Oslovení holčičko je pro ženy ve veřejném prostoru bohužel dost běžná věc, říká Magdalena Davis v pořadu Žena v zenu

Magdalena Davis je česká politička, bioložka a aktivně se pohybuje i v oblasti ochrany životního prostředí. Od loňského roku působí také jako spolupředsedkyně Strany zelených. Několik let je rovněž úspěšnou starostkou Mníšku pod Brdy.

Petra Járková
Petra Járková 01. 04. 2021 09:00

Magdalena Davis přijala pozvání do pořadu Žena v zenu. Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petrou Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou. Zajímavý je také příběh bývalé disidentky Jarmily Johnové.

Magdalena Davis vstoupila do politiky těhotná

Do politiky vstoupila v roce 2014, kdy čekala nejmladšího syna, proto se setkávala s negací okolí a také radami, že by měla raději zůstat doma a starat se o děti. Nakonec dostala nabídku mandátu, ale odmítla ji právě kvůli rodině. Nakonec ho však stejně začala zastávat, když byly synovi dva roky. Pak přišel rok 2018 a ona už ve volbách jasně zvítězila.

„Starostka, a tak mladá,“ říkali jí tehdy senioři z Mníšku pod Brdy, kde kandidovala. Magda staré lidi a jejich nedůvěru chápala a chtěla jim ukázat, že na to má. Setkávala se i s hejty na sociálních sítích, na které se naučila nereagovat.

Michaela Casková

„Oslovení holčičko je pro ženy ve veřejném prostoru bohužel dost běžná věc,“ svěřila se v pořadu Žena v zenu s potupným oslovením, které ji často potkává.

I když se může zdát, že je Davis neuvěřitelně silná, i ona má občas období, kdy má chuť všechno zabalit. Skloubit roli matky, manželky a vytížené političky totiž není nic snadného.

Občas má pocit, že to zabalí

„V předvečer volby spolupředsedkyně Strany zelených jsem měla pocit, že to zabalím. Vnitrostranická kampaň mě vyčerpala, v Mníšku zase říkali, ať nesedím na více židlích, a mně začalo připadat, že už to nedám. V tu chvíli mě podrželi dva mí kolegové. Tým kolem mě je extrémně důležitý, bez toho by to nešlo.“ 

Magdalena Davis občas cítí vinu vůči svým dětem, že chodí domů pozdě a nestihne se jim věnovat tak, jak by si představovala. Naštěstí má skvělého muže, který jí s výchovou velmi pomáhá a mají společně nastavená taková pravidla, která fungují. „Můj muž vytváří prostředí, do kterého se těším, nevadí mu hlídat děti nebo vařit. Naše role jsou rovnocenné.“

Žena v politice

Občas v politice pociťuje tlak na to, že je žena. „Když sedím u jednacího stolu s několika muži, cítím, že musím získat respekt a projevit se racionálně, překonat nějaký předpoklad. Výhodou pro mě naopak je, že umím naslouchat, a tím pádem lépe předcházet některým frustracím a konfliktním situacím.“

Další motivaci čerpá Magdalena Davis z životní filosofie Gándhího a ovlivnila ji zejména jeho myšlenka, že pokud chce člověk změnu, sám se musí stát tou změnou.

Na celý rozhovor s Magdalenou Davis se podívejte v úvodním videu!

Zdroj náhledové fotografie k článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu.

Související články

Další články