GLOSA: Chrápání jako motiv činu aneb Jak nezabít manžela, který v noci vydává zvuky jako prase divoké

GLOSA: Chrápání jako motiv činu aneb Jak nezabít manžela, který v noci vydává zvuky jako prase divoké
Zdroj: Freepik

Kolem chrápání se vede spousta diskuzí a bývá předmětem rozkolů nejen mezi manželskými páry. Jako třeba incident, který se stal nedávno v plzeňské nemocnici. Pacientku rušilo chrápání kolegyně na společném pokoji a rozhodla se situaci řešit tak, že ji zadusí polštářem. Chrápající spolunocležník je ovšem problémem mnoha českých rodin. Co si s ním počít?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 13. 04. 2023 16:30

Personál v plzeňské nemocnici stihl při incidentu dvou pacientek včas zasáhnout, ale podle zjištění MF DNES napadená žena (95) údajně později zemřela. Drama, které se odehrálo mezi seniorkami, rozpoutalo diskuzi na téma chrápání. Dokáže být pořádně otravné a dotýká se pro nás tolik cenného spánku. Pokud se pořádně nevyspíte jednu noc, dá se to přežít. Když začne probdělých nocí přibývat, stáváte se naprosto zoufalými.

Spánek je důležitou ingrediencí našeho života. Patří mezi základní potřeby člověka a je nenahraditelný. Každý z nás by měl vědět, že spánek obnovuje fyzické i psychické síly a funguje jako  celé řady onemocnění. Vyspat se tedy potřebuje každý z nás, chrápající i nechrápající, a zvláště po operaci.

Když jste dlouhodobě nevyspalá, neznáte přítele

Těch nocí, kdy jsem na manžela v noci mlaskala, mlátila ho polštářem nebo mu zacpávala nos, bylo nespočet. Postupně tahle zdánlivá banalita přerůstala do našeho vztahu a vygradovala, jakmile jsme se stali rodiči. S miminkem se pro mě stal spánek ještě vzácnějším a to, že mi ho někdo bere, bylo nesnesitelné.

Zkusila jsem všechno možné, nakoupila kapky proti chrápání, aroma olejíčky, ale nic nefungovalo. Začala jsem nocovat v dětském pokojíčku, ale tam mě pro změnu budilo miminko. A tak jsem rotovala po nocích po bytě, občas skončila na sedačce, občas v posteli druhého dítěte. A jednou na dovolené jsem si dokonce ustlala ve vaně.

Problém vyřeší oddělené ložnice

Bez spánku se nedá dlouhodobě žít, člověk je vzteklý a začne se tomu přirozeně bránit. Jak ale s oblibou říkám, každá zapeklitá situace má minimálně tři řešení. A teď mluvím o chrápání v ložnici, nikoliv v nemocničním pokoji. Tam je situace komplikovanější. U nás doma to vyřešilo přestěhování do většího bytu, kde bylo možné vytvořit oddělené ložnice. Dobrá rada, pokud máte dostatečně velký byt. Rázem byl klid. Ale bohužel ne na dlouho. Sice jsem spala jako miminko, ale v novém bytě se postupně objevila spousta nedostatků. Čekalo nás další stěhování a s ním opět nejistota klidných nocí.

A pak přišel ten den, který všechno změnil

Naše manželství bylo chrápáním značně poznamenané. Navrhovala jsem muži, ať si zajde na zákrok, který tento nešvar umí odstranit. Ale znáte to, chlapa dostat pod kudlu. Těch diskuzí a hádek, co za ty roky proběhlo. Ve výsledku se totiž pořádně nevyspal ani on. A pak přišel ten den, který všechno změnil. Manžel se svěřil se svým problémem doktorům, kteří si na jeho spánek posvítili.

Ve spánkové laboratoři se zjistilo, že trpí tzv. spánkovou apnoí. Jedná se o závažnou poruchu, při které dochází k zástavě dechu během spánku a tím ke snížení koncentrace kyslíku v krvi. Neléčená apnoe je životu nebezpečná. Manžel dostal speciální masku na obličej a chrápání jednou pro vždy zmizelo. Lože od té doby sdílíme společné a je to úleva. Jen malá vada na kráse, občas se leknu, že mám v posteli Darth Vadera.

Chrápání může vypadat jako neřešitelný problém. Ale má příčinu, a tudíž se dá hledat i řešení. Pokud trpíte problémy se spánkem, nebo vás trápí chrápání, poraďte se se svým lékařem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články