Trendy svetry na jaro 2023: Původně sportovní módní kousek vnesla do šatníků žen Coco Chanel

Trendy svetry 2023.
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Pruhovaný duhový svetr Mohito, 899 KčSvetr z žebrovaného úpletu. H&M, 699 Kč Měkký světle žlutý kardigan. Reserved, 599 KčTmavě zelený svetřík. Mohito, 899 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

Oživte svůj šatník a pusťte do něj po dlouhé zimě trochu barev. Veselé svetry potěší nejen vás, ale i každého, kdo vás v nich uvidí. Víte vůbec, jaký je rozdíl mezi kardiganem a pulovrem?

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 16. 02. 2023 08:00

Přechod mezi zimou a jarem je krásné období, kdy se člověk může znovu zhluboka nadechnout a cítí příchod něčeho nového. Pomalu vykukující sněženky a ožívající příroda dává člověku chuť do života. A co je nejlepší, celé toto období můžeme nosit veselé barevné svetry, kterými si pomaloučku přilákáme jaro i do šatníku.

Z historie svetrů

Jak to bylo se svetrem v historii? Po první světové válce, s nástupem popularity sportu a volnočasových aktivit, se svetry staly součástí mužského šatníku. Nosily se na lyžování, bruslení, golf a kriket, ale i na větrné pláže a jachtaření. Do dámské módy je podobně jako řadu dalších prvků z pánského šatníku vtáhla vizionářka Coco Chanel. Černým dámským svetříkem s vypletenou bílou mašlí a manžetami se ve 20. letech dvacátého století proslavila i milovnice surrealistických inspirací Elsa Schiaparelli.

Vedle oficiální ruční a od 30. let i strojové produkce souběžně rostla i popularita domácího pletení. Kreativní a praktická volnočasová aktivita se pak v době velké hospodářské krize a druhé světové války stala pro řadu lidí nutností. Obtažené svetříky do pasu kopírující křivky ženského těla byly nedílnou součástí štíhlé siluety 40. let.

Jak se liší rolák, pulovr a kardigan?

Dnes rozlišujeme hned tři druhy svetrů. Rolák, který chrání krk, pulovr, který nemá zapínání a přetahuje se přes hlavu, a kardigan. Kardigan je svetr bez límce s hlubším výstřihem ve tvaru písmene V. Zatímco tradiční verze kardiganů mají často knoflíky, moderní se vyrábí bez nich.

K přivolávání jara se nepochybně hodí veselé pastelové barvy svetrů, džíny, bílé kalhoty a možná i nový účes? Tak či onak, nenechte se zmást přibývajícím sluníčkem a udržujte se pěkně v teple, aby vás místo vítání jara nečekala spíš jarní viróza. Pěkný barevný svetřík s duhovým efektem nabízí například značka Mohito a musíme říct, že tento kousek nás opravdu upoutal, protože je přesně tím, co bychom si pro toto období představovali.

Trendy svetry na jaro září barvami

Abychom se podívali, co nabízí i jiné obchody, prošli jsme si také nabídku H&MReserved. Tam jsme objevili velmi zajímavé kousky, které bychom rádi zařadili do šatníku. Jedním z nich je pletený béžový svetr s modrými detaily a spadlými rameny. K němu by se skvěle hodil pletený košík s živými tulipány, nemyslíte? Hezkým modelem může být i růžový svetr z žebrovaného úpletu.

Na nejnovější modely svetrů se můžete podívat v naší fotogalerii.

Zdroj informací:

wave.rozhlas.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články