Ind Apu ze Simpsonových: Oblíbenou postavičku možná zničí to, že není politicky korektní

Ind Apu ze Simpsonových: Oblíbenou postavičku možná zničí to, že není politicky korektní
Zdroj: TV Prima
Homer Simpson tajil Bartovi, že jako mimino hrál v trapné reklamě. A navíc utratil jeho honorář...Homer Simpson nedovolil svému otci Abeovi jít na záchod. Stařík kvůli tomu přišel o ledviny.Homer Simpson si přál, aby „ten blbec Flanders“ přišel na mizinu.Homer Simpson dovolil mafii, aby v jeho domě natáčela film pro dospělé.+ 4 fotky+ 5 fotek

Seriál Simpsonovi vstoupil tento rok do neuvěřitelné třicáté druhé sezony a podle tvůrců rozhodně ještě nehodlá skončit. Za dobu jeho existence v něm byla ztvárněna celá řada známých osobností. A kdo chtěl a neměl problém udělat si sám ze sebe legraci, mohl nadabovat sám sebe. Jenže kolem hlasu jedné postavy, která je přitom zcela smyšlená, je poslední dobou docela dusno…

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 02. 2020 09:05

Jde o postavu indického imigranta Apua Nahasapeemapetilona, který v seriálovém Springfieldu provozuje obchod Kwik-E-Mart. Mluví s úsměvným indickým přízvukem a prodává i zkažené potraviny.

Trnem v oku je mnohým dlouhá léta, vždyť už v roce 2017 vznikl dokument s názvem Problém s Apuem, který zvedl vlnu nevole hlavně u osob indického původu. Vadí jim, že Apu údajně zosobňuje všechny stereotypy, které si lidé o Indech představují.

Prostředek pro šikanu

Tvůrcem dokumentu Problém s Apuem byl komik indického původu Hari Kondabolu. Upozorňoval hlavně na to, že Apu hovoří s přízvukem a je typickým příkladem člověka pocházejícího z jižní Asie. Domníval se, že prodavač Kwik_E-Martu je zároveň skvělým prostředkem pro šikanu.

"Uvědomte si, že na to koukají hlavně děti. A právě v dětství je člověk nejzranitelnější. Určitě by ani vám nebylo příjemné, kdyby na vás ostatní hovořili Apuovým přízvukem či na vás dokonce jeho jménem volali. Je to totální karikatura," řekl Kondabolu listu The Guardian.

Série protestů

Jako by mávnutím kouzelného proutku se o postavu Apua začali nejvíce zajímat indičtí herci žijící v Americe. Po zhlédnutí dokumentu jim došlo, že právě chudák Apu jim bere role, které jim po právu náleží. Místo toho dostávají prý jen role prodavače a taxikáře, což jim Oscara nikdy nepřinese.

Tvůrce Simpsonových Matt Groening se pro list US Today vyjádřil ke kauze takto: "V dnešní době je trend si na všechno stěžovat a předstírat, že se nám děje velká křivda, kterou omlouváme vlastní nedostatky. Seriál se vysílá pěknou řádku let a nikdy se o ničem takovém nediskutovalo."

Azaria končí s dabingem

Tlaku nicméně podlehl i herec Hank Azaria, dabér Apua. V polovině ledna 2020 oznámil, že se rozhodl nejít proti proudu a postavy Apua se oficiálně vzdává. Šušká se ale, že za tím vězí i neshody s producenty. Azaria nicméně připustil, že kdyby se indický prodavač změnil a více se přizpůsobil současným trendům, uvažoval by o návratu. Tvůrci seriálu ale zatím nic takového neplánují.

Stanice Fox se k hercově odchodu oficiálně nevyjádřila. Ani k tomu, zda by jej mohl nahradit někdo jiný. Homer si tak bude muset začít kupovat plechovky piva v supermarketu. Slavná hláška "Děkuji, přijďte zas!" je tak možná nadobro uložena k ledu. Jedině snad, že by do Ameriky přiletěl samotný vedoucí Kwik-E-Martu, který prý přebývá na nejvyšší hoře Indie, a zjednal nápravu.

PODÍVEJTE SE NA DESET NEJHORŠÍCH VĚCÍ, KTERÉ HOMER SIMPSON UDĚLAL:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články