Můj boj s rakovinou: Už se těším na fialovou barvu i vlasy po pás, plánuje po chemoterapii Hanka Samsonova

Můj boj s rakovinou: Už se těším na fialovou barvu i vlasy po pás, plánuje po chemoterapii Hanka Samsonova
Zdroj: Se souhlasem Hany Samsonové
Hanka Samsonova poprvé navštívila kadeřnictví už měsíc po poslední chemoterapii.Svěřila se do rukou šikovné kadeřnice Lucky alias Shimi ze Studia Twins v centru Prahy.Obě ženy si hned padly do noty. "Lucka je přesně moje krevní skupina," libovala si Hanka, která na šikovnou kadeřnici dostala kontakt od moderátorky pořadu Na kafeečko Milušky Bittnerové.Hančin první vlasový porost připomínal chmýří malého koťátka.+ 6 fotek+ 7 fotek

Když pětatřicetiletá Hanka Samsonova ukončila v půlce října léčbu cytostatiky, začaly jí postupně dorůstat vlasy, řasy i obočí. Během tří měsíců pak měla maminka pětiletého Jarouška zpět svou bývalou kštici, byť kratší, trošku jinak barevnou a tvořily ji vlasy, které si podle jejích slov dělaly, co chtěly. Koncem listopadu pak Hanka poprvé navštívila zkušenou kadeřnici Lucku alias Shimi, která si její rašící hřívu vzala na starost.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 31. 01. 2023 18:00

Energickou kadeřnici se zázračnýma rukama dohodila Hance moderátorka talk show Na kafeečko Miluška Bittnerová. Se Shimi pak manažerka a tlumočnice probrala nejen úplně první vlasy, které jí po léčbě narostly a vlastnostmi se velmi lišily od toho, na co byla Hanka zvyklá, ale také hřívu silnější a hustší, jež jí začala růst dva měsíce po poslední dávce.

"Jak budou vaše vlasy reagovat na chemoterapii, je hodně dáno geneticky. Mohou se v důsledku poškození folikulů cytostatiky objevit například šediny. Hanka je momentálně ve fázi, kdy ta popelavá část přechází v normální," osvětluje Shimi s tím, že na jaře, pokud to umožní stav Hančiny vlasové pokožky, se pustí do velkých kadeřnických experimentů. Jakých přesně, to líčí Hanka ve svém dalším vyprávění.

Úkol číslo jedna byl vlasy zpevnit a pomoci jim růst

Na úvod bych chtěla moc poděkovat Milušce Bittnerové za kontakt na Lucku. Lucka je úžasná - se svými krásnými blonďatými vlasy, úsměvem na tváři a jiskrou v oku na mě působí jako bohyně. Žena krev a mléko s velkým srdcem. Velmi ráda k ní chodím, protože mě nejen krásně ostříhá a upraví mi účes, ale sedí mi i jako člověk.

Při první návštěvě jsem od ní dostala výslužku - šampón na podporu růstu vlasů od L'Oréal Paris - Serioux. Je úžasný, vlasy vážně rostou jako divé. Také piju kolagen, ten tedy už někdy od porodu. Našla jsem jeden, který mi vyhovuje, a je to opravdu znát na nehtech, kůži, pleti i vlasech. Při poslední návštěvě mi Lucka do vlasů vmasírovala ještě vlasové sérum Genesis od Kérastase Paris. Působí proti vypadávání vlasů a zpevňuje je.

Už se těším, až si vyzkouším pár extravagantních účesů

O vlasy po chemoterapii je samozřejmě třeba se starat trochu jinak než o normální vlasy. I přesto, že teď už mají jiné vlastnosti než třeba před měsícem, jsou stále jemné a zkušený profík pozná rozdíl. Vlasy si myju zhruba každý druhý nebo třetí den, jemně je vytřu ručníkem a vysouším fénem.

Plány s nimi mám do budoucna velké. Já vždy velmi ráda zkoušela nové věci. Stejné to bude i teď. A vzhledem k tomu, že Lucka je tak skvělá a já jí věřím, shodly jsme se minule na tom, že by mi pro začátek slušela zvednutá patka a nějaká divoká barva, jako růžová nebo fialová. Takže si určitě vyzkouším pár extravagantních účesů.

Do budoucna si chci nechat vlasy postupně dorůstat - přes krátké mikádo až po délku, již jsem měla po porodu, tedy zhruba do pasu. Vlasy jsem měla vždy pevné, zdravé a rychle mi rostly. Předpokládám, že do pár let se to podaří. Nedávno jsem se zrovna dívala na video, kde jsem si vlasy stříhala před chemoterapií, a vzpomínám si na ten úžasný pocit, když si je rukou projedete…


Slovo odborníka

Příběh Hančiných nových vlasů se začal psát začátkem listopadu loňského roku, tedy zhruba 14 dní po poslední chemoterapii. Tehdy navštívila Milušku Bittnerovou v talk show Na kafeečko a na Hančino chmýříčko, jak sama sympatická maminka vlasy nazývala, si chtěl sáhnout prostě každý. Na první dotyk bylo znát, že se rozhodně nejedná o standardní vlasy.

"Vlasy, které začnou rašit po chemoterapii, jsou v podstatě taková miminka. Mají vlastnosti úplně prvních vlásků, které člověku v životě narostou. Také mají jinou vůni, jinak drží teplo a vlhkost," poukazuje Shimi. "V důsledku poškození vlasových folikulů mohou být šedivé a kvůli nedostatku vlhkosti a mazu se kudrnatí. Tato fáze však netrvá věčně a jak se vlasová pokožka zotavuje a vlasy rostou, postupně se narovnávají," poukazuje šikovná kadeřnice ze Studia Twins v centru Prahy.

U Hanky ji na první pohled zaujalo, jak citlivou vlasovou pokožku pětatřicetiletá tlumočnice po léčbě má. "Bylo mi jasné, že s vlasy v tuto chvíli nemůžeme dělat žádné velké experimenty a potřebují, stejně jako pokožka, hlavně šetrnou péči, byť Hanka už si přála sáhnout po nějaké barvě," směje se Shimi.

Nakonec se spolu domluvily, že proces barvení odsunou na jaro. A hned to rozjedou ve velkém stylu, na pořadu dne bude již zmíněná růžová nebo fialová. "Rozhodující ale bude stav Hančiny vlasové pokožky. V době barvení nesmí být začervenalá, musí se správně mastit a patřičně reagovat by měly i potní žlázky," uzavírá Shimi.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články