Bedřich Liška z Ulice: Z propuštěného vězně podnikatelem, milujícím otcem i záletníkem

Bedřich Liška se v seriálu objevuje už od počátku a jeho postava tak zažila mnoho zvratů, lepších i horších časů. Teď je právě docela na dně. Jak bude jeho příběh pokračovat?
Zdroj: se souhlasem TV Nova

Seriál Ulice je na obrazovkách už tak dlouho, že asi jen málokdo sleduje jeho díly od samého začátku. Stejně tak se v ději zpočátku objevovaly postavy, které se časem vytratily, jiné zase dějem jen krátce prošly. Ti nejvytrvalejší diváci ale mají pořád jednu jistotu. Tou je postava Bedřicha Lišky, sympatického spolumajitele truhlářské dílny. Pamatujete si ještě, proč byl ve vězení a za co ho chtěla Anička zažalovat? A víte, proč se v ději vlastně objevil Dan?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 06. 01. 2021 12:00

Bedřich Liška, ztvárněný Adrianem Jastrabanem, je ona pověstná červená nit, tedy postava, jejíž linka se táhne doslova celým seriálem. Vždyť si také v průběhu těch bezmála šestnácti let prošel mnoha šťastnějšími i méně šťastnými obdobími. Na samém počátku vysílání Ulice přitom patřil k těm, kteří rozhodně nemají jednoduchý život. Jako čerstvě propuštěný vězeň žil na ubytovně, ale měl štěstí, že dostal práci v Království hraček, dílně na výrobu dřevěných hraček, jejímž majitelem byl pan Král.

Z vězení k boji o Františka

Proč byl vlastně Bedřich ve vězení? Při dopravní nehodě, kterou zavinil, přišel o život muž, otec malého syna. I když nešlo o čin úmyslný a Bedřich si svůj trest odpykal, jeho otec mu zpočátku rozhodně nehodlal odpustit, i když se později přece jen smířili. Bedřicha ale trápila i další záležitost z minulosti. Setkal se s bývalou přítelkyní Zuzanou Hrubou, která v té době již měla syna, ale sama matka propadla drogám a nemohla se o něj starat. Šlo samozřejmě o Františka, o něhož začal Bedřich bojovat a později jej také získal z dětského domova do své péče. 

Láska i nenávist

Spolu s Bedřichem a ostatními v Království hraček pracovala také Anička (tehdy ještě Málková), které se Bedřich zalíbil. Jenže jemu se do vztahu nechtělo, alespoň ne tak rychle. A tak, jak se to někdy přihodí, zhrzená Anička se rozhodla Bedřichovi pomstít. V jednu chvíli se jednalo i o to, že jej zažalovala za obtěžování, což by propuštěnému trestanci život rozhodně nezjednodušilo. Nakonec se ale vše vysvětlilo a postupem doby se rozvinul i hezký vztah mezi ním a Aničkou. S tou později vychovávali nejen Františka, kterého si zamiloval i děda Liška, tedy Bedřichův otec, ale nakonec i malou Emu, která po Františkově odchodu z dětského domova zůstala osamocená. Navíc odmítala mluvit, ale i to se podařilo Liškovým překonat.

Bedřichova nevěra a rozchod s Aničkou

Jako v mnoha vztazích i u Liškových došlo časem k drobnějším problémům, které daly prostor pro nevěru. Bedřich se zamiloval do Aniččiny kamarádky, a dokonce se od Aničky odstěhoval. I ona si na určitou dobu našla za Bedřicha náhradu, ale ukázalo se, že jsou to právě oni dva, kteří jsou si souzeni – alespoň se to tak tehdy zdálo.

Vlastní dílna, nemanželské dítě a rozvod

Bedřich se postupem času vypracoval z pomocníka v Království hraček až na spolumajitele truhlářské dílny. Tu doposud provozují s Jardou Hejlem, bývalým kolegou z původní Královy firmy, a jak se zdá, podnikání prosperuje. Hůř už ale dopadl vztah s Aničkou, který se po letech možná definitivně rozpadl, když nevydržel další Bedřichovu nevěru. Z víceméně náhodné známosti s hudební manažerkou Jindrou se dokonce narodila dcera Lada, přes což se už Anička přenést nedokázala. I když se snažila, odpustit Bedřichovi nedokázala a došlo na rozvod.

Kdo je Dan?

Poměrně nedávno vstoupil Bedřichovi do života Dan, který mu připomněl temnou dobu jeho života – dopravní nehodu a pobyt ve vězení. Dan je synem onoho zabitého muže. Vyrůstal jen s matkou, ale ta nedávno zemřela a mladík nevěděl, co dělat. Rozhodl se proto najít toho, kdo za všechno podle jeho názoru může. Zpočátku se zdálo, že půjde o vyděrače, který bude Bedřichovi znepříjemňovat život, ukázalo se ale, že i když jde o skutečně zvláštní povahu, potřeboval by Dan spíše péči a rodinu. Tu mu sice Bedřich dát nemůže, ale alespoň jej zaměstnal ve své firmě.

Život s Alicí – a jak to bude dál?

Dnes žije Bedřich s mnohem mladší Alicí, která má ale stále tajemství, s nímž se nechce Bedřichovi prozatím svěřit. Vrátila se totiž ke své předchozí brigádě na erotické lince. Jak dopadne jejich vztah, který se pravděpodobně žene ke krizi, se dozvíme možná již poměrně brzy. Vydrží jejich láska, nebo dostanou novou šanci Bedřich s Aničkou?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články