Přichází poslední zatmění tohoto desetiletí: Měsíc zítra zcela zmizí

Celkové zatmění bude možné pozorovat v časných ranních hodinách v pondělí 21. ledna 2019.
Zdroj: unsplash.com
Úkazy budou pozorovatelné i pouhým okem.Pro lepší požitek postačí malý dalekohled.Objeví se i jasná hvězda Antares, která se nachází v souhvězdí Štíra.Samotné zatmění bude trvat jednu hodinu a dvě minuty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Událost, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. V pondělí 21. ledna se z oblohy vytratí ta největší zářící koule – tedy Měsíc.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 18. 01. 2019 12:45

Úplné zatmění budete moci sledovat ve chvíli, kdy se Měsíc bude nacházet na pomezí souhvězdí Blíženců a Raka.  Pro upřesnění to bude ve 20° vysoko nad obzorem. Díky tomu, že se Měsíc schová pod svůj tmavý plášť, budete moci pozorovat krásnou hvězdokupu zvanou M44 – Jesličky. Ta se dá spatřit i malým dalekohledem či pouhým okem.

V této části oblohy se můžete kochat i jasnými hvězdami Castor a Pollux.




Samotné zatmění bude trvat jednu hodinu a dvě minuty. Po tuto dobu bude k vidění i dvojice velmi jasných planet – Venuše a Jupiter. Jejich úhlová vzdálenost bude necelé 3°. O 7° vedle se hned objeví jasná hvězda Antares, která se nachází v souhvězdí Štíra.


Celkové zatmění bude možné pozorovat v časných ranních hodinách v pondělí 21. ledna 2019. Pod obzorem se bude odehrávat jen polostínová fáze zatmění, kterou bohužel okem nespatříte. Zato v Praze bude úkaz viditelný v podstatě celou dobu.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články