Mysteriózní thriller Ďáblův advokát: Al Pacino dělal drahoty, museli ho pětkrát přemlouvat

Mysteriózní thriller Ďáblův advokát: Al Pacino dělal drahoty, museli ho pětkrát přemlouvat
Zdroj: se souhlasem Nova Cinema
Ďáblův advokát: Kevin Lomax (Keanu Reeves) je úspěšný právník, kterému se splnil sen. Konečně dostal místo ve velké advokátní kanceláři. Jeho šéf John Milton (Al Pacino) však skrývá nejedno děsivé tajemství. Kevin Lomax nosí zprvu obleky světlé barvy, později však přejde na černou jako jeho nadřízený. Prý je to kvůli tomu, že postupně propadá zlu. Keanu Reeves se kvůli angažování Ala Pacina vzdal části svého honoráře za drama Ďáblův advokát.Charlize Theron musela před a během natáčením dramatu Ďáblův advokát podstoupit několik sezení s psychologem. Ten ji učil, jak zahrát schizofrenní osobu. + 2 fotky+ 3 fotky

Mysteriózní thriller Ďáblův advokát patří mezi dnes již klasické hollywoodské filmy 90. let. Hvězdnému obsazení vévodí charismatický John Milton v podání Al Pacina, který se démonické role původně nechtěl zhostit a filmaře dlouho odbýval.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 02. 2021 16:00

Mladému a talentovanému právníkovi Kevinu Lomaxovi se splní sen, dostane nabídku na práci v New Yorku, a to v nejlepší firmě z oboru. Konečně tak bude moci opustit maloměsto, kde doposud neprohrál ani jeden případ. Jak však záhy zjistí, jeho nový zaměstnavatel John Milton ukrývá nejedno děsivé tajemství. Na film Ďáblův advokát z roku 1997 se můžete podívat dnes ve 22:25 na Nova Cinema.

Nerozhodný Al Pacino 

Taylor Hackford, režisér filmu Ďáblův advokát, měl původně zcela jinou vizi o tom, jakým směrem by se měl snímek ubírat. Mělo v něm být rozhodně více triků a akce. S tím měl však obrovský problém herec Al Pacino, jehož se celkem pětkrát snažili přemluvit, aby podepsal smlouvu. Marně. Al Pacino jen odmítavě kroutil hlavou. 

Nakonec nezbylo Hackfordovi nic jiného než přepsat scénář. Al Pacino konečně povolil. Přesto si neodpustil ještě menší pochyby. Nebyl si totiž až tak úplně jistý, zda dokáže postavu Johna Miltona přesvědčivě zahrát. Dokonce za sebe nabízel náhradu, třeba Seana Conneryho či Roberta Redforda.

A ještě k samotnému významu jména John Milton. Možná už tušíte, že jde o odkaz na stejnojmenného autora klasického příběhu Ztracený ráj, jenž vypráví o Satanovi, který prohrál válku s Bohem. Když se Kevin Lomax ocitne na konci filmu v Miltonově kanceláři, pronese jednu větu z knihy: „Raději vládnout v pekle nežli sloužit v nebi.”

Schizofrenní Charlize Theron 

Nerozhodná byla i Charlize Theron. S rolí Mary Ann, manželky Kevina Lomaxe, sice neměla problém, zato jí vadila nahota. Kvůli odvážným scénám totiž odmítla o dva roky dříve i film Showgirls. Když se s tím konečně smířila, čekal ji ještě jeden úkol. Aby dokázala věrohodně zahrát ženu trpící schizofrenií, absolvovala několik náročných školení v ordinaci psychologa.

Dobrácký Keanu Reeves 

Kývl Al Pacino na film jen kvůli tomu, že byl změněný scénář? Anebo za tím byly peníze? Kromě režiséra Hackforda toužil po Al Pacinovi i Keanu Reeves, jenž si zahrál Lomaxe. Tak moc si přál obsadit slavného staršího kolegu, že se dokonce neváhal vzdát části své odměny ve prospěch většího Al Pacinova honoráře.

 Zdroje informací:

Nova Cinema: Ďáblův advokát

Imbd.com: The Devil’s Advocate 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články