Kontroverzní kratom: Užívat by ho měli jen lidé starší 18 let, říká mluvčí ČSAK

Kontroverzní kratom: Užívat by ho měli jen lidé starší 18 let, říká mluvčí ČSAK
Zdroj: se souhlasem Lukáše Pfeffera, Pixabay/koláž Lifee
Redaktorka Lifee.cz Veronika Nováková během rozhovoru s mluvčím  Česko-slovenské asociace za kratom Lukášem Pfefferem.Během tiskové konference se probírala také problematika prodejních automatů v blízkosti škol.Vedoucí meziresortního týmu Návykové chování Jana Michailidu.Jana Michailidu promluvila o rizikovosti kratomu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Zelený prášek kratom, který se v Česku už pár let prodává coby sběratelský předmět, se na podzim roku 2022 ocitl v hledáčku médií. Případ nezletilého mladíka, který vystoupil v pořadu 168 hodin, upozornil na závislostní potenciál této substance a její nevyřešené administrativní zařazení. Lukáš Pfeffer, mluvčí asociace, která kratom obhajuje, v rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje, proč je tak důležité zelený prášek ukotvit v legislativním systému.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 01. 02. 2023 12:00

Kratom je zelený prášek z usušených listů asijské rostliny mitragyna speciosa, který má podobně jako například kofein povzbuzující účinky. V některých zemích se proto ocitl na seznamu zakázaných látek, v Česku je ovšem možné ho zakoupit coby sběratelský předmět. Mohou jej tedy bez problému sehnat i nezletilí, ať už v obchodě, nebo na internetu. Konzumuje se ve formě tabletek nebo rozpuštěný ve vodě či džusu.

Absence legislativního ukotvení kratomu s sebou nese rizika pro konzumenty, kteří díky němu mají více energie a motivace do práce nebo sportu. Zboží totiž není nijak kontrolováno, a tak mimo jiné hrozí jeho kontaminace.

„Snažíme se vytvořit legislativní rámec pro látky, jako je kratom, které nejsou tak nebezpečné, aby musely být úplně zakázány. Ten regulační rámec tady úplně chybí," uvedl na tiskové konferenci vědecký poradce protidrogového koordinátora a bývalý šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Aktuálně je kratom zcela zakázaný například v Argentině, Chorvatsku, Dánsku, Estonsku nebo Finsku.

Lukáš Pfeffer, mluvčí Česko-slovenské asociace za kratom (ČSAK), vysvětluje v rozhovoru pro Lifee.cz, jaká rizika kratom pro společnost představuje.

O co přesně aktuálně usiluje Česko-slovenská asociace za kratom?

Naše asociace je sdružením uživatelů a prodejců kratomu. Jsme si vědomi, že na našem trhu naprosto chybí regulace a sdílení platných hygienických a kvalitativních standardů. Proto se trh snažíme regulovat zevnitř předtím, než v platnost vstoupí nový zákon. Legislativní proces schválení zákona trvá celkem dlouho, rok nebo dva, a do té doby by v České republice stále vládl divoký západ. Proto se snažíme komunikovat mezi uživateli, prodejci a úřady, abychom se na tuto změnu připravili s dostatečným předstihem a zároveň ochránili spotřebitele. O to nám jde především.

Existuje v požívání kratomu určité riziko? Ať už pro děti, dospívající nebo dospělé?

Samozřejmě. Lidé ve vývinu by podobné psychotropní látky vůbec konzumovat neměli, jelikož jistým způsobem ohrožují vývoj mozku. To se netýká jen kratomu, ale také nikotinu, konopí nebo alkoholu. Nicméně všichni jsme si vědomi rizika, že se tyto látky k dětem mohou dostat. Za adekvátní hranici konzumace považuji 23 let, ale sám netuším, jak velké procento dospívajících se ke kratomu dostane až v tak pozdním věku. Ale abych odpověděl na vaši otázku, kratom by měl být zakázán osobám mladším 18 let.

Z jakého důvodu ho lidé užívají?

Důvodů k užívání kratomu je několik. Jeden z nich je rekreační ve formě sebemedikace. Lidé kratom užívají jako sociální lubrikant - hodně uživatelů jím například nahradilo pivo. V sociálním prostředí se vám po jeho užití lépe mluví, jste více uvolnění, máte lepší náladu a mnohem větší motivaci jít do práce. Ať už je to fyzická, nebo psychická činnost. Může to být jen prostý úklid bytu, starost o dítě, studium nebo psaní diplomové práce. Sportovci kratom využívají pro zvýšení fyzického výkonu, jelikož není na seznamu zakázaných látek. Je zde také tábor lidí, kteří kratom užívají jako pomoc v případě zdravotních obtíží. Kratom neléčí, ale může pomoci od různých zdravotních symptomů, jako jsou třeba chronické bolesti svalů nebo kloubů, sociální úzkosti, nebo deprese.

Mediální obraz kratomu v Česku je dost pošramocený. Viděla jsem například reportáž v pořadu 168 hodin, kde vystupoval mladík a jeho matka, a příběh o tom, jak se mladík zbavoval závislosti, byl děsivý. Jak se vy sám díváte na tuto kampaň proti kratomu?

Jasně, kampaň proti kratomu je poměrně přesné označení. Sám nevím, zda byla vedena záměrně. Médiím hodně prodává lidské neštěstí a ostatní si na to mohou zanadávat. Kdyby točili reportáž o tom, jak vysvitlo sluníčko a byl krásný den, nikoho to zajímat nebude a nepotečou z toho peníze skrze reklamy. Když se naopak v reportáži vyvolává strach, jsou z toho zhlédnutí a zisky. Pochopitelně, že se média chytají tohoto špatného scénáře, ale to je pouze jedna strana mince. Byl to extrémní případ vytržený z kontextu.

V jakém smyslu?

Ten člověk užíval kratom velmi nezodpovědně, nesprávně.

To znamená?

To znamená, že jej nadužíval. Ať už v jeho množství, nebo frekvenci podávání. Ale dle jeho vlastních slov se na kratomu stal závislým proto, že se nikde nedočetl, jak ho správně užívat. Tím se vracíme se na začátek (prodejní weby v České republice dosud ze zákona nesmí vydat k tomuto typu zboží návod, jak jej používat. Kratom se oficiálně prodává jako dárkový předmět, ne potravina, léčivo nebo doplněk stravy - pozn. red.). Na internetu najdete pouze informace o tom, že je kratom něco podobného jako káva, čaj nebo cigarety. Závislostní potenciál tam není tak velký, proto neinformovaný člověk může snadno propadnout dojmu, že je to opravdu jako káva. A tu u nás v republice pije každý druhý.

Jak tedy vzniká ta závislost?

Když si ji člověk buduje, přijde mu, že je to v pořádku, že je to udržitelné, a kdyby s kratomem chtěl skončit, udělá to hned. Končit ze dne na den je velmi problematické a lepší je dávky postupně snižovat. A ano, tohle je také věc, kterou se zatím nikde nedozvíte. Neziskové organizace o tom nemají důvod informovat. Přesně tohle nám v České republice chybí a média se tématu chytají jen proto, že jde o fenomén strachu a neštěstí. Lidé si raději postěžují, než aby si řekli: „Dobře, je tady nová látka, pojďme ji nějak uchopit."

Chápu, soustředili jsme se jen na negativa kratomu v kombinaci s absencí jeho legislativního podchycení. Na tiskové konferenci jste řekl, že na účinky kratomu nikdy nikdo nezemřel, ale národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil uvedl, že ano. Jak to tedy je?

Pokud by člověk užíval jen kratom, nejsou evidována žádná úmrtí. Úmrtí, která jsou evidována ve spojitosti s kratomem, byla vyvolaná kombinací kratomu a léčiv na předpis. Kratom totiž inhibuje střevní enzymy, které rozkládají většinu medikamentů, zhruba 45 %. Je to například warfarin, ale především jde o různá psychofarmaka.

Co následuje?

Léky se potom v kombinaci s kratomem chovají nepředvídatelně. Nefungují tak, jak by měly - ať už je to málo, nebo zase moc. Potom se člověk může předávkovat. Podle předpisu by si například měl dát jeden lék denně s tím, že se za 24 hodin z těla vyloučí. Ale protože má v sobě kratom, lék zůstane v těle mnohem déle. Tak si může do oběhu naordinovat i trojnásobnou dávku. Člověk tedy zemře, ovšem ne na předávkování kratomem, ale svým vlastním lékem nebo drogou. Kratom může být problematický také pro osoby, které mají problémy s játry.

Užívání psychotropních látek je nebezpečné a způsobuje závislost. Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém se závislostí, vyhledejte pomoc například na Národní lince pro odvykání a nebo kontaktujte Drop In.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články