Astmatici v době koronaviru: Lékařka Václava Bártů radí, jak o sebe pečovat

Bártů
Zdroj: archiv Václavy Bártů

Více než polovina pacientů s inhalátorem jej používá špatně a do plic se jim tak nedostane potřebné množství léku. Zvládnutí správné inhalační techniky je klíčem k účinné léčbě v době koronaviru nesmírně důležité.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 14. 09. 2020 10:00

Onemocněními dýchacího ústrojí, jako je astma a chronická obstrukční plicní nemoc – CHOPN, dnes trpí řada dětí i dospělých. Předpokladem pro získání kontroly nad nemocí je vhodná udržovací léčba, ale stejně tak důležitý je výběr inhalátoru a správná inhalační technika.

Astma a koronavirus

Astma je chronická nemoc dýchacího ústrojí, a pokud není pod plnou kontrolou či se jedná o takzvané těžké problematické astma, může COVID-19 potenciálně zhoršit současný průběh nemoci. Pokud je však astma pod plnou kontrolou a pacient je dlouhodobě bez příznaků a takzvaného vzplanutí nemoci, není riziko nákazy vyšší než u běžné populace. Podmínkou ale je, aby nemocný přesně dodržoval předepsaný léčebný režim, předepsanou dávku léků i správnou inhalační techniku.

Chyby v inhalační technice

Dle průzkumu mezi pacienty používajícími inhalátory pro léčbu respiračních chorob se zjistilo, že přes 50 % z nich dělá při inhalování závažné chyby. „Někteří pacienti před inhalací řádně nevydechnou nebo vydechnou do inhalátoru. Pacienti chybují rovněž ve špatné koordinaci stisknutí dávkovače a nádechu. V takovém případě zůstane lék v ústech a do plic se dostane jen jeho malá část. Totéž platí, pokud nemocný místo vdechnutí léku dech zadrží,“ popisuje časté chyby docentka MUDr. Václava Bártů, Ph.D., z plicního oddělení Medicon, a. s. a dodává „Další častou chybou je, že pacient nedodrží doporučenou dobu, při níž by měl zadržet dech. Dech se doporučuje zadržet zhruba na 5 až 10 sekund po vdechnutí léku, aby měla léčivá látka dostatek času zůstat v dýchacích cestách a nebyla vydechnuta.“

Účinnost ovlivňuje pacient

Maximální účinnost léčby podávané pomocí inhalátorů lze zajistit pouze dostatečným zaškolením pacienta v inhalační technice. Každý inhalátor je jiný a je potřeba, aby pacient znal přesně ten svůj a věděl, jak ho správně používat. Zároveň není vhodné, když má nemocný více různých inhalátorů a musí se učit ovládat každý jiným způsobem. „Základem každé léčby by mělo být přesné dodržování udržovacího léčebného režimu, které přímo souvisí s kvalitou zaškolení pacienta lékařem, jenž předepíše léčbu, a odbornou zdravotní sestrou, která pacienta učí správnou inhalační techniku,“ upozorňuje docentka Bártů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články