Den, kdy zemřel Einstein, zkáza velkoměsta. Vzácné fotografie, které zachycují významné události historie

Pracovna Alberta Einsteina vyfotografovaná v den jeho smrti.
Zdroj: Flickr.com, JD Rucker, CC BY 2.0
Údajně poslední fotografie Titaniku pořízená 12. dubna 1912. O dva dny později se srazí s ledovcem...Legendární Machu Picchu byly objeveny 24. července 1911 americkým archeologem Hiramem Binghamem. Toto má být jedna z prvních fotografií po objevu.Fotografie pořízená v japonském městě Nagasaki ani ne třicet minut po výbuchu jaderné bomby. Dne 9. srpna 1945 tu zemřelo čtyřicet tisíc obyvatel, další tisíce lidí umíraly v následujících dnech.Niagarské vodopády se staly vyhledávanou turistickou atrakcí během 19. století. V březnu 1848 na dva dny vyschly, když proud zablokoval led. Na snímku jsou zamrzlé Niagarské vodopády v roce 1911.+ 6 fotek+ 7 fotek

Nové objevy, unikátní místa, situace, které pohnuly světem. Máte dobrodružnou povahu a chtěli byste u nich být? Můžete. Zveme vás k bájným Machu Picchu, do časů, kdy Eiffelova věž měla sotva pár metrů a také se seznámíte se slavným indiánským náčelníkem. Anebo byste se rádi podívali do bytu Alberta Einsteina?

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 04. 2020 10:50

Ne všechny slavné fotografie pořídili neméně slavní fotografové. Některé snímky jsou vlastně dílem náhody a šikovnosti těch, kteří zkrátka zmáčkli spoušť fotoaparátu ve správnou dobu.

Historické okamžiky

Začátek 20. století představoval období celosvětových změn a událostí, které z určitého úhlu pohledu změnily chod dějin. Hybatelem této éry byla i sama příroda. Představte si San Francisco v roce 1906. Zemětřesení, které ho postihlo, si vyžádalo přes 3000 lidských životů. Jak dokládá jeden ze snímků v galerii, šlo o živelní katastrofu, která se řadí k těm nejhorším, jež se udály v historii Spojených států. A co teprve proslulé Niagarské vodopády, jež nejspíš znáte z mnoha cestovatelských fotografií. Náš snímek vznikl v roce 1911 a dokumentuje tuhou zimu, v níž mráz proměnil vodopády v masu nehybného ledu.

Poslední fotografie

Kdyby autor fotografie věděl, že fotka, kterou udělal, je takzvaně poslední... O to vzácnější jsou totiž například poslední zachycené momenty zaoceánského parníku Titanic. A co teprve pracovna Alberta Einsteina, která vypadá tak, jak ji v den své smrti vědec opustil.

Mimochodem, milovali jste jako malí indiány? Kdo ne! Ti úplně ze všech nejlepší byli samozřejmě Apači a rudý bratr Vinnetou. To je ovšem smyšlená postava, jejímž autorem je Karel May, kterému jako předloha posloužili skuteční apačští náčelníci Cochise, Geronimo a Vittorio. Právě Geronimo se nechal zvěčnit jen pár dní před zbytečnou smrtí, jejímž důvodem byla jeho záliba v alkoholu.

NA VZÁCNÉ HISTORICKÉ FOTOGRAFIE MÍST, UDÁLOSTÍ A LIDÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články