Výživová poradkyně královské rodiny Gabriela Peacock exkluzivně: V roce 2022 vsaďte na veganský kolagen

Výživová poradkyně královské rodiny Gabriela Peacock exkluzivně: V roce 2022 vsaďte na veganský kolagen
Zdroj: Se souhlasem Gabriely Peacock, Showpix/koláž Lifee.cz
Nutriční specialistka Gabriela Peacock je Češka. Několik let už ale žije se svým partnerem v Londýně. Je důvěrnou přítelkyní členů britské královské rodiny.Gabriela Peacock radí vsadit v roce 2022 na doplňky stravy, fermentované potraviny a praktikovat přerušovaný půst, kterému propadly také celebrity.
Dalším trendem podle Gabriely Peacock bude kvalitní veganský kolagen, tzv. coll-egan.Britský princ Harry mohl díky dobrým radám Gabriely Peacock obléknout na svatbu s Meghan Markle dobře padnoucí sako. + 2 fotky+ 3 fotky

Česká výživová expertka Gabriela Peacock žije už více než deset let ve Velké Británii. Za tu dobu se stala natolik úspěšnou, že její rady vyhledávají mimo jiné členové královské rodiny v čele s princem Harrym nebo princeznou Beatrice. V exkluzivním rozhovoru pro Lifee.cz Peacock prozradila, že mezi výživové trendy roku 2022 bude patřit veganský kolagen, brokolicový extrakt nebo červené pudry.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 31. 01. 2022 09:40

Gabriela Peacock se vypracovala mezi přední britské poradkyně pro výživu, proto není divu, že její rady vyhledávají zdejší celebrity i aristokracie. Gabriela se svými klienty udržuje přátelské vztahy a kmotrami jejích dětí tak jsou manželka zpěváka Jamese Blunta Sofie a princezna Beatrice. Postarala se také o předsvatební přípravu prince Harryho nebo o štíhlou linii princezny Eugenie.

Přesto Gabriela říká, že ke svým klientům přistupuje bez rozdílu. „Všichni mají jedno společné - nedostatek času -  proto jim dávám jednoduchá, efektivní a splnitelná doporučení. Jsem milovnicí doplňků stravy, které jim také doporučuji," vysvětluje Gabriela, která má vlastní značku výživových doplňků. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradila, jaké trendy nás letos v oblasti výživy čekají.

Kolagen nově i pro vegany a vegetariány

„Zajímalo by mě, zda lidé vědí, že klasický kolagen není vhodný pro vegetariány a vegany. Většina kolagenů se totiž vyrábí z hovězích kostí a šlach," vysvětluje Gabriela a zároveň dodává, že kolagen je obecně poněkud kontroverzní téma. Prodává se ho sice neskutečně moc, ale ve špatné kvalitě a z neověřeného zdroje je takřka k ničemu," poukazuje na velké množství značek, které plní i český trh. S nadsázkou by se dalo říct, že vlastní kolagen dnes prodává každá druhá instagramová celebrita.

„Aktuálním trendem je proto veganský kolagen obohacený vitamínem C. Bez toho nemůže tělo kolagen absorbovat a zároveň céčko pomáhá jeho produkci," upozorňuje Gabriela. Také ona tento typ kolagenu doplnila do sortimentu svých doplňků stravy, protože je podle ní mnohem účinnější. „Ještě před dvěma lety veganský kolagen vůbec neexistoval, teď se z něj stal trade mark a říká se mu coll-egan. V podstatě jsou to geneticky modifikované bakterie a kvasinky."

Přerušovaný půst? Zkuste metodu 4:3

Nejen mezi celebritami se v poslední době mluví o benefitech přerušovaného půstu. Snadnější hubnutí má v tomto případě zajistit postup, kdy se 16 hodin postíte a 8 hodin jíte. Gabriela s principem přerušovaného půstu souhlasí, ale navrhuje jeho jinou formu. „Já osobně bych se více zaměřila na metodu 4:3. Tři dny v týdnu jíte pouze 500 kalorií a zbývající čtyři dny více, dle vaší váhy, věku a výkonnosti. Bývá to kolem 1 500 kalorií. Tato forma přerušovaného půstu je mnohem účinnější než zmiňovaný poměr 16:8," myslí si výživová expertka.

To nejlepší z brokolice

Mezi superpotraviny, které budou v roce 2022 vládnout světu, patří podle Gabriely brokolicový extrakt. Brokolice sama o sobě prospívá zdraví, vyplatí se ji proto užívat ve větším množství a na denní bázi. Tedy konkrétně to nejlepší z ní, přírodní suforafan. Ten podporuje imunitní systém, příznivě ovlivňuje činnost jater a účinně pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu. Je proto skvělým pomocníkem při detoxikaci.

Červené pudry plné antioxidantů

Že jsou zelené potraviny zdravé, už víme. Zapomínat bychom ale podle Gabriely neměli ani na červené potraviny, které obsahují vysoké množství antioxidantů. Maliny, borůvky, brusinky, řepu nebo acai bychom měli konzumovat ve větším množství a pravidelně. K tomu nám dopomůže speciální úprava těchto potravin - forma jemného prášku. Červené pudry, jak je Gabriela nazývá, jsou hitem moderních výživových trendů. Jemný prášek z acai může být skvělý v ranní kaši, smoothie nebo v jogurtu, a tělo díky němu dostane tolik potřebnou dávku antioxidantů.

Přírodní probiotika stále vládnou

„Kimči a jiné fermentované potraviny, jako je kefír, tempeh nebo zelí, obsahují zdravé bakterie, přírodní zdroje probiotik, které mají blahodárný vliv na naše zažívání a imunitu," upozorňuje Gabriela na další položku, která by neměla chybět na našem nákupním seznamu. Vyzkoušet můžete také perlivý probiotický nápoj kombucha, který si můžete doma sami připravit.

„Jasným trendem jsou už několik let náhrady nebo alternativy běžné stravy. Pro zaneprázdněné lidi je to záruka dostatku vitamínů, minerálů a jiných živin, když nemají čas se dobře stravovat. Pro ty, kteří chtějí hubnout, je to zase skvělá kontrola nad živinami i příjmem kalorií," dodává Gabriela Peacock. Podobné alternativy jsou už delší dobu dostupné také na našem trhu a sehnat je můžete ve formě nápoje nebo prášku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články