Vysoký cholesterol poznáte i v ložnici: Jak mužům komplikuje milostný život?

Vysoký cholesterol poznáte i v ložnici: Jak mužům komplikuje milostný život?
Zdroj: Shutterstock

Britský deník Extress.co.uk píše, že i když lze vysoký cholesterol zjistit jen obtížně a je potřeba zajít si na krevní test, některé příznaky si můžete všimnout sami. Včetně jednoho ložnicového problému, který možná možná cholesterolu vůbec nepřipisujete.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 11. 10. 2021 12:00

Podle Express.co.uk má vysoký cholesterol spousta lidí a je mimořádně důležité včas jej diagnostikovat, protože může vést až ke smrtelným následkům. Tělo sice cholesterol používá k výrobě nových buněk, ale pokud je ho velké množství, může vést k ukládání tuků v cévách. A když se tyto usazeniny zvětšují, průtok krve je obtížnější, což zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

Cholesterol v ložnici

Vysoká hladina cholesterolu v krvi nemá zjevné příznaky. Může však zvýšit riziko stavů, které příznaky mají, včetně anginy pectoris, co jedna z chorob srdce, vysokého krevního tlaku, mrtvice a dalších oběhových onemocnění.

Protože vysoký cholesterol ztěžuje cirkulaci krve v těle, jedním z příznaků jsou i sexuální potíže. Pokud mají muži v tepnách příliš mnoho cholesterolu, může se objevit erektilní dysfunkce. Jestli jste něco podobného pozorovali a máte obavy z impotence, možná byste si měli promluvit s lékařem.

Cholesterol a erekce

Erektilní dysfunkce ovšem ještě nemusí nutně znamenat, že máte vysoký cholesterol. Ve skutečnosti je docela častá, zejména u mužů starších 40 let. Velkou roli při selhání v ložnici hraje i stres, úzkost a únava. Pokud se však děje pravidelně, může být způsobena fyzickým zdravím.

Regulace hladiny cholesterolu by mohla být jednou z cest, jak tomu zabránit. Ideální změnou v jídelníčku je omezení tučných jídel, které zvyšují hladinu cholesterolu. Místo toho je vhodné jíst více tučných ryb, hnědé rýže, ořechů, semínek, ovoce a zeleniny. A samozřejmě zařadit do každodenního života větší porci pohybu, protože to také pomůže chránit tělo před vysokou hladinou cholesterolu a potížemi v intimní oblasti.

Zdroje informací:

Express.co.uk: High cholesterol symptoms: The sexual sign of high cholesterol you might be ignoring

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články