Dycky Most nebude! Znáte slavnou kletbu, která prý zničila město z televizního seriálu?

Dobová fotografie z demoličních prací historického centra města Most.
Zdroj: archiv
Magistr Kelley (též Kelly) byl alchymistou a šarlatánem, který se u dvora císaře Rudolfa II. vydával za znalce tajných nauk.Rudolf II. si charismatického šarlatána zprvu oblíbil. Jeho triky ale rychle prohlédl. Kelleymu přitížil i fakt, že zabil v zakázaném souboji dvorního úředníka.Slavný alchymista se tak ocitl ve vězení na hradě Křivoklátě, odkud se pokusil uprchnout. Bohužel se při svém úprku zranil, že mu musela být amputována noha.Kelley byl proto převezen do cely na hradě Hněvíně, odkud se podruhé neúspěšně pokusil o útěk. Jedná se o nejstarší vyobrazení hradu na rytině Jana Willenberga z roku 1602.+ 7 fotek+ 8 fotek

Místo, na které se chodilo skrz nebezpečné močály po dřevěných mostech (odtud také jméno Most), má dlouhou historii, do které ale od šedesátých let smutně zasáhla těžba uhlí. V roce 1965 se kvůli dolování začalo s demolicí pamětihodných staveb. Podle jedné legendy to předpověděl alchymista Edward Kelley.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 21. 10. 2019 12:15

Když technici v roce 1965 odstřelili první staré domy, znamenalo to začátek zhruba dvou desítek let demolic. Bourání Mostu, který byl původně plný historických památek včetně těch gotických, skončilo až v březnu 1987. V této souvislosti se často připomíná kletba, kterou prý na město seslal známý alchymista.

Na hradě Hněvíně totiž kdysi pobýval jeden slavný vězeň - alchymista Edward Kelley, kterého zde držel císař Rudolf II. Kelley skončil po svém nepodařeném pokusu o útěk jako mrzák a život už ho přestal těšit. Rozhodl se proto z tohoto světa odejít. Před svou sebevraždou ale proklel mostecký hrad i celé město za všechna příkoří, která zde zakusil.

Alchymista v císařově nemilosti

Kelley císaře zprvu okouzlil a žil si u dvora na vysoké noze. V roce 1591 upadl v nemilost poté, co zabil v zakázaném souboji dvorního úředníka Hunklera. Nejdříve byl uvězněn na hradě Křivoklátu. Pokusil se o útěk, při němž si těžce poranil nohu a musela mu být amputována. Na to konto byl převezen do bezpečnějšího vězení na hradě Hněvíně, který Kelley z minulosti dobře znal.

Milost přišla příliš pozdě

V létě roku 1597 se známý šarlatán opět pokusil o útěk, když se spustil po laně do hradního příkopu. Smůlu měl i napodruhé. Lano se přetrhlo a Kelley si zlomil druhou, bohužel už jedinou nohu.

Alchymistovo odhodlání císaře obměkčilo, a tak mu udělil milost, a dokonce navrátil i zabavené statky. Kelley na Hněvíně zůstal, aby si zde léčil svoje zranění. Bolesti se ale nedaly vydržet a světák Kelleyho formátu navíc nechtěl zbytek život strávit jako mrzák.

Zkáza Mostu

Alchymista si proto nachystal a vypil neznámou jedovatou tekutinu, po které během pár minut zemřel. Podle pověstí krátce před smrtí proklel mostecký hrad i samotné město. Chtěl, aby celý Most i s hradem zmizely z povrchu zemského za všechna příkoří, kterých se mu zde dostalo.

Jeho kletba se vyplnila, protože císař Ferdinand III. povolil zbourání starého hradu Hněvína. Dnešní stavba na kopci Hněvín je už o několik století mladší. Samotný Most také neunikl alchymistově pomstě, když byl za minulého režimu postupně vyhozen do povětří.

Magistr Kelley sice nebyl seriózním alchymistou, přesto se jeho slova naplnila, i když to trvalo čtyři století.

NA KLETBU I DEMOLICI MĚSTA MOST SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články