Bohém Ilja Prachař: Trautenberk mu lezl na nervy, neměl kvůli němu klid ani na chalupě

Ilja Prachař: Na roli Trautenberka by nejraději zapomněl, lidé jej kvůli tomu otravovali na chalupě
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Holka na zabití: Servírku Gitu zabije její milenec, který se bojí, že prozradí jeho machinace s valutami. Krátce na to se na scéně objeví Anna (Dagmar Veškrnová Havlová), která Gitě kdysi půjčila 50 korun. Teď by je chtěla zpátky, takže hledá svou kamarádku. Autor scénáře Josef Šilhavý se s režisérem Jurajem Hercem soudil o to, v jakém ročním období by se měl film Holka na zabití točit. Soudní při vyhrál Herz.Píseň Až přijde déšť do trávy spát, kterou ve filmu Holka na zabití zpívala Dagmar Veškrnová Havlová, převzala o dva roky později Helena Vondráčková.Dagmar Veškrnové Havlové byla za její herecký výkon udělena cena Zlaté slunce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Ilja Prachař, kterého si dnes můžeme připomenout ve filmu Holka na zabití, rozhodně nepatřil mezi lidi, jež si neuměli užívat života. Měl dostatek peněz, obrážel večírky a holdoval různým neřestem. Jedna věc ho ale přece jen trápila. Ať se snažil sebevíc, nedokázal se jí nikdy zbavit...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 06. 2022 11:00

Holka na zabití: Gita, mladá a pohledná servírka z krkonošského hotelu Babí vrch, tragicky zahyne pod koly auta svého milence. Ten se totiž bojí, že by mohla vyzradit jeho machinace s valutami. Oficiální verze ale je, že Gita se jen někam vypařila. Krátce poté přijede do hotelu její kamarádka Anna (Dagmar Veškrnová Havlová), jenž začne záhy tušit něco nekalého. Na film Holka na zabití se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Ilja Prachař chtěl být lékařem

Narodil se 30. dubna 1924 v Malenovicích u Zlína. Po vystudování gymnázia byl nasazen v Baťových závodech. Po válce se chtěl věnovat studiu medicíny, to mu ale překazila povinná vojenská služba. Tu strávil v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, což jej dovedlo k přehodnocení životních priorit.

Medicínu vystřídalo herectví, kterému se začal věnovat i jeho bratr Kamil. Ilja získal první angažmá v roce 1947 v Divadle pracujících. O pár let později se přesunul do Státního divadla v Ostravě, kde se snažil prosadit i jako autor her. Definitivně se však usadil až v Praze. V Divadle na Vinohradech vydržel až do počátku devadesátých let.

Prokletý Trautenberk

Když se řekne Ilja Prachař, každý si vybaví hamižného Trautenberka z Krkonošských pohádek. On však tuto postavu začal po čase nenávidět. Vadilo mu, že se kvůli ní zapomíná na jeho ostatní role. Došlo to až do takového bodu, že když byl s rodinou na chalupě, chodili k nim zcela cizí lidé. A chtěli dětem naživo ukázat, jak ten pán z pohádek ve skutečnosti vypadá.

Naštvalo ho to natolik, že zakázal novinářům, aby o něm po jeho smrti psali jako o Trautenberkovi. „Copak jsem neodehrál kvalitnější role? A víte co? Kolik jsem toho vůbec odehrál, to taky nepište. Oltáříky nemám rád. Šel jsem, zahrál a odešel," řekl pro deník Aha.

Poslední chvíle Ilji Prachaře

Když musel kvůli nemoci po pětatřiceti letech odejít z divadla, vzal sebou svůj oblíbený předmět - mosaznou úchytku od toalety. Vlastnoručně ji odšrouboval a věnoval synu Davidovi, otci Jakuba a Mariany.

Ilja Prachař skonal 10. srpna 2005 ve Vinohradské nemocnici, bylo mu 81 let. „Poslední slova, která mi Ilja řekl, byla: ‘Jsou tu moc hezký sestřičky, tak jdi domů a neměj o mě strach.’ A pár hodin nato zemřel,” svěřila se jeho manželka Jana Prachařová Blesku.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Ilja Prachař

Ceskatelevize.cz: Lidé - Ilja Prachař

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články