Záchranářka radí, co s kostí v krku a žlučníkovým záchvatem: Chleba ani panáček nefungují

Záchranářka radí, co s kostí v krku a žlučníkovým záchvatem: Chleba ani panáček nefungují
Zdroj: Pixabay

Vánoce jsou svátky rodinné pohody, ale jak postupovat, když ji znenadání naruší nepředvídatelná událost během štědrovečerní večeře, jako je dušení se soustem, rybí kost uvízlá v krku nebo žlučníkový záchvat? Záchranářka Michaela Vaňková radí nevolat kvůli kosti záchranku a nezapomínat na lékařem nařízenou dietu ani během Vánoc.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 22. 12. 2022 08:00

Michaela Vaňková má devět let praxe u rychlé záchranné služby. Čtenářům webu Lifee.cz tentokrát radí, jak postupovat během nepředvídatelných událostí u štědrovečerní večeře. „Když se člověku zasekne v krku kost, tak se většinou během pár minut neudusí. Narážím na případ toho kluka, kterému teď v restauraci zaskočil kus masa," vzpomíná záchranářka na nedávnou tragickou smrt čtyřiatřicetiletého fotbalisty Jakuba Maliny, který v restauraci vdechl kus jídla. S kostí v krku zkrátka sami vyrazíte do nemocnice na ORL," říká záchranářka.

K jakým případům jste nejčastěji coby záchranáři přes Vánoce vyjížděli?

K rybí kosti v krku to opravdu nebylo. Nejčastěji to byly různé úrazy, ale také pády na náledí nebo žlučníkové záchvaty.

Pojďme ale nejprve k té kosti v krku, protože rybu si dává na Vánoce většina českých domácností.

Když se člověku zasekne v krku kost, tak se většinou během pár minut neudusí. Narážím na případ toho kluka, kterému teď v restauraci zaskočil kus masa. S kostí v krku zkrátka sami vyrazíte do nemocnice na ORL. Přijdete prostě na to, že vás něco píchá v krku, takže se to musí vyndat. To doma, prosím, nedělejte. V nemocnici to lékař vyndá speciální pinzetou. Doma s tím nic nesvedete.

Radí se konzumovat chleba, na který se kost přichytí.

Nemyslím si, že by to fungovalo.

Narazila jste na to sama - co tedy dělat, když nám během večeře zaskočí právě to jídlo?

Když vám zaskočí velké sousto, snažíme se ho vykašlat nebo se používá Heimlichův manévr. To znamená, že postiženého člověka zezadu obejmeme. Ruce dáme přes sebe, jako bychom chtěli udělat masáž srdce. Ruce bychom ale měli umístit přesně tam, kde se rozevírá a končí hrudní koš. Hrudník potom zmáčkneme směrem nahoru. Pokud je člověk při vědomí, zkoušíme také udeřit mezi lopatky. Ale dušení, kdy už lidé modrají a ztrácejí vědomí, to je jasný případ pro zavolání záchranky. Dispečerka vám mezitím bude dávat instrukce po telefonu.

Pomůže nabídnout vodu?

Ne, to opravdu nepomůže.

Prý dlouho trvalo, než si dusícího se Jakuba Maliny lidé v restauraci vůbec všimli. Člověk zřejmě lapá po dechu. Jak se to projevuje?

Lapá po dechu, nemůže mluvit, ze začátku může rudnout, snaží se kašlat, chytá se za krk a je neklidný. Později, když člověk upadne do bezvědomí, může se pomočit a pokálet.

Co může na místě udělat záchranka?

Záchranka má odsávačku, takže může zkusit to jídlo odsát - pokud to byl například chleba, který se trochu rozmělní. Doktor má většinou u sebe nástroj, který se jmenuje laringoskop - pokud už jsou ti lidé v bezvědomí. Je to taková lžíce, kterou se krk částečně zprůchodní, a následně se může sousto vyndat speciálními dlouhými kleštěmi nebo chcete-li pinzetou. Potom už rozhoduje jen to, zda je člověk stále při vědomí, nebo je v bezvědomí.

Když je při vědomí?

Dá se kyslík, zajistí se žíla a pacient se odveze na ORL - v závislosti na jeho stavu. Pokud už je v bezvědomí, tak ho zaintubují, převedou na umělou plicní ventilaci a odvezou na ARO, případně se pacient na místě resuscituje - probíhá masáž srdce, pokud nemá tep a nedýchá.

Říkáte, že nejčastěji jste během Vánoc vyjížděli ke žlučníkovým záchvatům. Jak tohle probíhá?

Člověku je hrozně špatně - na zvracení, bolest břicha, jako při střevní chřipce. Břicho opravdu bolí, jsou to křeče. Lidé většinou moc dobře ví, co mohou jíst, a co ne, jenže to během svátků nedodržují. Pokud to mají opakovaně, už žlučníkový záchvat sami poznají a jedou na chirurgii. Tam jim píchnou injekci na bolest.

Pomůže nějaká babská rada? Dát si třeba panáčka na slehnutí?

Když je vám hodně zle, tak na panáčka opravdu nemyslíte. Když vám jenom není dobře, je to stejné jako u té střevní chřipky. Dala bych si vychlazenou colu nebo černý čaj. Někdo na to třeba pije i pivo, ale to bych nedoporučovala. V lékárně možná najdete i nějaké prášky. Zabírá na to Buscopan, což je lék proti bolesti a křečím, ale nejsem si jistá, jestli je volně prodejný.

Kterým potravinám by se tedy lidé trpící žlučníkovými záchvaty měli vyhýbat?

Je to pochopitelně olej, takže eliminovat všechna tučná jídla. Takový člověk by si měl odpustit bramborový salát, vinnou klobásu nebo smaženou rybu. Ryba se dá připravit na páře nebo v papilotě a salát bude určitě dobrý i bez majonézy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články