Trable nejdražší bondovky všech dob: Na natáčení Spectre tekla opravdová krev

Trable nejdražší bondovky všech dob: Na natáčení Spectre tekla opravdová krev
Zdroj: se souhlasem HBO
Díky záhadnému vzkazu se James Bond dozví o tajné organizaci Spectre. Podaří se mu zjistit, o co jde? A dokáže to vůbec celé přežít?Se stopáží 150 minut je Spectre nejdelší bondovkou historie.Franze Oberhausera alias Ernsta Stavra Blofelda měl ztvárnit Gary Oldman, častý představitel záporných rolí. Z časových důvodů to však nestihl, a tak ho nahradil Christoph Waltz.Během natáčení akční úvodní scény v Mexiku si štáb přišel na úlevy na daních ve výši 18 milionů euro. Tvůrci se vládě odvděčili tak, že se snažili zemi ukázat v co nejlepším světle.+ 3 fotky+ 4 fotky

Spectre, dvacátý čtvrtý film z úspěšné série o Jamesi Bondovi, nabízí spoustu zajímavých informací ze zákulisí. Třeba ty, že bond girl nemusí být vždy zaručeně sebevědomá. Anebo co dělat, když nám zrovna nepřeje počasí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 03. 2021 16:00

James Bond obdrží záhadný vzkaz od mrtvé Q, která ho přivede na stopu zločinecké organizace s názvem Spectre. Jakmile se mu povede rozplést všechny lži, zjistí možná pravdu o tom, co se ukrývá za tímto záhadným názvem. Na film z roku 2015 se můžete podívat dnes ve 20:00 na HBO 3.

Zlovolná příroda

Počasí umí být někdy nepředvídatelné. Své o tom věděl štáb bondovky Spectre. V době natáčení měly být rakouské Alpy pořádně pokryté sněhem, jenže příroda to zařídila jinak. Nezbylo tak nic jiného než přivézt 400 tun umělého sněhu.

A když už jsme u sněhové pokrývky, věděli jste, že naposledy se Bond proháněl na sněhu v roce 2002 ve filmu Dnes neumírej?

Těžkosti Daniela Craiga

Mělo to být jen jako, ale nakonec tekla opravdová krev. Během natáčení souboje mezi Bondem a panem Hinxem, který pracoval pro organizaci Spectre, se Daniel Craig vžil do své role natolik, že svému protihráči v podání Davea Bautisty jednu pořádnou ubalil. A bývalému zápasníkovi se z nosu pustila krev.

Ale to nejhorší mělo teprve přijít. Režisér Sam Mendes měl v jednu chvíli hlavu jako pátrací balon. Daniel Craig se totiž během natáčení zranil (musel na operaci kolena) a nebylo vůbec jisté, zda se podaří film dotočit. Nakonec však heroicky dostál podepsané smlouvě a vydržel až do konce. A zachránil tím produkci, jejíž náklady se odhadují v rozmezí 245–300 milionů dolarů. Nejde jen o vůbec nejdražší bondovku, ale také jeden z nejnákladnějších filmů všech dob.

Bond girls

Lea Seydoux, která ztvárnila bond girl jménem Madeleine Swann, byla před konkurzem na roli tak nervózní, že se musela dopovat pivem. To jediné jí pomáhalo na nervy. O moc lépe to zvládla ostřílená Monica Bellucci, kterou poprvé producenti oslovili na roli v bondovce před pětadvaceti lety. Tehdy odmítla. Producenti uspěli, až když se chystalo Spectre. Italské ikoně bylo v době natáčení 51 let, což z ní učinilo nejstarší bond girl historie celé filmové ságy.

Váhavý zloduch

Většina Hollywoodu by po nabídce zahrát si v Bondovi ihned skočila, jen rakouský herec Christoph Waltz si musel vše nejprve pořádně promyslet. Hrát Franze Oberhausera alias Ernsta Stavra Blofelda čili toho největšího nepřítele Jamese Bonda není jen tak.

Zdroje informací:

HBO: Spektre

Yorkshireeveningpost.co.uk: Spectre – 24 essential Bond Facts

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články