Raul Julia z Addamsovy rodiny: Dlouho se nedokázal prosadit, neměl „správný“ původ

Raul Julia z Addamsovy rodiny: Dlouho se nedokázal prosadit, neměl „správný“ původ
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Možné prokletí? Během natáčení filmu Addamsova rodina se vystřídali až tři kameramani. První odešel po pouhém měsíci. Druhý skončil v nemocnici s vážnou infekcí. Potřetí se toho ujal samotný režisér Barry Sonnenfeld.Původně se na režisérské stoličce počítalo s Timem Burtonem, ten však odmítl.Festera si měl původně zahrát Danny DeVito nebo Anthony Hopkins. Ani jeden z nich však neměl o tuto roli zájem.Natáčení Addamsovy rodiny bylo poznačeno nemocemi lidí, režisér Sonnenfeld dokonce několikrát omdlel. I proto se původní rozpočet vyšplhal z 25 milionů na 30. + 3 fotky+ 4 fotky

Raul Julia, kterého si můžeme dnes připomenout v nestárnoucí klasice Addamsova rodina, to neměl v Hollywoodu vždy lehké. Kvůli jeho latinskoamerickému původu se na něj ostatní dívali přes prsty, a když si konečně vydobyl své místo v továrně na sny, přišla velmi bolestivá rakovina.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 07. 2021 11:00

Děj filmu Addamsova rodina: Je to velmi bizarní rodinka. Morticia a Gomez Addamsovi žijí na rozlehlém panství spolu se dvěma dětmi, čímsi, co vypadá jako frankensteinovské monstrum, a uťatou rukou, které říkají Věc. Gomez pořádá každý rok spiritistickou seanci, neboť se chce spojit se svým bratrem Festerem, s nímž se před 25 lety rozkmotřil. Této situace chce využít právník Addamsových k tomu, aby získal jejich bohatství. Přivede jim do rodiny podvodníka, jenž se bude vydávat za Gomezova bratra. Na film Addamsova rodina z roku 1991 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Raul Julia a trnitá cesta na výsluní

Muselo to být k vzteku. Zatímco jeho současníci jako Al Pacino a Robert DeNiro získávali jednu dobrou roli za druhou, Raul Julia se snažil najít takovou práci, která by pro něj nebyla ponižující, či z ní přímo nečišelo, že je určená pro Latinoameričany. Většina předsudků vznikla kvůli jeho přízvuku. Jeden novinář dokonce předpokládal, že herec neumí anglicky. Ten ho však odbyl s tím, že se tuto řeč naučil již na základní škole. Takováto trapná situace nebyla v jeho začátcích jistě ojedinělá.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Raul Julia (@theofficialrauljulia)

Záchranné lano mu podal až Joseph Papp, muž, který stál za Shakespearovským festivalem. Začal jako manažer, po pár letech se z něj však stala hlavní hvězda inscenace Zkrocení zlé ženy, kde si zahrál po boku Meryl Streep. Uvědomil jsem si, že jsem mohl Shakespeara vyjádřit pomocí vlastní kultury. Je to totiž velikán, jehož nelze uchopit pouze jedním způsobem,” vzpomínal na tuto dobu Julia.

Sebezdokonalování slavného herce

Herec Raul Julia nebyl z těch lidí, kteří by zapomínali na minulost. Zasazoval se o to, aby Hollywood přestal nahlížet na latinskoamerické herce takzvaně spatra. Holdoval také sebezdokonalování. Jeho přátelé později prozradili, že ve svém životě hledal hlubší smysl. To překvapilo i Anjelicu Huston, jeho hereckou kolegyni z Addamsovy rodiny. V té době si takové věci nechávaly celebrity spíše pro sebe, ať už šlo o duchovní rozpoložení či aktivismus.

Jakožto stoprocentní extrovert miloval Raul Julia pořádání večírků. Zábava vždy trvala až do časných ranních hodin. Nezapomínal však ani na lásku. S tanečnicí Merel Poloway zažil vskutku pohádkový vztah, jenž vyústil narozením dvou kluků a poklidným rodinným životem.

Raul Julia a boj s rakovinou

Rakovina žaludku byla herci diagnostikována v roce 1991. Na natáčení druhého dílu Addamsovy rodiny se objevil již značně pohublý. Přesto podal profesionální výkon. „Po celou dobu nedal na sobě nic znát. Byl to skvělý herec a člověk. Jeho konec však přišel příliš brzy,” zavzpomínala Huston. Jedním z posledních hercových snímků se stal Street Fighter, který dotočil v silných bolestech a notně podvyživený. Premiéry se již nedožil. Zemřel 24. října 1994 ve věku 54 let na komplikace po cévní mozkové příhodě. Upadl do bezvědomí, ze kterého se už bohužel nikdy neprobral.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Raúl Juliá

Pbssocal.org: Top 7 Things To Know About Raúl Juliá

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články