Trendy zásnubní i snubní prsteny: Luxusní s třemi kameny podle Meghan Markle, s udržitelnými diamanty pro milovníky přírody

Trendy zásnubní i snubní prsteny: Luxusní s třemi kameny podle Meghan Markle, s udržitelnými diamanty pro milovníky přírody
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/ koláž: Lifee
Jednoduchý zásnubní prsten ze žlutého zlata. (Klenoty Aurum, 5 220 Kč)Klasický zásnubní prsten z bílého zlata s lab-grown diamantem. Jeho výroba je výrazně šetrnější k přírodě, než je těžba klasických diamantů. (Tiami, 17 900 Kč)Extravagantní zásnubní prsten z kolekce Kvadrant. (Kadaník, 31 500 Kč)Luxusní materiály a zpracování, nadčasový design. (Halada, od 68 137 Kč)+ 26 fotek+ 27 fotek

Stejně jako šaty, doplňky či účesy, ani šperky neunikají vlnám trendů. A platí to i v případě, jedná-li se o tak důležitou příležitost, jakou je svatba. Jaké trendy aktuálně určují vzhled zásnubních a snubních prstenů? Nebo se jich žádné módní vlny netýkají?

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 28. 07. 2023 08:00

Svatební den patří k těm, na které nezapomenete celý život. Den co den vás od té chvíle bude provázet vedle zásnubního také snubní prsten. Módní vlny se nevyhýbají ani této speciální kategorii šperků, důležitý vliv na jejich vzhled ale může mít i samotná fantazie jejich budoucích nositelů. Často totiž vznikají jako klenoty na zakázku.

Kolekce zásnubních a snubních prstenů ale přes tradiční zpracování i materiály, které patří stále k nejoblíbenějším, rozšiřují inovativní, udržitelné či originální prvky, které si získávají na stále větší oblibě.

Nesmrtelná dvojice 

Klasikou, kterou nelze nikdy opomíjet, jsou diamantové a perlové šperky. Své o tom ví i ve šperkařské firmě Klenota, kde mají s výrobou manželských i zásnubních prstenů dlouholetou zkušenost. A na diamantové prvky a perly nedají dopustit ani v aktuální sezoně.

„Módní trendy sice platí i pro šperky, především u zásnubních prstenů ale většinou vítězí klasika. Za ideál zásnubního prstýnku je již po generace považován jednoduchý zlatý kroužek zdobený tzv. solitérem, čirým diamantem v kulatém neboli briliantovém brusu," říká Lifee.cz Jarmila Slívová, designérka a majitelka značky Klenota. Klasiku ale lze snadno oživit aktuálními prvky. „Osobitost a moderní nádech může prstenu dodat i drobný detail: netradiční brus, barva kamene, nebo třeba luxusní halo design, kdy centrální kámen doplňují kolem dokola drobné brilianty, “ dodává designérka.

Něco starého, něco nového, něco půjčeného a něco modrého. To je známá základní výbava každé nevěsty. A v podobném duchu se odvíjí i vzhled snubních kolekcí šperků. Přiklání se k propojení tradičních a nových prvků v duchu nejnovější módní vlny.

Diamanty a perly zastávají pozici neochvějných stálic a dokazují to i letos. Snubní prsten patří k šperkům, které nikdy neodkládáme, je tedy důležité, aby obstál jako doplněk k jakékoliv příležitosti. A diamantové šperky či detaily z perel v takových situacích rozhodně nezklamou.

Futurismus a inspirace přírodou

Novátorská pojetí, inspirace futurismem a vedle toho organická krása přírody přetavená do nadčasového prstenu v párovém provedení. To je vize snubních šperků, kterou se už léta řídí klenotník Michal Kadaník. Šperkařství se věnuje už dvě dekády a za tu dobu vyrobil více než tři tisíce prstenů. Jde-li o trendy a představy klientů, je tedy právě Michal odborníkem na slovo vzatým.

Design prstenů řeší s páry na míru, často ale u klientů zvítězí okouzlení jeho nejznámějšími kolekcemi: “Když jsem začínal, tak bylo víc zakázek typu "já chci tohle," ale teď už mou práci vyhledávají lidé, kterým se líbí, co dělám, znají mé portfolio a v zásadě se inspirují tím, co jsem už vytvořil a vesměs se jedná o modifikace již existujících kolekcí Molekula, Tron…,” vyjádřil se k vytříbenému vkusu své klientely Kadaník v rozhovoru pro Lifee.cz. Prvky, které patří k oblíbeným u jeho zákazníků, tak patří i mezi aktuální trendy: Spojuje je futuristické, ale nadčasové pojetí, originální zpracování i neotřelý design, pro něž čerpá klenotník inspiraci často právě v přírodě.

Jedním z nejoblíbenějších svatebních modelů Kadaníkových kolekcí je ta s názvem Molekula. “Svatební set Mol je vyvrcholením celé kolekce Molekula, ve které pracuji s filigránovou technikou a kombinuji červené zlato s bílým,” popisuje sadu šperků ze své dílny jejich autor Michal Kadaník na svém facebookovém profilu. Sada čítá zásnubní prsten s briliantem a dva snubní prsteny z červeného a bílého zlata.

I další tvůrci šperků  sahají po inspiraci v přírodě. Kolekce Janji Prokič čítající zásnubní i snubní prsteny nese vzhled drobných snítek ozdobených brilianty a její název je všeříkající: Větvičky. Prsteny známé designérky často zdobí také další organické motivy - šišky, kytice, hvězdičky.

Udržitelnost a originalita

Světem hýbe vlna obliby udržitelnosti. Respekt k přírodě můžete přetavit do podoby šperku, který vás bude provázet po celý život. Vybírejte z materiálů, které jsou obnově a zachování planety nakloněny a získávají si na stále větší oblibě. Řeč je samozřejmě o laboratorně vyráběných diamantech, které zatěžují životní prostředí významně méně než jejich přírodní jmenovci. Šperky s lab-grown diamanty patří mezi jedny z nejvyhledávanějších svatebních klenotů a jejich obliba roste. U nás se jejich výrobou zabývá například značka TIAMI.

Laboratorní diamanty vykazují stejné vlastnosti a jsou od těch přírodních takřka k nerozeznání. Na zásnubní šperky jsou navíc tím nejlépe zvoleným detailem. Říká se přece, že diamanty jsou věčné. Podtrhují tak poselství, které zasnubní prsten pro svou nositelku obvykle představuje.

Zásnubní trendy v duchu udržitelnosti

Pro mnohé ženy je zásnubní prsten často tím ještě důležitějším, je totiž tím pravým vyjádřením lásky, nese v sobě jasnou symboliku a je dalším ze šperků, který ženy takřka nikdy neodkládají.

“V posledních letech se velké oblibě těší zásnubní prsteny zdobené lab-grown diamanty, které zcela změnily celý šperkařský průmysl. Metoda výroby laboratorních diamantů je nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale díky vyspělým technologiím se tyto dokonale broušené kameny staly pro snoubence finančně daleko dostupnějšími,” říká o narůstající oblibě šperků s uměle vytvářenými drahými kameny Gabriela Dědičová, majitelka značky TIAMI.

Klasická symbolika i novátorské množení kamínků

A jaké trendy tedy ovlivňují výběr svatebních a zásnubních šperků současnosti? Velké oblibě se těší naprostá klasika. Okrouhlý diamant v jednoduché obroučce. Vedle toho vzrůstá poptávka po špercích s několika kameny. Tři kameny zdobí zásnubní prsten Meghan Markle, manželky britského prince Harryho a vévodkyně ze Sussexu. A její typ s velkým diamantem a dvěma přidruženými menšími kameny se stal rázem jedním z nejoblíbenějších zásnubních šperků současnosti. 

Modrá je barva lásky

Modrý kámen symbolizující lásku a barvu nebe patří k dalším prvkům, které dominují zásnubním trendům nejen u značky TIAMI. Koneckonců, modrá je jednou z nezbytností, kterou by každá nevěsta měla ve svatební den mít u sebe. A zásnubní prsten takové zadání může splňovat na jedničku. Jen jej nezapomeňte v den D přesunout na druhou ruku, aby vám nepřekážel při nasazování snubního prstýnku. 

Ať už vás velký den čeká či nikoli, pokochejte se naší velkou kolekcí svatebních prstenů v galerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články