatných hochů“. Jejich potenciál objevil i hudební průmysl a kožené bundy se staly synonymem i rock and rollu.

70. a 80. léta, čas pro ženy

Jak sílila popularita rock and rollu, později i rocku, metalu, punku a dalších, rostla i obliba koženého oblečení. Nebyly by to ženy, kdyby nepřevzaly po kalhotách a košilích od mužů i tento trend a nepřepsaly jej svojí rukou. Mezi prvními rockerkami v kůži vystoupila skupina Blondie a Joan Jett. Díky jim ženy odložily sáčka a svetříky a převlékly se do křiváků a úzkých džínsů. Rebelky vylepšily svůj rockový outfit cvočky se špendlíky a narodil se punk. To vše na přelomu sedmdesátek a osmdesátek ve světě. K nám, za železnou oponu tento styl opatrně, ale nezadržitelně pronikal až v druhé polovině osmdesátých let.

Kůže jako životní styl

Od té doby se kožená bunda napevno usadila v našem šatníku. Mladé rebelky dorostly ve zralé ženy, ale své kožené bundy se vzdát nechtěly. Jen maličko upravily střih a jejich bundy jsou sofistikovanější. Kožená móda totiž dozrává spolu se svými nositelkami jako dobré víno.

Celebrity, jako například charismatická Kate Moss, své kožené bundy nosí nejenom při neformálních příležitostech, ale čas od času je vynesou i na červený koberec. A to je potom hotový poprask a tvůrci nestíhají šít nové a nové modely.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články