Krásná prsa po čtyřicítce: Jak o ně pečovat, aby byla stále jako za mlada

Krásná prsa po čtyřicítce: Jak o ně pečovat, aby byla stále jako za mlada
Zdroj: Freepik

Prsa jsou symbolem ženskosti, bohužel je ale stárnutí vidět na této části těla nejvíce. Dobrou zprávou je, že krásný vzhled prsou můžete podpořit několika málo kroky. Tím, že vaše prsa budou zdravá a krásná, budete se i vy cítit lépe.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 31. 03. 2021 12:30

Každá prsa vypadají jinak, a tím pádem mají i jiné vlastnosti. Pokud má žena ňadra větší, roste tím předpoklad, že budou povislá. Proto nastal nejvyšší čas na preventivní opatření.

Tělo se s věkem mění

Už po dvacátém roce života začíná proces stárnutí. Konkrétně ubývá kolagenu, což je bílkovinná složka důležitá pro pružnost pokožky. Právě na dekoltu je to hodně znát. Stárnutí se také pozná podle toho, že se prsní tkáň mění v tuk. To je způsobeno tím, že s věkem ženy klesá produkce estrogenu. Pleť tak ztrácí na pevnosti a pružnosti. Kromě toho ňadrům chybí opora v podobě svalů, a tak se snadno stávají povislými.

Na jejich vzhled ale působí i řada faktorů, které můžeme ovlivnit. Samozřejmě hraje roli genetika, kterou je třeba trochu přelstít. Co tedy můžeme udělat?

Zaměřte se na stravu

Ačkoliv se to příliš nezdá, i na prsa má vliv naše strava. Důležité je se zaměřit na vitaminy C a E, které jsou kromě jiného známými antioxidanty a bojují tak proti stárnutí. Plné cenných látek, které přispějí k dobrému stavu prsou, jsou také luštěniny a ořechy, které kromě vitaminů a antioxidantů obsahují i vlákninu a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty také nechybějí v tučných rybách, jako je makrela, sleď nebo losos.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny snižují zánět v kůži, který ničí kolagen. Na podporu kolagenu se vyplatí zařadit do jídelníčku i listovou zeleninu, borůvky a stravu bohatou na vitamin C. Kolagen můžeme tělu dodat i prostřednictvím potravinářské želatiny vyrobené ze zvířecího kolagenu. Co naopak pružnosti pokožky škodí, je cukr a potraviny, které ho obsahují, protože jeho přičiněním dochází ke změně struktury kolagenu.

Procvičujte prsní svaly

Na vzhled prsou má vliv postavení těla. Shrbená záda a krásná prsa spolu nejdou dohromady. Nadměrným cvičením zase může dojít k jejich hubnutí. Bude mizet tuk z prsou a ta se zmenší. Za vyzkoušení nicméně stojí řada různých cvičení právě na prsní svaly. Mezi nejznámější patří dámské a pánské kliky, nesmíte se ale prohýbat v bedrech a lokty mají být u těla.

Jiný cvik můžete provozovat při ležení na zádech, kde vám pomohou například malé naplněné PET lahve nebo jiné lehčí předměty. Předpažování se střídá s upažováním. Cviky je třeba několikrát opakovat a cvičit pravidelně.

Dopřejte prsům masáž

Prsa by se měla také masírovat. Na pomoc si můžete vzít pleťový krém nebo olej, ale také některý ze speciálních přípravků na masáže prsou. Opatrnými krouživými pohyby promasírujete prsa, a když budete tuto činnost provádět denně, dojde ke zpevnění jejich pokožky, a navíc i k její hydrataci.

Díky masážím svá prsa také lépe poznáte, a když nahmatáte něco neobvyklého, můžete včas zajít k doktorovi. Po 45. roce nezapomínejte alespoň jednou za dva roky na pravidelné kontroly na mamografu.

Na prsa led nebo ledovou sprchu

Pečovat o prsa můžete i střídáním studené a teplé sprchy, nebo pouze studenou, kterou kolem nich kroužíte. Variantou je také masírování kostkami ledu (zhruba minutu), kdy si pokožku krásně prokrvíte. Nakonec pleť dobře osušte.

Pečujte o pokožku

Jak už jsme uvedli, je třeba pomocí krémů hydratovat pokožku prsou, ideálně v propojení s masáží. Důležitá je ale také ochrana prsou při slunění vhodným krémem s UV filtrem.

Noste správnou podprsenku

Nevhodně vybraná podprsenka může nejen špatně vypadat, ale také vést k bolesti zad. Při jejím výběru je třeba dbát určitých pravidel.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články